Παγκόσμιος συναγερμός πλέον μετά την σημερινή δοκιμή βόμβας υδρογόνου! (video)
Π αγκόσμιος συναγερμός πλέον μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου την οποία διενέργησε η Βόρεια Κορέα μετά από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν . ...
https://to-synoro.blogspot.com/2016/01/pagkosmios-synagermos.html
Παγκόσμιος συναγερμός πλέον μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου την οποία διενέργησε η Βόρεια Κορέα μετά από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η καταγραφή έγινε μέσω της δημιουργίας τεχνητού σεισμού που κατέγραψε το αμερικανικό USGS σήμερα το πρωί. Ο "ισόβιος" πρόεδρος της Βορείου Κορέας 5 μέρες μετά την δήλωσή τους στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ότι "Εάν οι επιτιθέμενοι και οι προβοκάτορες μας πλήξουν- κι αυτό που λέω είναι επιεικές-, εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε μια έναν ανελέητο ιερό πόλεμο για τη Δικαιοσύνη και την εθνική επανένωση" τελικά πάτησε το "κουμπί".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βόμβα, που θεωρείται ισχυρότερη από την ατομική, ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος.
«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών που κυβερνάει τη χώρα», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι δίκαιο για τη Βόρεια Κορέα να έχει μια βόμβα υδρογόνου στο αμυντικό οπλοστάσιό της απέναντι στις ΗΠΑ που διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπογραφή για τη δοκιμή έβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 3 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπογραφή για τη δοκιμή έβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 3 Ιανουαρίου.
Η στιγμή της ανακοίνωσης από τη βορειοκορεατική τηλεόραση:
Η καταγραφή
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS) σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (6/1) στις 10:30 τοπική ώρα στη Βόρεια Κορέα, σε περιοχή που χρησιμοποιείται από το καθεστώς της χώρας για πυρηνικές δοκιμές.
Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και για μια σημαντική κλιμάκωση στο πυρηνικό της πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΟΗΕ τις έχουν επιβάλει κατά καιρούς κυρώσεις για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν αν όντως η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου με τις δύο χώρες να καταδικάζουν το γεγονός - αν ισχύει - και να μιλούν για κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Πιονγιανγκ: "Δεν εγκαταλείπουμε το πυρηνικό πρόγραμμα, όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην επιθετική τους στάση"
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ. Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε "επιθετική τους στάση".
Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).
Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
"Αγωνία" και παγκόσμιες αντιδράσεις
Αμερικανός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, μιλώντας ανώνυμα, είπε πως «διερευνούμε τις πληροφορίες ότι έγινε πιθανό σεισμικό συμβάν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκούν-χιε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας με το υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας.
Νωρίτερα, Κινέζοι, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δηλώσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η δόνηση προκλήθηκε από ανθρώπινη πράξη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποίησε ατομική βόμβα που εξερράγη!
«Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών της Νότιας Κορέας», είπε τηλεφωνικά ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας στο Ρόιτερς.
Ο ανώτατος εκπρόσωπος τύπου της Ιαπωνίας είπε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ήταν πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας.
ΗΠΑ: "Θα απαντήσουμε όπως αρμόζει"
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.
«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους» τους στην περιοχή και θα «απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις».
Ιαπωνία: Σοβαρή απειλή η δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.
«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή. Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε» ανέφερε στη δήλωσή του.
Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.
Η βόμβα
Η βόμβα υδρογόνου (ή υδρογονοβόμβα) είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή του πλουτωνίου, που είχε η χώρα μέχρι τώρα, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτικό μηχάνημα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου.
Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.
Η Υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και από τις δύο πλευρές του τότε «Ψυχρού πολέμου», και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.
Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου.
Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.
Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες.
Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων. Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ.
Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος. Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζέμλια του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.
Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ. Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.
Πηγή