synoronews

Oι εικονικοί φίλοι του facebook

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  γνωρίζουμε όλοι  τη περιλαμβάνει η λέξη φιλία. Μια λέξη που μέσα της υπάρχει  σεβασμός, εμπιστοσύνη, αλτρουισμός,  ειλικρίνεια,  και αγάπη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  γνωρίζουμε όλοι  τη περιλαμβάνει η λέξη φιλία. Μια λέξη που μέσα της υπάρχει  σεβασμός, εμπιστοσύνη, αλτρουισμός,  ειλικρίνεια,  και αγάπη  Η φιλία χρειάζεται δουλειά και γερές βάσεις και βασική προϋπόθεση το  χρόνο..  Για να χτιστεί μια φιλία η μια δυνατή σχέση που θα κρατήσει στο χρόνος χρειάζεται πολύ δουλειά και αρκετός χρόνος προσαρμογής ανταλλαγή απόψεων και αυτό που λέμε χνωτιασμα. Τα κεραυνοβόλα αισθήματα  τις περισσότερες φορές λάμπουν σαν βεγγαλικά κάνουν πολύ θόρυβο αλλά στη πορεία σκοντάφτουν. Σκοντάφτουν στον εγωισμό, στη χειραγώγηση, στο ναρκισσισμό και στο εγώ.
 
Όλα αυτά τα γνωρίζαμε πριν  η τεχνολογία καλπάσει και αλλάξει ριζικά το τρόπο γνωριμιών και γενικά σχέσεων. Για το λόγο αυτό οι φίλοι ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ο έφηβος παλαιότερα είχε τη δυνατότητα να στοχάζεται και να εφευρίσκει  τρόπους πως θα πλησιάσει τη κοπέλα των ονείρων του, Δίνοντας της ένα λουλούδι, ένα δίσκο μουσικής που ήξερε ότι της αρέσει ένα ραβασάκι που της το παρέδιδε ιδρωμένο από την αγωνιά του αν το δεχτεί. Και οι κοπέλες ικανοποιούσαν  την φιλαρέσκεια τους νιώθοντας ότι είναι αποδέχτες και όμορφες. Η σχέση σταδιακά ψηνόταν από τη στιγμή που το ενδιαφέρον προερχόταν και από τα δυο μέρη. Κάπως έτσι  ήταν και οι φιλίες ιδιαίτερα αν οι φιλίες κρατούσαν από τα εφηβικά χρόνια. Χωρίς να αποκλείονται και ισχυρές φιλίες στη διαδρομή  της ζωής.  

Όλα έχουν αλλάξει οι γνωριμίες γίνονται  πίσω  από  ένα γυαλί ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε  είναι  αβίαστος  ίσως γιατί δεν κοιτάμε στα μάτια τον συνομιλητή μας . ας αφήσουμε το γεγονός  ότι στην αρχή  δεν γνωρίζουμε  με ποιον μιλάμε. Τα συναισθήματα αναπτύσσονται από τα γραφόμενα του καθενός. Που στην τελική τα περισσότερα από αυτά είναι κονσέρβα. 

H καινούργια αυτή version γεννήθηκε από τη στιγμή που κατεδαφίστηκαν   οι μονοκατοικίες  και στις αυλές   και στις αλάνες  χτίστηκαν μεγαθήρια πολυκατοικιών προσφέροντας  μερικές ανέσεις… Τι ανέσεις… χάθηκαν τα κηπάκια, οι γλάστρες με το βασιλικό, το δυόσμο, το γιασεμί, τις τριανταφυλλιές. H κουβεντούλες που αντάλλαζαν  οι νοικοκυρές απλώνοντας τα ρούχα η ποτίζοντας τις γλάστρες τους, η καθιερωμένη κουτσομπόλα της γειτονιάς που γνώριζέ τα πάντα πριν ακόμα συμβούν. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σε παλιές  ελληνικές  ταινίες που βγάζουν  τόση τρυφερότητα  αγάπη  και συντροφικότητα. Εκεί  που  τους  έβλεπες  να  μαλώνουν  αν τυχόν συνέβαινε  κάτι έτρεχαν όλοι  να  συμπαρασταθούν.  

Σήμερα όποιον και αν ρωτήσεις θα σου πει έχω  χίλιους φίλους στο facebook αναρωτιέμαι και σίγουρα έχει  απασχολήσει όλους. Εάν κάτι συμβεί  πόσοι από αυτούς τους φίλους μπορεί να είναι δίπλα  μας.  

Στα παιδικά μας χρόνια, ρωτούσαμε δειλά «θες να γίνουμε φίλοι;». Στα ενήλικα χρόνια μας ρωτάμε «να σε κάνω φίλο;». Τότε αναφερόμασταν στην απτή πραγματικότητα. Τώρα μιλάμε για την εικονική πραγματικότητα – των κοινωνικών δικτύων. 

Σίγουρα ακόμα και εκεί ξεχωρίζεις  κάποιους χωρίς  να τους  έχεις  δει  ποτέ,  φίλους  όμως  δεν  τους λες. Διότι η φιλία «είναι αδιαίρετη, ο καθένας δίνεται τόσο ολοκληρωτικά στον φίλο του, που δεν μένει κάτι για να εκχωρηθεί αλλού», επομένως δεν είναι «φίλος» αυτός που είναι «φίλος όλων», ούτε η φιλία μπορεί να απλώνεται στο άπειρο. «Η φιλία προϋποθέτει πολλή εμπιστοσύνη, πολλή ειλικρίνεια, πολλή οικειότητα και πολύ χρόνο» κι επιπλέον «φίλος» είναι κάποιος με τον οποίο «μοιράζομαι κάποιες δραστηριότητες – μια βόλτα, ένα παιχνίδι, ένα φαγητό, μια εκδρομή  κάποια χαρούμενα  γεγονότα  αλλά  και κάποια  στενάχωρα.

Στην παρούσα φάση  θωρακιζόμαστε  σε ένα ασφαλές κλουβί  Έτσι λοιπόν θωρακισμένοι στο “ασφαλές κλουβί” που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, έχουμε τα πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά τίποτα στην πράξη!”.

“Το μόνο σίγουρο είναι πως αν κάτι μας συμβεί, κανένας από τους 750 φίλους μας δεν θα ενδιαφερθεί τόσο όσο οι πραγματικοί. 
 
Ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της τεχνολογίας  που ουσιαστικά  είναι πολλά. Χωρίς  να απεμπολήσουμε  βασικές  αξίες  όπως  είναι ο θεσμός της οικογένειας  και οι ουσιαστικές φιλίες που μόνο με τον παραδοδιακό τρόπο καθιερώνονται.
 
To facebook μπορεί να σου προσφέρει ανταλλαγή   απόψεων και γνώσης  κάποιες  χιουμοριστικές  στιγμές την δυνατότητα   κάποιας παρέας με τη σιγουριά   ότι δεν θα πληγωθείς. Την ουσιστική φιλία δεν μπορεί να στην προσφέρει. Έχει την δυνατότητα να σε φέρει κοντά με φίλους συγγενείς που βρίσκονται μακρυά αυτό είναι από τα καλά που προσφέρει.
 
 Όσο πιο μόνος, τόσο περισσότερο στο σπίτι. Κι όσο περισσότερο στο σπίτι, τόσος περισσότερος χρόνος για αναζήτηση “φίλων” και “κοινωνικοποίηση” μέσω διαδικτύου. Κι αν στην πραγματική ζωή παραπονιέσαι γιατί δεν έχεις φίλους, στην εικονική πραγματικότητα έχεις αμέτρητους και μάλιστα με αλφαβητική σειρά.
 
Το καμπανάκι αυτό χτυπάει καιρό τώρα... Μήπως ήρθε η στιγμή να το ακούσουμε.  
         

Γράφει η Μυρτώ Πανθέου

Πηγή : 

https://www.facebook.com/csrework/

Related

editorial 7426679104069270772

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -