synoronews

Τι κι αν είναι Δίσεκτο...! (video)

Σταυρούλα Φωτιάδου Τ έτοιες μέρες, τέτοια λόγια. Τέλος παλιού χρόνου, αρχή νέου, απολογισμοί, ενδοσκοπήσεις, τι δώσαμε, τι πήραμε, ...

Σταυρούλα Φωτιάδου
Τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια.

Τέλος παλιού χρόνου, αρχή νέου, απολογισμοί, ενδοσκοπήσεις, τι δώσαμε, τι πήραμε, πόσα ξοδέψαμε, τι κάναμε, που πήγαμε, πόσο κλάψαμε, πόσο γελάσαμε, που ήμασταν πέρσι, που θα 'μαστε φέτος, πως περνούν τα χρόνια.

Και να σου τα δώρα, τα φαγητά, τα ποτά, οι ευχές, ο Άγιος, τα κόκκινα βρακιά, τα γούρια, η αγωνία του δώδεκα και ένα.

Φέτος, σ’ όλα αυτά θα προστεθεί και κάτι νέο, όπως και κάθε τέσσερα χρόνια. Η χρονιά που έρχεται δεν είναι μια απλή χρονιά, είναι ένα έτος δίσεκτο και τα δίσεκτα έτη έχουν ζουμί.

Δίσεκτο ονομάζεται ένα έτος κατά οποίο προσμετρείται μια παραπάνω ημέρα, είκοσι τέσσερις ώρες δηλαδή, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους. Το δίσεκτο έτος έχει, λοιπόν, τριακόσιες εξήντα έξι μέρες.

Για παράδειγμα, με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες, δηλαδή ένα τέταρτο της ημέρας, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μίας πλήρους ημέρας. Έτσι, στο ίδιο σύστημα έχει καθιερωθεί να προστίθεται μία ημέρα στο έτος ανά τέσσερα χρόνια (εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το εκατό αλλά όχι και με το τετρακόσια και εκτός από τα έτη που διαιρούνται και με το εκατό και με το τέσσερις χιλιάδες), ώστε το σφάλμα των έξι ωρών να «απορροφάται».

Η ημέρα που προστίθεται στο έτος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η εικοστή ενάτη Φεβρουαρίου.

Όπως συμβαίνει με κάθε τι σπάνιο, έτσι και τα δίσεκτα έτη τ’ ακολουθούν μύθοι και δοξασίες. Παλιότερα, ως γνωστόν, ό,τι δεν μπορούσε να εξηγηθεί με τη λογική ήταν κάτι υπερφυσικό, μαγικό, του σατανά. Η επιστήμη και οι επιστημονικές εξηγήσεις βλέπετε, δεν ήταν και τόσο διαδεδομένες έννοιες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο, τη γιαγιά μας, τη θεία Μαρίκα και τη Νίτσα από απέναντι κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους δεν πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα γιατί είναι γρουσουζιά.

Οι προλήψεις που ακολουθούν το δίσεκτο έτος προέρχονται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, το μήνα της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων, κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσά τους ο Άδης και έφερνε πολλά δεινά. Ήταν ο μήνας που οι νεκροί κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους ζωντανούς. Γι’ αυτό τα δίσεκτα έτη δε γίνονταν έναρξη εργασιών με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, χτίσιμο σπιτιών, γάμοι.

Οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις για το δίσεκτο έτος μεταφέρθηκαν και στους Έλληνες ύστερα από την κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους. Αυτός είναι ο λόγος που και στην ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα και ο κόσμος αποφεύγει τους γάμους, το χτίσιμο σπιτιών, τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικά τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς ή σχέσεις.

Μέχρι τώρα, βέβαια, δεν έχουν καταγραφεί αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις απόψεις.

Σε κάποιες χώρες, τα δίσεκτα έτη έχουν και τα θετικά τους. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, στις είκοσι εννιά Φεβρουαρίου κάθε δίσεκτου έτους, μπορεί όποια Ιρλανδή θέλει (σύμφωνα με την παράδοση) να κάνει πρόταση γάμου στον αγαπημένο της και εκείνος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί, διαφορετικά θα πρέπει να την αποζημιώσει.

Ας επανέλθουμε, όμως, τώρα στην πραγματικότητα και στην εξελιγμένη κοινωνία μας κι ας μη μας πιάνουν πανικοί με τις γρουσουζιές και τις μαυρόγατες. Κι αυτά τα λέω εγώ που τις προλήψεις τις αγαπώ.

Μία μέρα παραπάνω για πρακτικούς λόγος και σκοπούς είναι, δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Ας επικεντρωθούμε στις αληθινές καταστροφές κι ας αφήσουμε τις λαϊκές παραδόσεις και τις δοξασίες.

Καλή χρονιά να 'ναι και ξεχωριστά «χρόνια πολλά» σ’ αυτούς που γιορτάζουν γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια.

* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 1867787235141733130

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item