H Δικαιοσύνη πατάει το… off στην On Telecoms
H απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης οδήγησε την εταιρία σε κατάθεση αιτήματος πτώχευσης Σωρεία μεγαλόπνοων συμφωνιών που ποτέ δεν ολοκλη...
https://to-synoro.blogspot.com/2015/06/h-off-on-telecoms.html
H απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης οδήγησε την εταιρία σε κατάθεση αιτήματος πτώχευσης
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
rhaikou@e-typos.com
Πηγή : e-typos.com
Σωρεία μεγαλόπνοων συμφωνιών που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, προβλήματα διοίκησης, ζημίες και τα απανωτά «όχι» του Πρωτοδικείου οδηγούν στο «λουκέτο» την On Telecoms.
Ο… Βενιαμίν των τηλεπικοινωνιών ξεκινούσε το 2006 με το… δεξί και είχε όλα τα εχέγγυα για να δημιουργήσει έναν ισχυρό εναλλακτικό πάροχο. Η εταιρία ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που έδινε συνδυαστικά υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης (triple play), ενώ είχε μετόχους και μάνατζερς όπως ο Νίκος Μανασής, τέως διοικητής του ΟΤΕ, ο Κάρολος Γκίκας, αντιπρόεδρος της Intracom έως το 2003, στελέχη της ιταλικής Fastweb κ.ά.
Ωστόσο, η επιτυχία κράτησε λίγο και μόλις τρία χρόνια μετά άρχισε η φθορά, με την εταιρία να δίνει την τελευταία μάχη με τη Δικαιοσύνη για να κρατηθεί… on. Η διοίκησή της κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με στόχο την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να απαγορευθεί κάθε μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων. Η εκδίκαση θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Η εταιρία είχε καταθέσει πέρσι αίτηση εξυγίανσης με το σχετικό σχέδιο να έχει γίνει αποδεκτό από το 77% των πιστωτών της, όμως το δικαστήριο το απέρριψε, οδηγώντας την πρακτικά στην επιλογή να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.
Αλλεπάλληλες συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλους μικρούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίες έμειναν στα χαρτιά, συμφωνίες με τις τράπεζες για δάνεια και ρυθμίσεις, μετοχικές και διοικητικές αλλαγές, «αιμορραγία» πελατών, καθώς ο πάροχος είχε φτάσει να αριθμεί πάνω από 135.000 συνδρομητές το 2011 και σήμερα να μετρά κάτω από 22.000, και διευρυμένες ζημίες έφεραν την εταιρία το 2014 να «παρακαλά» για την προστασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά με το Πρωτοδικείο Αθηνών να μη δίνει «οξυγόνο» για να επέλθει η εξυγίανση.
Η απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας στα τέλη Δεκεμβρίου για το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει η τηλεπικοινωνιακή εταιρία, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας (76,5%) των πιστωτών της, της «έκοψε τα πόδια» της. Η διοίκησή της, υπό τον κ. Γρηγόρη Αναστασιάδη, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για να λάβει εκ νέου αρνητική απάντηση.
Πολλοί «χαλασμένοι» γάμοι
Η On προσπάθησε πολλές φορές να «παντρευτεί» με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να κερδίσει ικανοποιητικά μεγέθη αλλά κάτι χαλούσε την τελευταία στιγμή. Το 2012-2013 δύο μεγάλες εταιρίες του κλάδου έδειξαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Τότε είχε ακόμη περί τους 105.000 συνδρομητές, ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Proton Bank και μια αποτίμησή της περίπου 20 με 25 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν γιατί, όπως οι… κακές γλώσσες υποστήριζαν, η διοίκηση της On Telecoms ζητούσε τίμημα που άγγιζε τα 70 εκατ. ευρώ.
Το 2008 ανακοινώθηκε η συμφωνία με την εισηγμένη εταιρία πληροφορικής Ζήνων για συγχώνευση των δύο. Η συμφωνία προέβλεπε ότι θα διενεργείτο αύξηση κεφαλαίου της Ζήνων με μετρητά, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυπτόταν κατά 50% από τους μετόχους της Ζήνων και κατά 50% από την On με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Παραμονές Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς, έπεσαν τίτλοι τέλους και επίσημα στη συγχώνευση «λόγω της συνεχώς παρατεινόμενης αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας», όπως ανακοίνωσε η Ζήνων.
Το 2009 είχε προχωρήσει σε συμφωνία επί της αρχής για την απορρόφηση των Algonet και Net One. Και αυτό το deal ουδέποτε προχώρησε και, μάλιστα, οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Την ίδια εποχή έντονη ήταν και η φημολογία για επαφές με τη Cyta Ελλάδος.
Στις 20 Αυγούστου 2012 βγήκε το τελευταίο δελτίου Τύπου της εταιρίας, το οποίο είναι και αναρτημένο στο site της, και αφορούσε στην καταχώριση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της Περιφέρειας Αττικής της εγκριτικής απόφασης σχετικά με τη συγχώνευση των εταιριών Οn Telecoms και Vivodi της οικογένειας Εφραίμογλου, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Πρόκειται για ένα deal που έγινε τον Οκτώβριο το 2009 με στόχο να «απογειώσει» το κοινό σχήμα, κάτι που δεν επιτεύχθηκε.
Η οικονομική κρίση «πρόλαβε» τα σχέδια των δύο εταιριών, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας και οι συνεχείς ζημίες δεν τους επέτρεψαν να μπουν πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό. Από ένα σημείο και έπειτα επικεντρώθηκαν στην τακτοποίηση εκκρεμών χρεών και την περικοπή του λειτουργικού κόστους, προκειμένου το νέο σχήμα να μπορέσει να «ανασάνει». Εξαιτίας άλλωστε αυτών των προβλημάτων και η οικογένεια Ευφραίμογλου πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το ενοποιημένο σχήμα.
Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι ένα «εκρηκτικό μίγμα» συνολικών οικονομικών υποχρεώσεων 102,976 εκατ. ευρώ (τα ομολογιακά δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα), σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2013, οι δε ζημίες εις νέον πλέον ξεπερνούν των 347 εκατ. ευρώ.
Κομβικό έτος ήταν το 2009, οπότε αποχώρησαν ουσιαστικά ο κ. Μανασής και λίγο αργότερα ένας ακόμη εκ των συνιδρυτών, Περικλής Κατσιούλας. Ενα νεοσύστατο τότε fund με την επωνυμία Mediterranean Telecom & Technology Investments (MT&T) απέκτησε τη συμμετοχή του κ. Κατσιούλα, που ήταν περίπου 16%. Η εξαγορά έγινε πριν ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της On Telecoms λόγω της απορρόφησης της Vivodi Telecom και με το τίμημα τότε κατ’ εκτίμηση στα 25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αποτίμηση της εταιρίας να εκτοξευθεί στα 168,72 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός μέτοχος της εταιρίας, το fund Argo, του Κύπριου επιχειρηματία Ανδρέα Ραλιά, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Deutsche Bank, δεν ήταν διατεθειμένος ήδη από το 2012 να βάλει τα κεφάλαια που χρειαζόταν τότε η εταιρία και προσπαθούσε μέσα από συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών να δώσει λύση.
ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
rhaikou@e-typos.com
Πηγή : e-typos.com