synoronews

Κάντε επιτέλους κάτι για τις θαλασσές μας

Κ. Πρωθυπουργέ, μη χάσετε την ευκαιρία να προστατέψετε τις ελληνικές θάλασσες

Με αφορμή το 9ο Συνέδριο για τους Ωκεανούς – “Our Ocean Conference” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον ερχόμενο Απρίλιο, οκτώ οργανώσεις ζητήσαμε με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χάσει την ευκαιρία για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Με αφορμή το 9ο Συνέδριο για τους Ωκεανούς – “Our Ocean Conference” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον ερχόμενο Απρίλιο, οκτώ οργανώσεις ζητήσαμε με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χάσει την ευκαιρία για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην Ελληνική Τάφρο.


Μια τέτοια πρωτοβουλία θα προέβλεπε ρητά και τη θέσπιση προστατευτικών μέτρων για την απαγόρευση δραστηριοτήτων που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών, καθώς και τη ρύθμιση της ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά.
Η Ελληνική Τάφρος είναι το σπίτι πολλών σημαντικών προστατευόμενων και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, όπως o φυσητήρας, ο ζιφιός, η πτεροφάλαινα, το ρινοδέλφινο, η μεσογειακή φώκια και η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

 Η επιβίωση αυτών των ειδών παίζει καίριο ρόλο στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούμε.

Επιθυμούμε η δέσμευση αυτή να γίνει το πρώτο βήμα για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την προστασία τουλάχιστον του 30% του θαλάσσιου χώρου μέσω ενός συνεκτικού, οικολογικά αντιπροσωπευτικού και αποτελεσματικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών έως το 2030. Η στιγμή έχει έρθει και πρόκειται για μια ευκαιρία την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει. 


Ζητάμε επίσης την εκπλήρωση των υφιστάμενων διεθνών και ενωσιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας  σε ό,τι αφορά κρίσιμα ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ειδικότερα:
(i) Nα προβεί άμεσα στη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 μέσω της ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και της έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων και των σχεδίων διαχείρισης όπως απαιτείται από την ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία

.
(ii) Nα εκπονήσει και να θεσπίσει άμεσα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια με συμμετοχικό τρόπο, εφαρμόζοντας την οικοσυστημική προσέγγιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου, και προκρίνοντας την προστασία σημαντικών και ευαίσθητων θαλάσσιων οικοτόπων και ειδών, κατ’ εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου. Η έως σήμερα αποσπασματική προσέγγιση για την ανάπτυξη προγραμμάτων, έργων και δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο, χωρίς έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, θέτει σε κίνδυνο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

Πηγή : greenpeace.org

Related

Ελλάδα 665659744236808341

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -