Ο ρόλος της γυναίκας στη σύχγρονη κοινωνία ...
https://to-synoro.blogspot.com/2020/03/gynaika.html
Με αφορμή τη συμμετοχή μου σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στη γιορτή της γυναίκας αναρωτήθηκα, για άλλη μία φορά, πάνω στον πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη σημερινή κοινωνία.
Ποιοι είναι οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα;
Γυναίκα-σύζυγος, γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-εργαζόμενη, γυναίκα-νοικοκυρά, γυναίκα-κοινωνικές υποχρεώσεις.
Η γυναίκα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλείται να υπηρετήσει μερικούς ή/και όλους τους πιο πάνω ρόλους και αναμένεται από τον περίγυρό της (ακόμα και από τις άλλες γυναίκες) να τους υπηρετήσει επάξια και να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: έναν ικανοποιημένο σύζυγο, καλοαναθρεμμένα παιδιά, εξαιρετικά εργασιακά αποτελέσματα, ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο σπιτικό, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, ανταπόκριση σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της οικογένειας.
Ποιος είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της;
Τόσοι πολλοί ρόλοι, για ένα μόνο άτομο. Και μέσα σε αυτούς τους ρόλους χάνεται ο ένας και πιο σημαντικός: γυναίκα-εαυτός. Πόσο φροντίζει η γυναίκα σήμερα για τον εαυτό της; Για το σώμα, την ψυχή της και το πνεύμα της;
Πολύ λίγες γυναίκες θα ασχοληθούν με τον εαυτό τους και ακόμα λιγότερες θα πιστέψουν ότι αυτό χρειάζεται να είναι η προτεραιότητά τους.
Πόσο εγωιστική είναι μία τέτοια στάση;
Μπορεί σε κάποιους να φανεί εγωιστική. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κοινωνικά στερεότυπα ήθελαν πάντα μία γυναίκα δοτική, που να είναι εκεί μόνο για τους άλλους, έτοιμη να καλύψει τις όποιες ανάγκες τους και βάζοντας πάντοτε τον εαυτό της σε δεύτερη, τρίτη …τελευταία μοίρα.
Μόνο τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες ανθρώπων (γυναικών και ανδρών), η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δική της ζωή. Έτσι έχει γίνει συνείδηση πολλών ανθρώπων ότι μόνον ένα άτομο που φροντίζει να γνωρίζει και να ικανοποιεί τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες, μόνο αυτός έχει αποθέματα ψυχικά και σωματικά για να προσφέρει σε όλους τους άλλους τομείς.
Πώς μπορεί λοιπόν μία γυναίκα να φροντίσει για όλα τα πιο πάνω και συγχρόνως να φροντίζει και τον εαυτό της;
Χρειάζεται να λειτουργεί αντίστροφα. Να ξεκινάει από τον εαυτό της και να επεκτείνεται και στους άλλους.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις αεροπορικές εταιρείες δίνουν οδηγίες ότι αν χρειαστεί να “πέσουν” οι μάσκες οξυγόνου, οι μητέρες παρακαλούνται να βάλουν πρώτα τη δική τους μάσκα και στη συνέχεια να φορέσουν στα παιδιά τους τη δική τους μάσκα. Αν δεν σωθούν αρχικά οι μητέρες δεν θα μπορέσουν να σώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους.
Αν δεν φροντίσει η γυναίκα αρχικά τον εαυτό της δεν θα μπορέσει να φροντίσει υγιώς, κανέναν άλλον άνθρωπο γύρω της.
Και πώς μπορεί να το πετύχει αυτό με τόσες υποχρεώσεις να “τρέχουν” μέσα στην καθημερινότητά της;
Εδώ απαιτείται η εστίαση.
Να καταφέρει να εντοπίσει τα πράγματα που της δίνουν ζωή. Από τα πολύ απλά έως τα πολύ σημαντικά.
Να φροντίσει να διαμορφώσει έτσι το πρόγραμμά της για να τα συμπεριλάβει στις δραστηριότητες της ημέρας της. Είτε αυτό είναι ένα γυμναστήριο, μία βόλτα στο βουνό, ένα κολύμπι ή ακόμα και ένα “beaute”, να τα κάνει χωρίς ενοχές δίνοντάς τους προτεραιότητα, πολλές φορές ακόμα και αφήνοντας πίσω πράγματα από τους υπόλοιπους ρόλους της.
Να φροντίσει στο τέλος κάθε μέρας της πριν πάει για ύπνο να έχει κάνει έστω και ένα πράγμα, όσο μικρό κι αν είναι, που θα αφορά αποκλειστικά την ίδια. Εξαιρείται η κάλυψη των αναγκών των αγαπημένων της προσώπων. Κάτι που θα ικανοποιήσει τη μικρή Μαρία, τη μικρή Ελένη, τη μικρή Γεωργία που βρίσκεται μέσα της και που αποζητά και αυτή θέση στη ζωή της μεγάλης Μαρίας, Ελένης, Γεωργίας. Αποζητά υπόσταση, ενδιαφέρον, φροντίδα και αγάπη.
Τι αντίκτυπο έχει αυτό στους ανθρώπους γύρω της;
Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν “απειλητική” μία τέτοια στάση. Χαλάει το στερεότυπο. Θα προσπαθήσουν πιθανά να τη χειραγωγήσουν με υπερβολικές απαιτήσεις που δεν θα της αφήνουν το χρόνο ή ακόμα και με τη δημιουργία ενοχών για τους ρόλους εις βάρος των οποίων επιλέγεται η φροντίδα του εαυτού.
Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί κάποιος εύκολα να δει ότι μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας επιλογής γιατί:
όσο πιο πλήρης και ισορροπημένη αισθάνεται μέσα της μια γυναίκα τόσο πιο πολλά τα αποθέματα προσφοράς που έχει για τους άλλους. Η χαρούμενη γυναίκα προσφέρει χαρά στους οικείους της
μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές παράδειγμα για τα παιδιά της και για τους ανθρώπους γύρω της. Για να μην μεγαλώσουν και άλλες γενιές (γυναίκες και άνδρες) με έλλειψη φροντίδας και αγάπης του εαυτού.
Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα
Πηγή : coaching4all.gr