Ποιος ο ρόλος του εσωτερικού παιδιού στις ερωτικές σχέσεις
Όταν είμαστε σε μια σχέση νομίζουμε ότι η σχέση αποτελείται από δύο ενήλικα άτομα που γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν και τι χρειάζονται. ...
https://to-synoro.blogspot.com/2020/01/to-paidi-ths-agapis.html?m=0
Όταν είμαστε σε μια σχέση νομίζουμε ότι η σχέση αποτελείται από δύο ενήλικα άτομα που γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν και τι χρειάζονται.
Η αλήθεια όμως είναι ότι μία σχέση αποτελείται από τέσσερα άτομα και όχι δύο. Αποτελείται από δύο ενήλικες και δύο εσωτερικά παιδιά που έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στην σχέση, άσχετα αν δεν το καταλαβαίνουμε.
Στην περίπτωση μίας σχέσης μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας η σχέση αποτελείται από τον άντρα και το εσωτερικό του παιδί και από τη γυναίκα και το εσωτερικό της παιδί (το ίδιο συμβαίνει και στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις).
Το εσωτερικό παιδί είναι το κομμάτι του εαυτού μας που έχει διαμορφωθεί ανάλογα με την επιρροή που έχουμε δεχτεί από το οικογενειακό μας περιβάλλον, το σχολείο, την οικογένεια… και που αν δεν το γνωρίζουμε είναι αυτό που συνήθως παίρνει τα ηνία και επηρεάζει τη συμπεριφορά μας.
Αν για παράδειγμα, το εσωτερικό παιδί της γυναίκας της σχέσης έχει μεγαλώσει χωρίς την παρουσία του πατέρα, πολύ πιθανόν μέσα στη σχέση να αναζητά συνεχώς την παρουσία του άντρα. Σε αυτή την περίπτωση το εσωτερικό παιδί της γυναίκας μπορεί να διαμορφώνει σχέση παιδί-πατέρας με τον άντρα της σχέσης και η γυναίκα να μην έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την ώριμη θηλυκή πλευρά της.
Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση μιας ιδανικής σχέσης είναι η συνείδηση και η παρουσία.
Υπάρχουν δύο είδη σχέσης, η σχέση στην οποία βάζουμε συνείδηση και η σχέση που απλά ακολουθούμε τυφλά τις παρορμήσεις και τα συναισθήματά μας.
Μία συνειδητή σχέση μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο μονοπάτι αυτοεξέλιξης και διαμόρφωσης μίας καλύτερης ποιότητας ζωής. Όταν βρίσκουμε το θάρρος να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, όταν στεκόμαστε γυμνοί χωρίς μάσκες μπροστά από το ταίρι μας, όταν αναγνωρίζουμε τη δύναμη που κρύβεται πίσω από την ευαισθησία της καρδιάς μας, τότε είμαστε δύο καλλιτέχνες που δημιουργούν ένα πολύτιμο έργο τέχνης μέσα στη σχέση.
Αντιθέτως, όταν σε μία σχέση υπάρχει έλλειψη συνείδησης και παρουσίας η σχέση μπορεί να είναι επίπονη, μπορεί να απορροφά πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μας καθώς και της ενέργειάς μας, μπορεί να είναι η αιτία για την οποία δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε οικονομικά ή να επιτύχουμε στη δουλειά μας, κ.α
Άλλες συμβουλές που θα βοηθούσαν στη διαμόρφωση μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ των μελών της είναι:
- Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, το οποίο θα μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στο εσωτερικό μας παιδί
- Ειλικρινή και καθαρή επικοινωνία με το σύντροφό μας
- Να παίρνουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας και να μην κατηγορούμε το άλλο άτομο για το πως μας κάνει να αισθανόμαστε
- Να βάζουμε καθαρά όρια και να σεβόμαστε τα όρια του άλλου
- Να σκεφτούμε την απάντηση στην ερώτηση «Γιατί είμαι σε αυτή την σχέση;»
Γράφει η Αγάπη Ελπίδα Αποστολοπούλου
Πηγή : omorfizoi.gr