synoronews

Εργαζόμενες Γυναίκες: η επιστροφή

Στις μελέτες μας για την επαγγελματική πορεία και την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, έχουμε σε μεγάλο βαθμό αφήσει απέξω τα στοι...

Στις μελέτες μας για την επαγγελματική πορεία και την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, έχουμε σε μεγάλο βαθμό αφήσει απέξω τα στοιχεία που προέρχονται από το χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Κι αν σήμερα μιλάμε για τα αδιέξοδα, τα υψηλά νούμερα της ανεργίας και την ανακύκλωση των προκαταλήψεων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη μια εργαζόμενη σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε περισσότερο φως, να ανακαλύψουμε και να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες που κάνουν πολλές γυναίκες μαζί μέσα στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Πολύς λόγος γίνεται για συνεργασίες αλλά μια ματιά στη γεωγραφία της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη μάς αποκαλύπτει το πόσο εμείς έχουμε αργήσει στο να καταγράψουμε, να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στον τρόπο που οργανωνόμαστε σε ομάδες. Αισθανόμαστε περήφανοι ως αλληλέγγυοι, αλλά πολύ λίγες δομές και υπηρεσίες έχουν να μας δείξουν μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις τους. Σε γενικές γραμμές, πανηγυρίζουμε περισσότερο από όσο αυτό βοηθάει το σύνολο. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, χωρίς αυτό να είναι κοινωνικά ωφέλιμο ή επιχειρηματικά χρήσιμο για τους χιλιάδες άνεργους οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά για μια εργασιακή ευκαιρία.

Έχει ενδιαφέρον, αλλά το τοπίο είναι ελαφρώς διαφορετικό στο κομμάτι της πίτας που ονομάζεται Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και μάλιστα σε αυτές που έχουν ξεκινήσει από γυναίκες. Πανευρωπαϊκά εμφανίζονται εντυπωσιακές αλλαγές στους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες οργανώνονται επαγγελματικά (ας κοιτάξουμε για παράδειγμα τα στοιχεία από το European Women’s Lobby). Στην Ελλάδα μπορούμε να ανακαλύψουμε γύρω μας δεκάδες προσπάθειες που έχουν ευοδωθεί από και προς το γυναικείο φύλο (Πηγή: koinsep.org). Υπάρχει διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των θεμάτων -ο άνθρωπος στο κέντρο, ισότητα στις ευκαιρίες, εργασιακές συνθήκες που ευνοούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή - που αφορούν στην εργασία και στην απασχόληση; Στα σωματεία, τους συνεταιρισμούς και στις Κοιν.Σ.Επ παραγωγικού σκοπού και κοινωνικής φροντίδας οι γυναίκες αγκαλιάζουν με περισσότερη θέρμη την ιδέα των συμπράξεων και έχουν σημαντικά πράγματα να πουν για το πώς επαναπροσδιορίζονται τα εργασιακά πρότυπα.

Ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας θα μπορούσε να αναδείξει επιτυχή παραδείγματα πρωτοβουλιών από γυναίκες, να δημιουργήσει τάσεις και να οδηγήσει στη χάραξη στρατηγικής που να ευνοεί την εργασία με τρόπο που να μην υπονοεί τα προηγούμενα ανδροκρατούμενα μοντέλα ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν τομέα σε άνθιση στον οποίο θα μπορούσαν να ενσωματωθούν τα θέματα του φύλου ώστε να προωθηθούν οι ισότητες και οι ευκαιρίες προς τις γυναίκες στην Ελλάδα. Περισσότερα από χίλια επιτυχημένα παραδείγματα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες (WEstart Database) δείχνουν το δρόμο. Ας πάψουμε επιτέλους να κοιτάμε το δάκτυλο και ας ακολουθήσουμε με δύναμη και πληθυσμό το ρεύμα της εποχής.

Γράφει η  Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος σε θέματα διομαδικών διεργασιών - Μέλος του Δικτύου για την Ισότητα των Φύλων του ALDE

Πηγή : liberal.gr

Related

blog 170411106273634989

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item