Μελιτζανόπιτα!
της Βάσως Αλεξίου Υλικά για ταψί 30-32 εκ. 8 φύλλα κρούστας ή πλαστά χωριάτικα ελαιόλαδο γιά το άλειμμα των φύλλων 1...
- 8 φύλλα κρούστας ή πλαστά χωριάτικα
- ελαιόλαδο γιά το άλειμμα των φύλλων
- 1 αυγό, ελαφρά κτυπημένο,
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
- 4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες,
- 150 ml (3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο)
- 1 φλυτζ.τσαγιού ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή από κονσέρβ
- 200 γρ.(1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
- 2 1/2 φλ.τσαγιού τριμμένο μείγμα σκληρών τυριών της αρεσκείας σου (π.χ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα παρμεζάνα κ.λ.π.)
- 1/2 φλ.τσαγιού χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
- αλάτι,
- πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (αν το επιθυμείτε)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
- Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και στρώνουμε μια λαμαρίνα – ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Τις ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ζαρώσει και να μαυρίσει η φλούδα (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο χρόνο).
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά για να μαλακώσει η φλούδα και να βγει εύκολα.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τα σπόρια.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το γιαούρτι, το μείγμα τυριών, την καρυδόψιχα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ελαφριά το ταψί και στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε (όχι πολύ λάδι), συνεχίζουμε με τα άλλα τρία φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα – ένα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα λαδωμένα κι αυτά όπως τα άλλα.
- Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα και τα στρίβουμε, σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε το αυγό με το γάλα κι αλείφουμε την πίτα.
- Την ψήνουμε περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει.