synoronews

Η εγκλωβισμένη ελληνική εφηβεία, η κρίση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η εφηβεία αποτελεί μια καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου περίοδο. Ο έφηβος χαρακτηρίζεται από: α) την έξαρση της ερωτικής επιθυμί...

Η εφηβεία αποτελεί μια καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου περίοδο. Ο έφηβος χαρακτηρίζεται από: α) την έξαρση της ερωτικής επιθυμίας, β) την ανάγκη αποκήρυξης του γονεϊκού προτύπου, και γ) τη δυναμική επιδίωξη της αυτονομίας του.

Το «εγώ» του έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ελέγχου, μπορεί όμως και να ξεχειλίσει, κυρίως εάν το περιβάλλον του κάνει πιο δύσκολη την εξωτερική πραγματικότητα στην οποία πρέπει να υποτάξει τις επιθυμίες του (Georges Mauco, Psychanalyse et Education, Flammarion, 1993). Εκτός από τις εγγενείς συνιστώσες, καθοριστική για τη διαμόρφωση παραβατικών ή προβληματικών συμπεριφορών είναι η ενδοοικογενειακή κατάσταση, ειδικά υπό την πίεση της υπάρχουσας πολύπλευρης κρίσης, ενώ εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η εντεινόμενη αβεβαιότητα του μέλλοντος, η έλλειψη στόχου της παιδείας και τα κοινωνικά αδιέξοδα που αποτυπώνονται στις αυταρχικές δομές του συστήματος, όπως: η έλλειψη προτύπων ποιότητας, το καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο παθητικός χρόνος του σχολείου με τους συχνά ανέμπνευστους καθηγητές, ο σκληρός ανταγωνισμός, η αναγκαστική αναζήτηση επιπλέον εφοδίων για το μέλλον, η ελαχιστοποίηση του προσωπικού χρόνου του μαθητή και η υποκατάσταση των άμεσων ανθρώπινων σχέσεων από την τεχνολογία. Το χειρότερο, όμως, είναι η απαίτηση από το εκ-παιδευτικό σύστημα της απότομης ωρίμανσής τους, ώστε να διαλέξουν εγκαίρως τάχα τον επαγγελματικό τους ορίζοντα, αποχαιρετώντας ανώμαλα την παιδικότητά τους.

Ο έφηβος, θύμα ο ίδιος της τεταμένης λόγω κρίσης κοινωνικής ατμόσφαιρας, παρά την ανύπαρκτη σχέση μεταξύ παραγωγής και εκπαίδευσης, απειλείται ωστόσο κι από το σύνδρομο της αποτυχίας στην περίπτωση που οι πολυέξοδες προσπάθειες δεν αποδώσουν και δεν εισαχθεί σε κάποια σχολή.

Όλα αυτά, όμως, λειτουργούν ως μπούμερανγκ, κατά της ίδιας της κοινωνίας, καθώς περιορίζουν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης του νέου, επιτείνοντας την ένταση, τις πράξεις βίας, την επιθετικότητα και το άγχος του, ενώ τον εξασκούν στην αναζήτηση ατομικών λύσεων σε συλλογικά προβλήματα.

Εξάλλου, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μιας υποτυπώδους φιλοσοφίας για φυσική δραστηριότητα και με την απουσία πολιτιστικών δράσεων που να τον αφορούν, καταδικάζουν το νέο σε έλλειψη ουσιαστικής επαφής ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το περίσσευμα της φυσικής του ενέργειας, μη έχοντας πού να το εξωτερικεύσει, το συμπιέζει διαρκώς, ίσως και να το συνθλίβει, μέχρι του ορίου της εκρηκτικής και αλόγιστης αποσυμπίεσής του.

Τι είδους γενιά, άραγε, θα παραχθεί μέσα από αυτή την εγκλωβιστική πραγματικότητα του σημερινού εφήβου, του μελλοντικού πολίτη, στην οποία δεν ζει σαν παιδί, δεν χαίρεται, δεν παίζει, δεν συζητά, αλλά έχει μόνο εξαναγκασμούς και υποχρεώσεις; Και όμως, υπάρχουν ενέργειες που μπορούν, αν όχι να ανατρέψουν τουλάχιστον να βελτιώσουν τον χώρο, έστω, της εκπαίδευσης και της παιδείας.


Της Κωνσταντίνας Γογγάκη

Η Κωνσταντίνα Γογγάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και Φιλοσοφίας του Αθλητισμού, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)


Πηγή : pronews.gr

Related

Ψυχολογία 304939924594259976

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item