synoronews

Η εγκλωβισμένη ελληνική εφηβεία, η κρίση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η εφηβεία αποτελεί μια καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου περίοδο. Ο έφηβος χαρακτηρίζεται από: α) την έξαρση της ερωτικής επιθυμί...

Η εφηβεία αποτελεί μια καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου περίοδο. Ο έφηβος χαρακτηρίζεται από: α) την έξαρση της ερωτικής επιθυμίας, β) την ανάγκη αποκήρυξης του γονεϊκού προτύπου, και γ) τη δυναμική επιδίωξη της αυτονομίας του.

Το «εγώ» του έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ελέγχου, μπορεί όμως και να ξεχειλίσει, κυρίως εάν το περιβάλλον του κάνει πιο δύσκολη την εξωτερική πραγματικότητα στην οποία πρέπει να υποτάξει τις επιθυμίες του (Georges Mauco, Psychanalyse et Education, Flammarion, 1993). Εκτός από τις εγγενείς συνιστώσες, καθοριστική για τη διαμόρφωση παραβατικών ή προβληματικών συμπεριφορών είναι η ενδοοικογενειακή κατάσταση, ειδικά υπό την πίεση της υπάρχουσας πολύπλευρης κρίσης, ενώ εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η εντεινόμενη αβεβαιότητα του μέλλοντος, η έλλειψη στόχου της παιδείας και τα κοινωνικά αδιέξοδα που αποτυπώνονται στις αυταρχικές δομές του συστήματος, όπως: η έλλειψη προτύπων ποιότητας, το καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο παθητικός χρόνος του σχολείου με τους συχνά ανέμπνευστους καθηγητές, ο σκληρός ανταγωνισμός, η αναγκαστική αναζήτηση επιπλέον εφοδίων για το μέλλον, η ελαχιστοποίηση του προσωπικού χρόνου του μαθητή και η υποκατάσταση των άμεσων ανθρώπινων σχέσεων από την τεχνολογία. Το χειρότερο, όμως, είναι η απαίτηση από το εκ-παιδευτικό σύστημα της απότομης ωρίμανσής τους, ώστε να διαλέξουν εγκαίρως τάχα τον επαγγελματικό τους ορίζοντα, αποχαιρετώντας ανώμαλα την παιδικότητά τους.

Ο έφηβος, θύμα ο ίδιος της τεταμένης λόγω κρίσης κοινωνικής ατμόσφαιρας, παρά την ανύπαρκτη σχέση μεταξύ παραγωγής και εκπαίδευσης, απειλείται ωστόσο κι από το σύνδρομο της αποτυχίας στην περίπτωση που οι πολυέξοδες προσπάθειες δεν αποδώσουν και δεν εισαχθεί σε κάποια σχολή.

Όλα αυτά, όμως, λειτουργούν ως μπούμερανγκ, κατά της ίδιας της κοινωνίας, καθώς περιορίζουν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης του νέου, επιτείνοντας την ένταση, τις πράξεις βίας, την επιθετικότητα και το άγχος του, ενώ τον εξασκούν στην αναζήτηση ατομικών λύσεων σε συλλογικά προβλήματα.

Εξάλλου, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μιας υποτυπώδους φιλοσοφίας για φυσική δραστηριότητα και με την απουσία πολιτιστικών δράσεων που να τον αφορούν, καταδικάζουν το νέο σε έλλειψη ουσιαστικής επαφής ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το περίσσευμα της φυσικής του ενέργειας, μη έχοντας πού να το εξωτερικεύσει, το συμπιέζει διαρκώς, ίσως και να το συνθλίβει, μέχρι του ορίου της εκρηκτικής και αλόγιστης αποσυμπίεσής του.

Τι είδους γενιά, άραγε, θα παραχθεί μέσα από αυτή την εγκλωβιστική πραγματικότητα του σημερινού εφήβου, του μελλοντικού πολίτη, στην οποία δεν ζει σαν παιδί, δεν χαίρεται, δεν παίζει, δεν συζητά, αλλά έχει μόνο εξαναγκασμούς και υποχρεώσεις; Και όμως, υπάρχουν ενέργειες που μπορούν, αν όχι να ανατρέψουν τουλάχιστον να βελτιώσουν τον χώρο, έστω, της εκπαίδευσης και της παιδείας.


Της Κωνσταντίνας Γογγάκη

Η Κωνσταντίνα Γογγάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και Φιλοσοφίας του Αθλητισμού, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)


Πηγή : pronews.gr

Related

Ψυχολογία 304939924594259976

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item