synoronews

Ντάισελμπλουμ: Ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το ΔΝΤ

Ανησυχίες στο Eurogroup για «την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης». Το Ταμείο θέλει να συνεχίσει είπε ο Τόμσεν στο Eurogroup, η συζ...

Ανησυχίες στο Eurogroup για «την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης». Το Ταμείο θέλει να συνεχίσει είπε ο Τόμσεν στο Eurogroup, η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει αμέσως μετά το πέρας της αξιολόγησης - Κλάους Ρέγκλινγκ: Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία

«Ο Eλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ» ανέφερε μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι ξεκαθαρίστηκε η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί για το θέμα τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ολλανδία όσο και στην αποψινή συνεδρίαση.

Ο Δανός πρώην ελεγκτής Πόουλ Τόμσεν τόνισε, πάντα κατά τον κ. Ντάσελμπλουμ, ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Στο μικροσκόπιο» οι διορισμοί

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε «η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» με έμφαση στις διοικήσεις των τραπεζών και πρόσθεσε πως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εξεταστεί αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς το ζήτημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τη συμφωνία.

Παρά ταύτα ο Επίτροπος Πιέρ Μισκοβισί μίλησε με θερμά λόγια τονίζοντας ότι δεν εντοπίζεται «πισωγύρισμα» στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία. .

Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χρέος μετά την αξιολόγηση

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πρόσθεσε πάντως ότι το Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Θέλουμε στοιχεία» για το Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό ο ίδιος ανέφερε ότι τo Eurogroup δεν μπήκε στις λεπτομέρειες καθώς οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι σημαντική ώστε να υπάρξει πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Νωρίτερα, μπαίνοντας στη συνεδρίαση ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέθεσε μια σοβαρή πρόταση την οποία χαρακτήρισε προσχέδιο. Σχολίασε δε ότι αρκετή δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ απαιτείται συνολική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

Πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι επιθυμεί μια μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. «Χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας έτσι όπως έχει προσδιοριστεί στο πρόγραμμα» είπε.

Τσακαλώτος: Πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Προδημοσίευση της συνέντευξης στην Handelsblatt​ διανεμήθηκε αμέσως μετά το Eurogroup. «Συμφωνία σε τέσσερις εβδομάδες» αναμένει ο υπουργός Οικονομικών.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη και αυτή είναι η δέσμευσή μας» δηλώνει ο υπουργείο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η προδημοσίευση της αυριανής συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα διανεμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά το πέρας του Eurogroup.

Tο περιεχόμενο των δηλώσεων σχετίζεται ευθέως με τις προφορικές δεσμεύσεις που φέρεται κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ να ανέλαβε ο κ. Τσακαλώτος ενώπιον των συναδέλφων του Eurogroup, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα που είχε δημιουργηθεί μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ και τους «Financial Times» στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει στην συνέντευξη στην Handelsblatt​ ότι δεν θα υπάρχει μόνο τεχνική βοήθεια αλλά πλήρης εμπλοκή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας.

Πέραν του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Υποστηρίζουμε ότι μπορεί να γίνει σε μέρες και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ότι θα χρειαστούν μήνες. Αλλά μεταξύ μηνών και ημερών υπάρχουν και οι εβδομάδες. Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση από όλους οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία πιθανόν σε τέσσερις εβδομάδες» τονίζει.

Ντάισελμπλουμ: Η διατήρηση της Σένγκεν ζωτική για την οικονομική συνεργασία

Η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευρωστία της ζώνης του ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της ζώνης Σένγκεν και του ευρώ, που έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η διατήρηση της Σένγκεν είναι καίριας σημασίας για την πολιτική ιδέα της Ευρώπης και των ανοιχτών συνόρων της.

«Είναι κρίσιμο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη της Ευρώπης» επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλο και περισσότερα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα μεμονωμένα στα σύνορά τους, στις διαδικασίες ασύλου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί -αυτό θα είναι ένα αρνητικό σπιράλ που γίνεται όλο και χειρότερο» σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πηγή : tovima.gr

Related

blog 5666342723597896182

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item