synoronews

Ευγένεια: Μια υποτιμημένη αρετή! (video)

Γράφει η  Μαρία Καρίκη               Ψυχολόγος Ε ίχα καιρό να συναντήσω έναν αυθεντικά ευγενικό άνθρωπο. Μέχρι πριν λίγες μέρες, ό...

Γράφει η Μαρία Καρίκη
              Ψυχολόγος
Είχα καιρό να συναντήσω έναν αυθεντικά ευγενικό άνθρωπο. Μέχρι πριν λίγες μέρες, όπου είχα την τύχη να συνομιλήσω με κάποιον που με έκανε να θυμηθώ πως είναι να είναι κανείς πηγαία ευγενής. Χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, χωρίς κάτι επιτηδευμένο ή μεθοδευμένο.

Ο λόγος του ανέβλυζε μια τέτοια καθαρότητα και ειλικρίνεια ψυχής που σχεδόν σε «παραξένευε». Ήταν ένας νέος εργαζόμενος άνθρωπος με ήδη τέσσερα παιδιά- περιμένοντας το πέμπτο του-, ο οποίος παρά τις όποιες (φαντάζομαι) οικονομικές δυσκολίες έδειχνε τόσο χαρούμενος, τόσο ενθουσιασμένος μιλώντας για τα παιδιά του, τόσο πλήρης! Χωρίς ίχνος μιζέριας, χωρίς τάσεις μοιρολατρίας.

Συναντώντας τέτοιους ανθρώπους δεν μπορείς παρά μόνο να θαυμάσεις και να αναρωτηθείς τι έχει πάει λάθος με εμάς τους υπόλοιπους. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να σπανίζουν τέτοιου είδους άνθρωποι; Πόσο «μικροί» νιώθουμε όταν συναντάμε άτομα τα οποία ενώ έχουν κάθε σοβαρό λόγο να παραπονιούνται, απλά δεν το κάνουν; Τέτοιες συναντήσεις αποτελούν για μένα μαθήματα ζωής και μια δυνατή υπενθύμιση προς τα πού θα έπρεπε να κινηθούμε.

Στη σύγχρονη εποχή, η ευγένεια δεν αποτελεί ακριβώς προτεραιότητα ως προς τις αξίες που προωθούνται. Δίπλα στον ανταγωνισμό, τον ατομισμό, την ανάγκη επιβίωσης, η ευγένεια ίσως φαντάζει και «μειονέκτημα».

Δεν αναφέρομαι όμως στην ευγένεια ως τεχνική, ως μέσο για κάποιο σκοπό, ούτε για την «προσποιητή», καταναγκαστική ευγένεια. Αναφέρομαι σε εκείνο το είδος της ευγένειας που προέρχεται από την «καλοπροαίρετη» ματιά απέναντι στον κόσμο, από το σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, από την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας.

Πώς ξεχωρίζει άραγε κανείς την αυθεντική ευγένεια από την επιτηδευμένη; Είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς με λόγια. Είναι περισσότερο αίσθηση παρά κάτι εκλογικευμένο. Κάθε λέξη ενός πηγαία ευγενικού ανθρώπου έχει μια άλλη βαρύτητα, μια άλλη ποιότητα από αυτή που συνήθως συναντάμε. Είναι σαν όλα όσα λέει πραγματικά να τα εννοεί!

Βγαίνουν απευθείας από την καλοπροαίρετη κοσμοθεωρία του, χωρίς λογοκρισία, χωρίς να θέλει να επιδιώξει κάτι άλλο μέσα από αυτά που λέει. Και είναι και όλο το πρόσωπο (γλώσσα του σώματος) το οποίο συμμετέχει ενεργά σε ό,τι ειπώνεται.

Βλέπεις αποτυπωμένο στο πρόσωπο τον ενθουσιασμό, την αλήθεια, τη χαρά του να σου πει αυτός ο άνθρωπος έναν καλό λόγο ή τη χαρά του να σου μοιραστεί αυτό που σκέφτεται αυθόρμητα, άκριτα.

Ο αυθεντικός άνθρωπος –όχι μόνο ως προς την αξία της ευγένειας- φαίνεται γενικότερα από τον τρόπο ζωής που επιλέγει να ζήσει. Αυθεντικός είναι εκείνος που ο λόγος του συνάδει με τις πράξεις του, με τις επιλογές του, με τη συμπεριφορά του και τη στάση του απέναντι σε όλους και όλα.

Αν οι θετικά αυθεντικοί άνθρωποι ήταν περισσότεροι ίσως θα είχαμε περισσότερα πρότυπα έμπνευσης, περισσότερα κίνητρα κινητοποίησης και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουμε προκειμένου να είμαστε πάνω από όλα ισορροπημένοι και ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Εύχομαι όλοι μας να συναντούμε τέτοια άτομα, να αναθεωρούμε και να επαναπροσδιορίζουμε τις προτεραιότητές μας, αλλά και τις αξίες μας. Είναι ωραίο να σου θυμίζει κάποιος πώς θα έπρεπε να είναι «κανονικά» ο άνθρωπος, πέρα και πάνω από κάθε κοινωνικο-οικονομική συνθήκη: πηγαίος, αυθεντικός, βαθιά ευγενής και αισιόδοξος!

Σε ευχαριστώ Αχμέτ!
ριστιν-άκι.-*

Πηγή

Related

blog 9062038590134519270

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item