synoronews

Ευγένεια: Μια υποτιμημένη αρετή! (video)

Γράφει η  Μαρία Καρίκη               Ψυχολόγος Ε ίχα καιρό να συναντήσω έναν αυθεντικά ευγενικό άνθρωπο. Μέχρι πριν λίγες μέρες, ό...

Γράφει η Μαρία Καρίκη
              Ψυχολόγος
Είχα καιρό να συναντήσω έναν αυθεντικά ευγενικό άνθρωπο. Μέχρι πριν λίγες μέρες, όπου είχα την τύχη να συνομιλήσω με κάποιον που με έκανε να θυμηθώ πως είναι να είναι κανείς πηγαία ευγενής. Χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, χωρίς κάτι επιτηδευμένο ή μεθοδευμένο.

Ο λόγος του ανέβλυζε μια τέτοια καθαρότητα και ειλικρίνεια ψυχής που σχεδόν σε «παραξένευε». Ήταν ένας νέος εργαζόμενος άνθρωπος με ήδη τέσσερα παιδιά- περιμένοντας το πέμπτο του-, ο οποίος παρά τις όποιες (φαντάζομαι) οικονομικές δυσκολίες έδειχνε τόσο χαρούμενος, τόσο ενθουσιασμένος μιλώντας για τα παιδιά του, τόσο πλήρης! Χωρίς ίχνος μιζέριας, χωρίς τάσεις μοιρολατρίας.

Συναντώντας τέτοιους ανθρώπους δεν μπορείς παρά μόνο να θαυμάσεις και να αναρωτηθείς τι έχει πάει λάθος με εμάς τους υπόλοιπους. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να σπανίζουν τέτοιου είδους άνθρωποι; Πόσο «μικροί» νιώθουμε όταν συναντάμε άτομα τα οποία ενώ έχουν κάθε σοβαρό λόγο να παραπονιούνται, απλά δεν το κάνουν; Τέτοιες συναντήσεις αποτελούν για μένα μαθήματα ζωής και μια δυνατή υπενθύμιση προς τα πού θα έπρεπε να κινηθούμε.

Στη σύγχρονη εποχή, η ευγένεια δεν αποτελεί ακριβώς προτεραιότητα ως προς τις αξίες που προωθούνται. Δίπλα στον ανταγωνισμό, τον ατομισμό, την ανάγκη επιβίωσης, η ευγένεια ίσως φαντάζει και «μειονέκτημα».

Δεν αναφέρομαι όμως στην ευγένεια ως τεχνική, ως μέσο για κάποιο σκοπό, ούτε για την «προσποιητή», καταναγκαστική ευγένεια. Αναφέρομαι σε εκείνο το είδος της ευγένειας που προέρχεται από την «καλοπροαίρετη» ματιά απέναντι στον κόσμο, από το σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, από την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας.

Πώς ξεχωρίζει άραγε κανείς την αυθεντική ευγένεια από την επιτηδευμένη; Είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς με λόγια. Είναι περισσότερο αίσθηση παρά κάτι εκλογικευμένο. Κάθε λέξη ενός πηγαία ευγενικού ανθρώπου έχει μια άλλη βαρύτητα, μια άλλη ποιότητα από αυτή που συνήθως συναντάμε. Είναι σαν όλα όσα λέει πραγματικά να τα εννοεί!

Βγαίνουν απευθείας από την καλοπροαίρετη κοσμοθεωρία του, χωρίς λογοκρισία, χωρίς να θέλει να επιδιώξει κάτι άλλο μέσα από αυτά που λέει. Και είναι και όλο το πρόσωπο (γλώσσα του σώματος) το οποίο συμμετέχει ενεργά σε ό,τι ειπώνεται.

Βλέπεις αποτυπωμένο στο πρόσωπο τον ενθουσιασμό, την αλήθεια, τη χαρά του να σου πει αυτός ο άνθρωπος έναν καλό λόγο ή τη χαρά του να σου μοιραστεί αυτό που σκέφτεται αυθόρμητα, άκριτα.

Ο αυθεντικός άνθρωπος –όχι μόνο ως προς την αξία της ευγένειας- φαίνεται γενικότερα από τον τρόπο ζωής που επιλέγει να ζήσει. Αυθεντικός είναι εκείνος που ο λόγος του συνάδει με τις πράξεις του, με τις επιλογές του, με τη συμπεριφορά του και τη στάση του απέναντι σε όλους και όλα.

Αν οι θετικά αυθεντικοί άνθρωποι ήταν περισσότεροι ίσως θα είχαμε περισσότερα πρότυπα έμπνευσης, περισσότερα κίνητρα κινητοποίησης και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουμε προκειμένου να είμαστε πάνω από όλα ισορροπημένοι και ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Εύχομαι όλοι μας να συναντούμε τέτοια άτομα, να αναθεωρούμε και να επαναπροσδιορίζουμε τις προτεραιότητές μας, αλλά και τις αξίες μας. Είναι ωραίο να σου θυμίζει κάποιος πώς θα έπρεπε να είναι «κανονικά» ο άνθρωπος, πέρα και πάνω από κάθε κοινωνικο-οικονομική συνθήκη: πηγαίος, αυθεντικός, βαθιά ευγενής και αισιόδοξος!

Σε ευχαριστώ Αχμέτ!
ριστιν-άκι.-*

Πηγή

Related

blog 9062038590134519270

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -