synoronews

Τα μάτια σε ρόλο… στυλό! (music video)

Ε λπίδα σε ανθρώπους με παράλυση στα άνω άκρα δίνει μια πρωτότυπη τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κι...

Ελπίδα σε ανθρώπους με παράλυση στα άνω άκρα δίνει μια πρωτότυπη τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού, η οποία υπόσχεται ότι θα μπορούν να γράφουν χρησιμοποιώντας την κίνηση των ματιών τους ως νοητό «στυλό».

Αν και τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις των ματιών του, με τη νέα αυτή τεχνική θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να παράγουν με τα μάτια τους ομαλές κινήσεις προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση.

Χάρη λοιπόν σε αυτή οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως νοητό «στυλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν στην οθόνη ενός υπολογιστή με τη βοήθεια μιας βιντεοκάμερας.

Αυτή παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις των ματιών και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα. Ακολούθως, ο κέρσορας κινείται ανάλογα, παράγοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα σε γραπτή μορφή. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ανά διαστήματα να ελέγχουν το αποτέλεσμα που παράγεται στην οθόνη τους.

Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ασθενείς κατάφεραν να «γράψουν» λέξεις με μέσο ρυθμό 20-30 χαρακτήρες το λεπτό, όσο γρήγορα γράφει δηλαδή κανείς και με τα χέρια του.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ζαν Λορενσό, ευελπιστούν ότι η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, καθώς και σε άτομα με τη νόσο Λου Γκέριγκ και με οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί παράλυση των άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κίνησης.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις αυτές, ο γάλλος επιστήμονας ευελπιστεί ότι η «τεχνολογία γραψίματος με το μάτια» θα μπορούσε να φανεί αποδοτική και σε άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ή και να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης των ματιών, όπως χειρουργοί και αθλητές.

Οι ερευνητές ήδη προχωρούν σε μελέτες για την περαιτέρω βελτίωση της νέας αυτής τεχνολογίας, ενώ από το 2013 γίνονται δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, νόσο Λου Γκέριγκ.

* X.- *


Πηγή : revista.gr

Related

Τεχνολογία 503379869095697539

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item