synoronews

Τα μάτια σε ρόλο… στυλό! (music video)

Ε λπίδα σε ανθρώπους με παράλυση στα άνω άκρα δίνει μια πρωτότυπη τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κι...

Ελπίδα σε ανθρώπους με παράλυση στα άνω άκρα δίνει μια πρωτότυπη τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού, η οποία υπόσχεται ότι θα μπορούν να γράφουν χρησιμοποιώντας την κίνηση των ματιών τους ως νοητό «στυλό».

Αν και τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις των ματιών του, με τη νέα αυτή τεχνική θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να παράγουν με τα μάτια τους ομαλές κινήσεις προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση.

Χάρη λοιπόν σε αυτή οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως νοητό «στυλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν στην οθόνη ενός υπολογιστή με τη βοήθεια μιας βιντεοκάμερας.

Αυτή παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις των ματιών και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα. Ακολούθως, ο κέρσορας κινείται ανάλογα, παράγοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα σε γραπτή μορφή. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ανά διαστήματα να ελέγχουν το αποτέλεσμα που παράγεται στην οθόνη τους.

Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ασθενείς κατάφεραν να «γράψουν» λέξεις με μέσο ρυθμό 20-30 χαρακτήρες το λεπτό, όσο γρήγορα γράφει δηλαδή κανείς και με τα χέρια του.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ζαν Λορενσό, ευελπιστούν ότι η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, καθώς και σε άτομα με τη νόσο Λου Γκέριγκ και με οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί παράλυση των άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κίνησης.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις αυτές, ο γάλλος επιστήμονας ευελπιστεί ότι η «τεχνολογία γραψίματος με το μάτια» θα μπορούσε να φανεί αποδοτική και σε άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ή και να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης των ματιών, όπως χειρουργοί και αθλητές.

Οι ερευνητές ήδη προχωρούν σε μελέτες για την περαιτέρω βελτίωση της νέας αυτής τεχνολογίας, ενώ από το 2013 γίνονται δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, νόσο Λου Γκέριγκ.

* X.- *


Πηγή : revista.gr

Related

Τεχνολογία 503379869095697539

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -