synoronews

Στήριξη στις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης ζήτησε ο πρωθυπουργός (video)

Αθήνα Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτάσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της κ...


Αθήνα

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτάσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της και όχι να συνθηκολογήσει άνευ όρων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γι'αυτό η κυβέρνηση δέχεται ανηλεή πόλεμο» είπε και διαμήνυσε: «Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς». Τόνισε ότι οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και έθεσε ευθέως το δίλημμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ή όχι.

Στη διάρκεια της συζήτησης, και απαντώντας στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και κυρίως στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στις βολές που εξαπέλυσαν εναντίον του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εσείς ξέρετε μόνο ρήξη ή κολοτούμπα· για μας δεν είναι έτσι» και υπογράμμισε: «Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο, είναι κόκκινη γραμμή. Σας καλώ να υιοθετήσετε την εθνική κόκκινη γραμμή».

Στέλνοντας μήνυμα προς το εξωτερικό, δε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές που ορίζονται από τη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή στήριξη που έχει η κυβέρνηση και πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές.

Διατυπώνοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του στη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα και μέτρα λιτότητας, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς ή πιέσεις κι αν δεχθούμε» ξεκαθάρισε.

Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, δε, επισήμανε: «Το καινούριο έχει ήδη γεννηθεί, αλλά δυσκολεύεται να στεριώσει, γιατί το παλιό παλεύει με νύχια και με δόντια για να αποτύχει το νέο» και διαμήνυσε: «Αν αποτύχουμε εμείς, δεν θα επιστρέψετε εσείς, θα έρθουν άλλες δυνάμεις. Γι'αυτό συνταχθείτε, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό».«Ναρκοθετημένο το περιβάλλον, αλλά αγωνιζόμαστε»


Κατά την πρωτολογία του, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε δύσκολες συνθήκες, καθώς το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ήξεραν ότι έρχεται η πολιτική αλλαγή» και κάποιοι οδήγησαν στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, είπε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε την εικόνα επιτυχίας που είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν στο επίπεδο που είχε ανακοινωθεί (σημείωσε ότι βρισκόταν μόλις στο 0,3%), τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια (παρατήρησε ότι η προηγούμενη ρύθμιση για τις 100 δόσεις απέδωσε μόλις 70 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες, ενώ η νέα ρύθμιση εξπρές έβαλε στα ταμεία 100 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα), η δανειακή σύμβαση έληγε εντός στενών χρονικών περιθωρίων με κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτες οι τράπεζες και οδηγώντας σε πρωτοφανή οικονομική ασφυξία τη χώρα.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση κατάφερε να φθάσει στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, να μειώσει το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, να αντικαταστήσει την 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη με τη λίστα μέτρων που καταρτίζει και θα εφαρμόσει με δική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε, δε, ότι η χώρα συνεχίζει να αποπληρώνει το χρέος της από τα έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς την καταβολή δόσεων του προγράμματος, από το καλοκαίρι του 2014.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επισήμανε ότι έχει κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει -όπως είπε- μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων-αλκοόλ-καπνού, την εντατικοποίηση ελέγχων για τις off shore, καθώς και για την αδήλωτη εργασία, φόρο επί τηλεοπτικών διαφημίσεων και ρύθμιση για την ηλεκτρονική απόδοση ΦΠΑ.

Αναρωτήθηκε, δε, ποιες μεταρρυθμίσεις προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέροντας μνημονιακές υποχρεώσεις όπως οι άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ή η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ έκανε μνεία στη λίστα Λαγκάρντ και στο δημοσίευμα που αφορά τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, παρατήρησε ότι το άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του, που είναι απαραίτητη αλλιώς θα είναι αδύνατη η αποπληρωμή του χωρίς νέες οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές, θα ανοίξει στην ώρα της. Συνέδεσε το ζήτημα με τη συμφωνία με τους εταίρους επί ενός Συμβολαίου για την Ανάπτυξη έως τον Ιούνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει («απέτυχε, πέρασε στην ιστορία») και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της, ώστε να μην εξακολουθήσουν να σηκώνουν τα βάρη της κρίσης τα συνήθη υποζύγια.

Σημείωσε ότι μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στη λιτότητα, με τη χώρα εντός της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση, η άτακτη υποχώρηση για να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας.

«Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό, αλλά όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση. Το γνωρίζουν αυτό όλοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και γι'αυτό δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αλλά γι'αυτό μας στηρίζει η ελληνική κοινωνία που καταλαβαίνει τι διακυβεύεται τούτες τις ώρες» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση αγωνίζεται και ματώνει στη διαπραγμάτευση για να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν στηρίζει την εθνική προσπάθεια ή αν θέλει να είναι φερέφωνο ακραίων πολιτικών κύκλων και οικονομικών συμφερόντων. Επιπλέον, ζήτησε από την αντιπολίτευση να δηλώσει εάν ψηφίζει τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις.

Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει και υπογράφει νέο μνημόνιο ή αν θα ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως λέει, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο, ενδεικτικές της στρατηγικής σύγχυσης στην οποία βρίσκεται η ΝΔ.


«Εσείς δεν ξέρετε άλλο δρόμο από ρήξη ή κολοτούμπα»

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι το μνημόνιο που προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ, η ανεργία, η αύξηση του χρέους, η φτώχια, η μετανάστευση των επιστημόνων, τα 2,7 δισ. ευρώ μικρότερο πλεόνασμα από ό,τι ανακοινώθηκε, τα 2,5 δισ. ευρώ ταμειακό έλλειμμα, το 0,4% αντί 2,4% ανάπτυξη («που δεν πρόκειται για πραγματική ανάπτυξη») και σημείωσε ότι «αυτό που αφήσατε πίσω σας» είναι ο μηδενισμός των επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων, η μείωση του εφάπαξ, η αύξηση στο ΦΠΑ σε φάρμακα και τον τουρισμό και δεσμεύσεις για περαιτέρω διάλυση εργασιακών σχέσεων, «μέτρων που αποτρέψαμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου το ερώτημα: «Τις κόκκινες γραμμές τις συμμερίζεστε; Σας ρωτώ ευθέως» και υπογράμμισε: «Εσείς δεν ξέρετε άλλο δρόμο από ρήξη ή κολοτούμπα. Δεν είναι έτσι για εμάς. Και τι κάνετε εσείς όταν πραγματώνουμε αυτό το δύσκολο έργο; Κάθεστε και περιμένετε να αποτύχουμε. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που ήσασταν έτοιμοι να αποδεχθείτε; Εμείς δεν θα τα αποδεχθούμε. Είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας καλώ να τις υιοθετήσετε».

Υπογράμμισε, δε, ότι «δεν συζητάμε νέο μνημόνιο, είναι κόκκινη γραμμή. Σας καλώ να υιοθετήσετε την εθνική κόκκινη γραμμή».
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν «η κυβέρνηση πρόλαβε να δημιουργήσει το χρηματοδοτικό κενό σε 50 ημέρες» και τόνισε ότι «είναι πιο μεγάλο ψέμα και από το success story ότι θα βγάζατε τη χώρα από το μνημόνιο».

Σημείωσε, ακόμη ότι το 2012 δόθηκε η δυνατότητα στην τότε κυβέρνηση με έντοκα γραμμάτια να χρηματοδοτήσει το χρέος, κάτι που στην κυβέρνησή του δεν δίνεται και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει 6,8 δισ. ευρώ για το χρέος χωρίς δόση, ενώ το 2013 η τότε κυβέρνηση έλαβε 33 δισ. ευρώ από τα οποία χρησιμοποίησε μόνο τα 12 δισ. ευρώ για το χρέος, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν για το έλλειμμα.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η χώρα δεν έχει αναλάβει καμία νέα υποχρέωση έναντι των δανειστών και για το λόγο αυτό δεν ζητήθηκε η έγκριση της Βουλής. Κατηγόρησε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και παρατήρησε ότι μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Με αφορμή το θέμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα ελεγχθούν όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.


«Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς ή πιέσεις κι αν δεχθούμε»

Κατά την τριτολογία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά «δεν πάμε χωρίς κόκκινες γραμμές· υπάρχουν όρια που δεν δικαιούμαστε να υπερβούμε, βάσει της λαϊκής εντολής και της λαϊκής στήριξης που έχουμε, προκειμένου να φύγει η χώρα από την τρομακτική περιπέτεια».

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα και μέτρα λιτότητας, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

«Αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε. Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς ή πιέσεις κι αν δεχθούμε. Αυτά ζήτησα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν, γιατί είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ρώτησε: «Για να μην έχουμε βράχια, πρέπει να σερνόμαστε στα αγκάθια;» και ζήτησε εκ νέου στήριξη χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές.

«Το καινούριο έχει ήδη γεννηθεί, αλλά δυσκολεύεται να στεριώσει, γιατί το παλιό παλεύει με νύχια και με δόντια για να αποτύχει το νέο» τόνισε κατά το κλείσιμο της συζήτησης και διαμήνυσε: «Αν αποτύχουμε εμείς, δεν θα επιστρέψετε εσείς, όμως, θα έρθουν άλλες δυνάμεις.

Γι'αυτό συνταχθείτε, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ηλένα ΚρητικούΠηγή : news.in.gr

Related

Πολιτική 3439520301599526191

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item