Τετράμηνη παράταση
Το Μνημόνιο έφυγε παραμένοντας… Η χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης θα προκαλ...
https://to-synoro.blogspot.com/2015/02/tetramini.html
Το Μνημόνιο έφυγε παραμένοντας…
Κ. Μπετινάκης
Πηγή : styx.gr
Η χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Αναλόγως πως θα θελήσει να την διαβάσει κάποιος.
«Τι ακριβώς έκανε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τελικά, δεν είναι ξεκάθαρο», σχολιάζει ο αναλυτής της «DW», Bernd Riegert . «Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κύριο είναι πως μια ανεπιθύμητη διαμάχη για το χρέος κανονίσθηκε». Και δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο Riegert πάντως, υποστηρίζει πως «η συμφωνία επιτεύχθηκε με τους ίδιους όρους που είχαν ζητηθεί πριν τέσσερις μήνες. Δηλαδή ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πριν τρεις εβδομάδες».
Με αυτό τον τρόπο δικαιώνει τις άκαμπτες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε: «Να δούμε πως θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της τους όρους της συμφωνίας».
Από τη μια θυμίζει εκείνο το οι «βάσεις φεύγουν μένοντας» , δηλαδή «το Μνημόνιο έφυγε παραμένοντας», και από την άλλη γεγονός είναι πως απομακρύνθηκε -τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, προς το παρόν και μάλλον πολύ περισσότερο- εκείνη η περιβόητη «απειλή» για το «Grexit».
Γεγονός είναι πως η ελληνική υπόθεση παραμένει κύριο θέμα στα περισσότερα Μέσα Ευρώπης και ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι TIMES, η συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ΕΕ προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους επενδυτές της Wall Street, που έκλεισε σε τιμές που πλησίαζαν παλιότερα ρεκόρ.
Το ευρώ επίσης είδε την τιμή του να ανεβαίνει στα $1.1377 ενώ το δολάριο σημείωσε πτώση απέναντι στα άλλα κύρια νομίσματα. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 154,67 μονάδες φτάνοντας τις 18.140, 44.
Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ πάντως, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε «ένα πρώτο βήμα για τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».
Ενώ λίγο αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ να συναντηθούν όιχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της διαδρομής».
Ο Robert Peston, οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC υποστηρίζει πως “η Ελλάδα σώθηκε από την καταστροφή για δύο ημέρες». Γράφει ακόμη ότι «Ελλάδα και Γερμανία έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις υποστηρίζοντας και οι δύο πως είναι νικήτριες, ώστε –προς το παρόν- η Ελλάδα να παραμείνεις την Ευρωζώνη».
«Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί είναι νικητές, μια και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τέλος συμφώνησε στην παράταση κατά τέσσερις μήνες του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, κάτι που η κυβέρνησή του ορκιζόταν πως δεν θα έκανε».
Το ελληνικό κέρδος συνίσταται ότι δεν υποχρεώνεται η χώρα να παράγει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, (που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση) και ορισμένα επιμέρους ζητήματα όπως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Εκείνο που δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, είναι πως ο «Γερμανός δεσμοφύλακας μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε ώρα τα φώτα στην περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τα όρια της λιτότητας που έχει επιβάλει και αν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες»…
«Γεγονός πάντως παραμένει πως δίχως την παράταση της διεθνούς στήριξης η Ελλάδα διακινδύνευε ένα στράγγισμα των τραπεζικών αποθεμάτων της και εξαιρετικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της» επισημαίνει ο EUROBSERVER.
«Έτσι η ανάπτυξη επιστρέφει σιγά-σιγά στην Ερωζώνη, η Κεντρική της Τράπεζα ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα σε μαζική κλίμακα, και αποτράπηκε μια κρίση λόγω ελληνικής εξόδου από το ευρώ…
Διευκρινιστικές παρεμβάσεις της Αθήνας στο κείμενο της Συμφωνίας
Η απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη νέα ελληνική Κυβέρνηση για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (η Αθήνα προτιμά να την ονομάζει «δανειακή σύμβαση»), συνοδεύεται από σειρά δεσμεύσεων.
Σε δύο από αυτές, που αφορούν στο ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα και την αποφυγή μονομερών κινήσεων (δηλαδή τη λήψη μέτρων) από την Κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση και έγκριση, ήδη η Αθήνα έδωσε τις δικές της διευκρινιστικές επισημάνσεις.
Στην επιτευχθείσα συμφωνία καθορίζεται κατ’ αρχάς ως στόχος της 4μηνης παράτασης που συμφωνήθηκε, «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιθεώρησης» με βάση τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο υπάρχων πρόγραμμα που ίσχυε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, και που δεν αξιολογήθηκε πλήρως λόγω της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Το Eurogroup κρίνει ότι αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο των συζητήσεων «για μια πιθανή επικείμενη διευθέτηση».
Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα υποχρεούται να παρουσιάσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, (23 Φεβρουαρίου), μία πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, «βασισμένων στη σημερινή διευθέτηση», δηλαδή του τρέχοντος Μνημονίου.
Ακολούθως, οι θεσμοί (όπως είναι ο όρος που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιείται αντί εκείνου της «τρόικας», αλλά πάλι αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση), γνωματεύσουν εάν αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων «είναι επαρκώς αποτελεσματική ως ένα θεμιτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Η λίστα θα εξειδικευτεί και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί από τους θεσμούς ως τα τέλη Απριλίου.
Από εκεί και πέρα, και μόνο υπό τον όρο της έγκρισης «της ολοκλήρωσης της επιθεώρησης της παρατεινόμενης διευθέτησης από τους θεσμούς» θα επιτρέψει το Eurogroup οιαδήποτε καταβολή της εναπομείνασας δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από το Security Markets Programme (SMP).
Η κατ’ αρχήν συμφωνία θεωρεί ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως. Και επίσης ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.
Η ελληνική Κυβέρνηση διευκρίνισε αργά χθες βράδυ ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο σε «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα», ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015.
Σημαντικός όρος της επιτευχθείσας κατ’ αρχήν συμφωνίας θεωρείται και η δέσμευση που αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Και πάλι εδώ, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε το βράδυ της Παρασκευής να διευκρινίσει ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες «δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος».
Πηγή : styx.gr