synoronews

Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:45 Η κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν το πρώτο πράγμα που προέβαλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schae...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:45

Η κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν το πρώτο πράγμα που προέβαλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Σύντομα όμως, παρουσίασε την πραγματικότητα της πορείας των διαπραγματεύσεων:

-«όχι» σε κούρεμα χρέους
-η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με την τρόικα
ωρίς νέα συμφωνία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Βασικά σημεία της ομιλίας Schaeuble:

-Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι σε μία ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη.

-Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις προσπάθειες της. Παρά την πρόοδο, υπάρχουν πολλά που μένει να γίνουν.

-Για το πρόγραμμα στήριξης ειδικότερα, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.

-Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

-Οι δύο άνδρες είχαν μια ανοιχτή συζήτηση και συμφώνησαν πως είναι καθήκον τους να ψάξουν για κοινή λύση.

-Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε ο Scaheuble, επαναφέροντας την τρόικα στο τραπέζι.

-Δεν είναι το θέμα μας να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να δουλέψουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσουμε.

-Επαναλαμβάνοντας μια θέση που στηρίζεται από πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους, ο Schaeuble τόνισε την ανάγκη να συνεισφέρουν οι πλούσιοι Έλληνες και να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

-Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.

-Σε ότι αφορά το θέμα σταθερότητα μας, η προσφορά έφτασε στο σημείο που δεν πάει παραπέρα. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι και το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους αυτή τη στιγμή.

"Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε"

Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, ήταν η «απάντηση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ τόνισε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση. Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.

Δήλωσε ακόμη ότι «μπορείτε να περιμένετε λογικές προτάσεις από την κυβέρνησή μου που είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς μια φρενίτιδα λογικής».

Τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «δεν νομίζω να έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας διότι έχουν και άλλες χώρες πρόγραμμα. Θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε να έχουμε κάποιον χώρο να αναπνεύσουμε».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνογερμανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια λύση.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ακόμη πως από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης, υπάρχουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις της τάξης του 65% από το σύνολο του προγράμματος, που δεν θα ακυρωθούν, τα οποία θέλει και η κυβέρνηση.


Πηγή : capital.gr

Related

Πολιτική 7994760361710291129

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item