synoronews

Γρμανικός Τύπος: 18 εναντίον ενός στην ευρωζώνη

Οι γερμανικές εφημερίδες απειλούν: "Η χρεοκοπία πλησιάζει" Ρ ήξη στις Βρυξέλλες. Με την Ελλάδα να εμφανίζεται «ανυποχώρητη...

Οι γερμανικές εφημερίδες απειλούν: "Η χρεοκοπία πλησιάζει"

Ρήξη στις Βρυξέλλες. Με την Ελλάδα να εμφανίζεται «ανυποχώρητη» στις εκκλήσεις των ευρωπαίων εταίρων να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο χρόνος πιέζει και η χρεοκοπία πλησιάζει ολοένα, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Η στάση που τήρησαν έναντι της Ελλάδας και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν εξ αρχής σκληρή, αλλά ο γερμανικός Τύπος εμφορείται από τευκτονική  αλαζονεία:

 «Ανησυχία»  προκαλεί στους γερμανούς σχολιαστές η αποτυχία του χθεσινού Γιούρογκρουπ. Τα δημοσιεύματα δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην ευρωζώνη. Και κυριαρχεί μια μονόπλευρη και όχι απεικονίζουσα την πραγματική κατάσταση που επικράτησε στις διαβουλεύσεις.
Δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα ηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου όταν υποστηρίζει:  «Η Ελλάδα ζητάει  χρήματα χωρίς αντάλλαγμα» στο πρωτοσέλιδο της. Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
  Σε ανταπόδοση, το Γιούρογκρουπ θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες».
  «Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.
 Την σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών».
  Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο της Rheinische Post του Ντύσελντορφ: «Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του». Και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».

Τελεσίγραφο προς την Αθήνα;

 «Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες υποστηρίζει: «Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει χρόνο μέχρι την Τετάρτη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου».
  Στο σχόλιό της η εφημερίδα επισημαίνει:
  «Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται τώρα από τη συμπεριφορά των καταθετών. Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού crisis-management; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες».
«Το Γιούρογκρουπ απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιερούν Νταϊζελμπλουμ για «απόλυτη συναίνεση» των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα, ενώ παραθέτει και την εκτίμηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών ότι, εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα απειλείται με «καταστροφή».

Σενάρια εξόδου από το ευρώ

 «Πόκερ για την Ελλάδα» βλέπει η εφημερίδα DieWelt του Βερολίνου και προσπαθεί να διερευνήσει τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης, για παράδειγμα το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
 «Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ. Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι οι τουρ οπερέιτορς θα μετακυλίσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Όσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα. Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει» 

Αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της και ότι θα αποδεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, εμφανίζεται ο αυστριακός υπ. Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ. 
Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους εταίρους της.
Σέλινγκ υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ωστόσο «περιμένουμε και από την Ελλάδα να σεβαστεί το γεγονός ότι το 80 % των ανθρώπων στη Γερμανία ή και στην Αυστρία δεν θέλουν άλλα πακέτα βοήθειας για τη χώρα. Εμείς, ως υπουργοί Οικονομικών των μεμονωμένων χωρών, έχουμε ευθύνες έναντι των φορολογουμένων μας. (…) Γιατί δεν ευδοκιμεί αυτός ο διάλογος που προσφέραμε εξαρχής; Δεν μας δίνουν αριθμούς, δεν έχουμε στοιχεία, κάθε φορά μας γίνεται απλώς μια παρουσίαση για το πώς το φαντάζονται. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες παιγνιδιού και κυρίως μια νομική βάση η οποία πρέπει να τηρείται. Η Ελλάδα θέλει να κερδίσει χρόνο, αυτό είναι σωστό, η Ελλάδα θέλει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζουμε νέα συμφωνία, ωστόσο αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit
  
Παρά το φαινομενικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις πάντως, ο αυστριακός υπ. Οικονομικών Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πιθανότατα στα τέλη του μήνα και εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο αυστριακός υπουργός απαντά ότι «στην παρούσα φάση αποκλείω αυτό το σενάριο».
Κανείς, όπως λέει, ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και το Eurogrouo θέλουν το Grexit. Για να τονίσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί μια λύση, αυτό όμως σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Ο Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ εκτίμησε τέλος ότι όλοι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε έκτακτες συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως τόνισε, ο χρόνος πιέζει.

Πηγή : styx.gr

Related

Ελλάδα 7381651471450961422

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item