synoronews

Εμπιστοσύνη! (music video)

Η εμπιστοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη έννοια σε ένα ζευγάρι.   Χωρίς την ύπαρξη εμπιστοσύνης η σχέση έχει ημερομηνία λήξης και...

Η εμπιστοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη έννοια σε ένα ζευγάρι.  

Χωρίς την ύπαρξη εμπιστοσύνης η σχέση έχει ημερομηνία λήξης και το άτομο το οποίο δεν δείχνει την ανάλογη εμπιστοσύνη στον / στην σύντροφο του , απλά δεν μπορεί να απολαύσει την ευτυχία που η σχέση του έχει την δυνατότητα να του προσφέρει.
 Έτσι με την πάροδο του χρόνου , η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην καχυποψία και η καχυποψία οδηγεί στην φθορά των συναισθημάτων και στην διάλυση της σχέσης.


Γιατί η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην φθορά των συναισθημάτων ;  
Το άτομο το οποίο δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον / την σύντροφο του , αναπόφευκτα αισθάνεται ότι απειλείται από αυτόν / αυτή και βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση άμυνας. 
Όταν λοιπόν τηρούμε στάση άμυνας δεν είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τα συναισθήματα μας και δεν είμαστε σε θέση να αφεθούμε στην σχέση να μας παρασύρει και να μας οδηγήσει εκεί που πρέπει. 
Οταν λοιπόν ο ένας από τους δύο εμπιστεύεται ενώ ο άλλος όχι , αυτός που δεν εμπιστεύεται δεν είναι σε θέση να εξελίξει τα συναισθήματα του στον ίδιο βαθμό με τον άλλο. 
Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί συνεχείς καταστάσεις που αποπροσανατολίζουν από την θετική εικόνα της σχέσης και δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον. 
Τέλος, αυτός που δεν έχει εμπιστοσύνη στον /στην σύντροφο του κουράζεται! Κουράζεται να υποφέρει από τα υποθετικά σενάρια που κάνει στο μυαλό του και συσσωρεύει πικρία και θυμό απέναντι στον / στην σύντροφο του μέχρι που κάποια στιγμή θα πάψει να έχει συναισθήματα.


Τι εννοούμε με τον όρο εμπιστοσύνη ; 
 Εμπιστοσύνη σημαίνει να έχουμε πίστη σε κάποιο άτομο , να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό , να μπορούμε να παίρνουμε τα λεγόμενα και τις πράξεις του ως δεδομένα χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να τα αναλύσουμε για να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτά. Η ανάλυση της λέξης λοιπόν , από μόνη της μας δείχνει χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης σχέσης. 

Άρα, η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό στην συνταγή της προσωπικής μας ευτυχίας που επιτυγχάνεται μέσα από μια ευτυχισμένη σχέση. Όταν επιλέγουμε να γίνουμε ζευγάρι με ένα άλλο άτομο , είναι σαν ταυτοχρόνως να υποδηλώνουμε ότι αυτό το άτομο το εμπιστευόμαστε, ότι δεν θα μας προδώσει. Εμπιστευόμαστε την επιλογή του και την δική μας! 

Δείχνουμε επίσης εμπιστοσύνη στο ότι το άτομο αυτό θα είναι δίπλα μας , ότι μπορούμε να βασιστούμε πάνω του και ότι μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα μαζί του. Ταυτόχρονα , δείχνουμε διατεθειμένοι να πράξουμε και εμείς τα αντίστοιχα για αυτό. Πρέπει πάντα λοιπόν να ξεκινάμε μια σχέση με αυτή την αρχή : σε εμπιστεύομαι – με εμπιστεύεσαι !


Τι γίνεται όμως όταν το άλλο άτομο προδώσει την εμπιστοσύνη μας ;  
Αρχικά μας απογοητεύει γιατί είχαμε βασιστεί πάνω του. Μπορεί να νιώσουμε θυμό , φόβο , ανασφάλεια , πίκρα ή και απάθεια. 
Η εμπιστοσύνη μας σε αυτό το άτομο κλονίζεται σημαντικά, αλλά δικαιολογημένα. Είναι κρίμα όμως η εμπιστοσύνη μας να κλονίζεται απέναντι σε ένα άτομο που ουσιαστικά δεν μας έχει δώσει ποτέ δικαίωμα γιατί δυστυχώς τα προαναφερθέντα συναισθήματα τα αισθανόμαστε πρακτικά χωρίς αιτία και αδικαιολόγητα όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Αυτό είναι άδικο και απέναντι στον εαυτό μας αλλά και προς τον / την σύντροφο μας.

Γιατί όμως δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον /στην εκάστοτε σύντροφο μας ;  
Αν ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνία γύρω μας θα ακούσουμε χιλιάδες ιστορίες απιστίας ή εκμετάλλευσης σε σχέσεις γνωστών και φίλων. Από την άλλη πάλι σαφώς και οι ίδιοι θα έχουμε βιώσει στο παρελθόν καταστάσεις με πρώην συντρόφους οι οποίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη μας στο αντίθετο φύλο. 

Όλα αυτά μας κάνουν καχύποπτους και συντηρητικούς και δυστυχώς μας μειώνουν την εμπιστοσύνη προς το περιβάλλον και ειδικότερα προς τον / την σύντροφο μας. Αυτή η μείωση της εμπιστοσύνης μας σε κάποιες περιπτώσεις μας απαλλάσσει από πιθανά προβλήματα, αλλά σε κάποιες άλλες μας στερεί το να συμπεριφερόμαστε όπως εμείς θα θέλαμε κρύβοντας έτσι τον αληθινό – αυθεντικό μας εαυτό.

Αν αισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον / την σύντροφο μας χωρίς να μας έχει δώσει δικαιώματα τι κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την καχυποψία και να δείξουμε εμπιστοσύνη ; 
Αρχικά , πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που στο παρελθόν μας έχει προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια το οποίο και μας οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον /στην σύντροφο μας. Μήπως έχουμε απογοητευτεί στο παρελθόν ; 
Μήπως κάποιοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας ; 
Μήπως εμείς οι ίδιοι προδώσαμε την εμπιστοσύνη κάποιων άλλων ; 
Μήπως φοβόμαστε και δεν έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά συναισθήματα πόνου και λύπης που μπορεί να προκύψουν από μια προδοσία γι αυτό και προσπαθούμε να την αποφύγουμε προετοιμάζοντας πάντα τον εαυτό μας για το χειρότερο και βάζοντας τον / την σύντροφο μας κάτω από το μικροσκόπιο για να εντοπίσουμε πιθανές απειλές στην συμπεριφορά του / της ;

Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις επιπτώσεις που αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον / την σύντροφο μας, στο παρελθόν, αλλά και τώρα, έχει στην έκβαση της σχέσης μας. 
Εάν η εμπιστοσύνη για τον / την σύντροφο μας σημαίνει ότι μπορούμε να βασιστούμε πάνω του / της και ότι τον / της πιστεύουμε και τον / την αποδεχόμαστε, με το να αρνούμαστε συστηματικά την εμπιστοσύνη μας του / της υποδηλώνουμε ότι δεν είναι άξιος / α για τα πιο πάνω. 

Η έκφραση άρνησης και αρνητικών συναισθημάτων εκ μέρους μας, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην συμπεριφορά του / της συντρόφου μας απέναντι μας. Με το να δείχνουμε έλλειψη εμπιστοσύνης προς ένα άτομο που δεν μας έχει δώσει λόγους να το πράττουμε , το κάνουμε να αισθάνεται θυμό και απογοήτευση . Καλό λοιπόν θα ήταν την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουμε το παιχνίδι της αμφισβήτησης του / της συντρόφου μας για να αποφύγουμε να πληγωθούμε , μην καταλήξουμε στο να πληγώσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας άσκοπα και ανώφελα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και πρέπει να εμπιστευόμαστε τον / την σύντροφο μας. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εξοπλισμένοι με μηχανισμούς άμυνας που μας επιτρέπουν να χειριστούμε ακόμα και μια προδοσία από τον / την σύντροφο μας. Σίγουρα , η προδοσία δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα αλλά δεν είναι και προς θάνατο. 

Όλα πρέπει να ξεπερνιούνται...και ξεπερνιούνται με χρόνο και θέληση από μέρους μας. Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Πιστέψτε το , και ζήστε την σχέση σας χωρίς ανασφάλειες και φοβίες. Που ξέρετε ; Μπορεί το άτομο που έχετε δίπλα σας να μην προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη σας! Αυτό το σκεφτήκατε;

* X.- *

Πηγή : sxeseis.gr

Related

Σχέσεις-Σεξ 7553523889455272148

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item