synoronews

H συνταγή του κλασικού μπακλαβά!

Υ πάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες μπακλαβά, με τόσες διαφορετικές και απίθανες γεμίσεις που δε ν μπορείτε να φανταστείτε! O πραγματικά...

Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες μπακλαβά, με τόσες διαφορετικές και απίθανες γεμίσεις που δεν μπορείτε να φανταστείτε! O πραγματικά «κλασικός» μπακλαβάς είναι εκείνος με φιστίκι από το Gaziantep και μπορείτε να τον βρείτε σε μερικά εκλεκτά ζαχαροπλαστεία στην Κωνσταντινούπολη.

Η παραδοσιακή συνταγή της Γκάζιαντεπ

Ο Παναγιώτης Κουκουβίτης (nline)γράφει: 

Επισκέφτηκα το εργαστήριο και γνώρισα τον πραγματικό Μπακλαβατζίογλου. Ονομάζεται Bayran Saribas, είναι ευγενέστατος και πολύ μεγάλος μάστορας. Αυτός μου έδωσε μερικές πληροφορίες για τον μπακλαβά της περιοχής, ο οποίος είναι διαφορετικός σε όλη την Τουρκία.

Στη ζύμη που ανοίγεται το φύλλο περιέχεται αυγό. Για να ανοίξει κάποιος φύλλο πρέπει να δουλεύει σε εργαστήριο για 15 χρόνια. Το φύλλο ανοίγεται μέχρι να γίνει πραγματικά διαφανές. Τα υλικά όλα ζυγίζονται σε κάθε φάση της προετοιμασίας και ακολουθείται ένα αρκετά αυστηρό πρωτόκολλο και ιεραρχία στην δουλειά. Το βούτυρο που χρησιμοποιείται χωρίς φειδώ, είναι πρόβειο κλαριφιέ (έχει υποστεί δηλαδή διαύγεια), το σιρόπι μπόλικο και μπαίνει καυτό στον καυτό μπακλαβά, ο οποίος περιέχει και ποσότητα μίας κρέμας που αποκαλείται καϊμάκ και παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, νισεστέ και σιμιγδάλι. Χωρίς το καϊμάκ γίνεται ο κουρού μπακλαβά, δηλαδή ο ξερός μπακλαβάς.

Οι μπακλαβάδες γίνονται σε πολλά και διαφορετικά σχέδια, κόβονται τρίγωνα, τετράγωνα, μικρά ή μεγάλα και ο καθένας έχει το δικό του όνομα. Δύο ξεχωριστά γλυκά που με εντυπωσίασαν και στην παρασκευή αλλά και στην γεύση και την υφή, είναι το «Σαρί μπουρμά» και το στριφτό κανταΐφι με καϊμάκ και σαν φιστίκι.


Η Συνταγή

Μπακλαβάς «κλασικός» (ξερός)

Υλικά

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
• 1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
• 150 γραμ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 350 γραμ. βούτυρο πρόβειο
(συνολικά 2 φλυτζ.βούτυρο)Για το μέλωμα• 1 φλυτζ,μέλι
• 3 φλυτζ ζάχαρη
• 3 φλυτζ νερό
• 1 ξύλο κανέλλα
• 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

  • Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  • Βάζουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
  • Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ το βούτυρο) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου.
  • Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
  • Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
  • Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
  • Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
  • Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.
  • (Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′.( ξαφρίζετε αν χρειαστει!!)
  • Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
  • Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι -Ρίχνουμε μπόλικα φυστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα από πάνω …
Tips

- Αμέσως μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο, περιχύστε τον με το σιρόπι. Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά, έτσι ώστε να μην παπαριάσουν τα φύλλα και να παραμείνουν τραγανά.

- Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσετε, για δύο ώρες περίπου.

- Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης.

Related

Γεύση 2293080833513940385

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -