Ασφαλές, μέσα κι έξω απ’ το νερό!
Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να μπορεί το μικρό μας να χαίρεται τον ήλιο και τη θάλασσα με απόλυτη ασφάλεια κι αυτό το καλοκαίρι; ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/07/asfales-mesa-ki-exo-ap-to-nero.html
Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να μπορεί το μικρό μας να χαίρεται τον ήλιο και τη θάλασσα με απόλυτη ασφάλεια κι αυτό το καλοκαίρι;
Στη χρυσαφένια αμμουδιά…
Δεν έχει καμία σημασία αν το μικρό μας βρίσκεται μέσα ή έξω από το νερό, αν έχει ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα, αν έχει συννεφιά ή αν κάθεται κάτω από σκιά. Το αντηλιακό θα πρέπει να το συντροφεύει σε κάθε του βήμα από τη στιγμή που θα βγει από το σπίτι και όχι με το που θα εμφανιστεί στην παραλία. Ο γενικός κανόνας είναι 15 με 30 λεπτά πριν την αναμενόμενη έκθεση στον ήλιο.
Προτιμούμε λοιπόν υποαλλεργικά αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Αν ποτέ «ξεμείνουμε» από παιδικό αντηλιακό στην παραλία, είναι προτιμότερο να απλώσουμε στο παιδί μας λίγο από το δικό μας αντηλιακό (σε μικρότερη ποσότητα) παρά να το αφήσουμε χωρίς καμία αντηλιακή προστασία.
Φροντίζουμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό του τουλάχιστον κάθε μία με δύο ώρες και οπωσδήποτε κάθε φορά που βγαίνει από τη θάλασσα, αλλά και κάθε φορά που βλέπουμε ότι έχει ιδρώσει.
Τα γυαλιά ηλίου εκτός από τον ήλιο προστατεύουν τα ματάκια των παιδιών μας κι από την άμμο. Βέβαια, όταν ο αέρας δίνει το παρόν στην παραλία, καλό είναι εμείς να… παίρνουμε απουσία, αφού η άμμος μπορεί να ερεθίσει τα ματάκια τους.
… και μέσα στο νεράκι…
Βαρκούλες, δελφινάκια, επιπλέοντα αυτοκινητάκια και καταπράσινοι δράκοι που σχίζουν το νερό… Τα παιδιά τρελαίνονται για όλα αυτά, δεν θα πρέπει όμως να μένουν ΠΟΤΕ ούτε λεπτό μόνα τους πάνω στα φουσκωτά, θαλάσσια οχήματά τους!
Περιορίζουμε στο ελάχιστο τις βουτιές των παιδιών και τα μαθαίνουμε να κοιτάζουν πάντοτε προς τη μεριά της θάλασσας όταν είναι μέσα στο νερό. Έτσι, κανένα κυματάκι δεν θα καταφέρει να τα αιφνιδιάσει…
«Η ισχύς εν τη ενώσει» και μέσα στο νερό! Όσο περισσότεροι βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά, τόσο καλύτερα μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα.
Extra tip: Αντιστεκόμαστε και πολεμάμε την οικονομική κρίση! Αντί να οργώσουμε τα μαγαζιά και να φορτώσουμε το αυτοκίνητο (και στη συνέχεια τις πλάτες μας) με ένα σωρό συμπράγκαλα επιλέγουμε να διασκεδάσουμε «εκμεταλλευόμενοι» τη φύση: Χτίζουμε παλάτια στην άμμο, αναζητούμε κοχυλάκια και άλλους μικρούς καλοκαιρινούς θησαυρούς στην παραλία, παίζουμε «τα ψαράκια» μέσα στο νερό. Για να μην τους χαλάσουμε, όμως, κανένα χατίρι διαλέγουμε κι ένα οικονομικό –πλην όμως πολύχρωμο– σετ με κουβαδάκια για ακόμα περισσότερα παιχνίδια! Άλλωστε είναι απαραίτητο και για το χτίσιμο του κάστρου! Χωρίς αυτό, πώς θα μεταφέρουν τα μικρά μας το νερό; Δίχως την τσουγκρανούλα πώς θα σκάψουν προστατεύοντας τα χεράκια τους;
Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της παιδιάτρου δρ. Βιβής Παναγοπούλου.