Το πλαστικό φαγητό μειώνει το iq των παιδιών
Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά “πλαστικό” φαγητό έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με άλλα που κατανα...
Ευφυία στο… πιάτο
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Γκολντσμιθς εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 παιδιών από τη Σκώτια ηλικίας από τριών έως πέντε ετών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες – πόσο συχνά δηλαδή έτρωγαν έτοιμο ή σπιτικό φαγητό.
«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυτό είναι κοινή λογική» εξηγεί η δρ Σόφι Φον Στουμ από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
«Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, εξέταζαν μόνο την επίδραση συγκεκριμένων ομάδων τροφών στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών αντί να λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους τύπους γευμάτων» προσθέτει.
Σύμφωνα με την ειδικό, οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές μεταξύ των οικογενειών φάνηκε να συνδέονται άμεσα με την επιλογή γευμάτων για τα παιδιά.
«Τα σχολεία από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να φέρουν τη διατροφή των παιδιών αυτών σε μια ισορροπία, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες» λέει η δρ Φον Στουμ
Παλαιότερα ευρήματα
Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας είχε δείξει ότι ενώ η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων ενίσχυε τη νοημοσύνη, τα παιδιά μέχρι τριών ετών που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ηλικία χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology & Community Health» το 2010, τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό όπως π.χ. πίτσες, πατατάκια και μπισκότα, πριν από την ηλικία των τριών ετών, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία να έχουν χαμηλότερο IQ από ό,τι παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά.
Πηγή : triklopodia.gr