Βασικό όπλο κατά της κρίσης το EFSF, αποφεύγει τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία» η ΕΕ
Βρυξέλλες H συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δίνει στην Αθήνα ένα νέο πακέτο στήριξης, ύψους 109 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά του...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/07/efsf.html
Βρυξέλλες
H συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δίνει στην Αθήνα ένα νέο πακέτο στήριξης, ύψους 109 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά του ΔΝΤ και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε «αυστηρά εθελοντική βάση» -και τους Ευρωπαίους ηγέτες να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως αποφεύγουν την επιλεκτική χρεοκοπία.
Πυρήνας του νέου σχεδίου είναι ο εξαιρετικά διευρυμένος ρόλος του EFSF –με μέτρα στα οποία μέχρι πρότινος ήταν αντίθετο το Βερολίνο- και ευνοϊκές προβλέψεις και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Πυρήνας του νέου σχεδίου είναι ο εξαιρετικά διευρυμένος ρόλος του EFSF –με μέτρα στα οποία μέχρι πρότινος ήταν αντίθετο το Βερολίνο- και ευνοϊκές προβλέψεις και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι Βρυξέλλες είναι σαφές και διαπνέει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αλλά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων: Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασώσει το ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί τόνισε στους δημοσιογράφους πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κάνουν λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία.
«Εμείς δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο» υπογράμμισε· Εάν οι οίκοι αξιολόγησης «αντιδράσουν, η Ευρωζώνη εγγυάται ότι θα αμυνθεί και θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην έχει αρνητικές συνέπειες» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί στάθηκε ιδιαίτερα στην προσεκτική διατύπωση που χρησιμοποιεί το ανακοινωθέν, αποφεύγοντας τον επίμαχο όρο –κάτι που έκανε αργότερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που είχε συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου.
Για τον ίδιο λόγο, τόσο ο Τρισέ όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιορίζεται στην περίπτωση της Ελλάδας.
Το ίδιο επανέλαβε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο: «Η Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά ιδιαίτερη περίπτωση» είπε, διαβεβαιώνοντας πως οι προβλέψεις αυτού του είδους θα περιοριστούν σε όσα άπτονται της διαχείρισης των ελληνικών ομολόγων.
Η ίδια ανέφερε επίσης πως το ΔΝΤ «θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του» στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, χαιρετίζοντας «τη σπουδαία υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη». Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ «είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης».
Εμπροσθοφυλακή του ευρώ το EFSF
Mε τις αποφάσεις της Συνόδου, ο EFSF αναβαθμίζεται στο βασικότερο όπλο των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης: Κυριότερο εργαλείο του θα είναι η δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στη δευτερογενή αγορά.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα μάλιστα, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου σημειώνει ότι στο πακέτο διάσωσης θα συνεισφέρει περίπου 12,6 δισ. ευρώ ειδικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Επιπλέον, το EFSF θα μπορεί πλέον να ανοίγει «προληπτικές γραμμές πίστωσης» σε κράτη της Ευρωζώνης πριν αυτά αποκλειστούν από τις αγορές, αλλά και να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το Βερολίνο είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στις προτάσεις αυτές κατά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών.
Τα νέα εργαλεία του EFSF είναι ουσιαστικά σχεδιασμένα ώστε να αποτρέψουν αποκλεισμό της Ισπανίας και της Ιταλίας από τις αγορές σε περίπτωση ελληνικού πιστωτικού γεγονότος, όπως αναφέρει το Reuters.
Στην ίδια λογική κινείται επίσης η απόφαση η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα να εφαρμοστεί και για τα δάνεια διάσωσης σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Το Δουβλίνο πίεζε εδώ και μήνες για μείωση των επιτοκίων στο δάνειό του, αλλά δεν υπέκυπτε στις πιέσεις να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές του για τις επιχειρήσεις: «Σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να λάβει μέρος στις συζητήσεις για κοινή κοινοτική βάση επιχειρηματικής φορολόγησης» σημειώνει σχετικά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
in.gr
Διαβάστε επίσης :