Η Ελλάδα σε κρίση
Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τη χώρα, µέρος του οποίου αποτελεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητ...
Χθες ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες κατ’ ιδίαν επαφές µε σειρά υπουργών, όπως οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, ∆. Ρέππας,Τ. Μπιρµπίλη, σε ορισµένες απότις οποίες– όπως µε τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη – µετείχε και ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σήµερα ο Πρωθυπουργός θα έχει ανάλογες συνεργασίες µε τρία ακόµη κυβερνητικά στελέχη: τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υπουργό Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου και τον υπουργό Εθν. Αµυνας Ευάγγ. Βενιζέλο.
Το «εθνικό σχέδιο για τη χώρα», που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, «θα είναι αρκετά εξειδικευµένο» υποστήριξε κυβερνητική πηγή µιλώντας στα «ΝΕΑ» και συµπλήρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου απλώς θα εξειδικεύσει τις πτυχές του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας.
Στο µεταξύ το Μέγαρο Μαξίµου υποδέχθηκε µεπροφανή ανακούφιση το ήρεµο κλίµα που επικράτησε στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τοµέων Εργασίας – χθες συνήλθαν συνολικά 12 ΚΤΕ –, και µε εξαίρεση ορισµένες “πινελιές ανησυχίας” που σηµειώθηκαν στο ΚΤΕ Οικονοµικών, αλλά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ’ ό,τι την περασµένη Πέµπτη, οι υπόλοιπες κύλησαν οµαλά.
Οπως έγινε γνωστό, σηµαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν οι παρεµβάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αλλά και της γενικής γραµµατέως στον Πρωθυπουργό Ρεγγίνας Βάρτζελη. Το καλό κλίµα που φαίνεται να εµπεδώνεται οδηγεί στο συµπέρασµα ότιπιθανότατα την προσεχή Παρασκευή θασυγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώπιον της οποίας ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει επίσης τις βασικές αρχές του «εθνικού σχεδίου για τη χώρα».
Το ελληνικό Δηµόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει χθες το ποσό που ήθελε – 1,625 δισ.
ευρώ – από τη δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων διάρκειας 26 εβδοµάδων. Το επιτόκιο παρέµεινε αλµυρό αφού διαµορφώθηκε στο 4,80%, παρότι δεν αυξήθηκε σηµαντικά σε σχέση µε την προηγούµενη δηµοπρασία. Τα spreads εξάλλου παρουσίασαν άνοδο 5 µονάδων και διαµορφώθηκαν στις 940 µονάδες βάσης
Αναβολή της ψήφισης για τις αρχές Ιουνίου
Μετάθεση για περίπου έναν µήνα παίρνει η κατάθεση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος Δηµοσιονοµικής προσαρµογής στη Βουλή. οπως έγινε γνωστό από τον Γιώργο παπακωνσταντίνου στον Κτε οικονοµικών, οι βασικές αρχές του θα παρουσιαστούν αύριο στο υπουργικό Συµβούλιο, ενώ το συνολικό πλαίσιο θα κατατεθεί έως τις 16 Μαΐου στη Βουλή µε στόχο να ψηφιστεί στις αρχές ιουνίου. Η αναβολή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος, το οποίο κατά τις αρχικές εκτιµήσεις θα ψηφιζόταν στις 15 Μαΐου, συνδέεται σύµφωνα µε εκτιµήσεις κυβερνητικών παραγόντων µε την επιδίωξη του οικονοµικού επιτελείου να ενσωµατώσει στο πακέτο µέτρων ύψους 23 δισ.ευρώ για τα επόµενα τέσσερα χρόνια, τις κοινωνικά λιγότερο επώδυνες προσαρµογές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου για το καυτό θέµα µε τα φρουτάκια είπε ότι το νοµοσχέδιο δεν αποσύρεται, ενώ αργότερα κύκλοι του υπουργείου οικονοµικών σχολίαζαν πως θα γίνει µόνο µια διορθωτική κίνηση που θαυπακούει στη λογική µε τηνοποία «θα αποκλείονται οι µεικτοί χώροι», όπως για παράδειγµα τα καφενεία από τα µηχανήµατα µε τα τυχερά παιχνίδια. εκεί θα τοποθετηθούν µόνο τα λεγόµενα τεχνικά παιχνίδια.επίσης, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», η µόνη διορθωτική κίνηση που θα γίνει θα αφορά αρχικώς στη διάθεση των παιχνιδιών από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση.
Κριτική. παρ’ όλα αυτά ορισµένοι βουλευτές άσκησαν κριτική στους χειρισµούς του οικονοµικού επιτελείου εστιάζοντας τις αγωνίες τους στην έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής. ενδεικτικά ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος επεσήµανε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου πως «χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται να βγει ούτε αυτό το Μεσοπρόθεσµο ούτε κανένα άλλο» και τόνισε ότι η ανάπτυξη «είναι πολιτικό θέµα». ο Ανδρέας Μακρυπίδης σχολίασε πως «όλο ακούµε µέτρα, µέτρα, µέτρα, πρέπει να σταµατήσει αυτή η µετρολαγνεία γιατί χαλάει η ψυχολογία».
Και η ΔΕΗ στις αποκρατικοποιήσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ένα φιλόδοξο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ για την τριετία, το υπουργείο Οικονοµικών ευελπιστεί να καθησυχάσει τις αγορές και να αλλάξει το κλίµα που έχει βαρύνει σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, µετά την τελευταία επίσκεψη στη χώρα µας της αντιπροσωπείας της τρόικας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπουν περαιτέρω πώληση πακέτου µετοχών του ΟΤΕ από φέτος, αλλά και της ∆ΕΗ και του ΟΠΑΠ σε µεταγενέστερο χρόνο, αφού ολοκληρωθούν κινήσεις που θα αυξήσουν την αξία του. Το πρόγραµµα βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και εκτιµά ότι ο τελικός στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι εφικτός εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ακινήτων και αντιµετώπισης των νοµικών εµποδίων. Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις αναµένεται να επικυρωθούν από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει την πολιτική απόφαση για τις µεγάλες ∆ΕΚΟ, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν αντιδράσεις από άλλους συναρµόδιους υπουργούς. Αντίθετα, λιγότερο τολµηρό ως προς την εξειδίκευσή του θα είναι – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα 2012-2015, ύψους 23 δισ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στο τέλος της εβδοµάδας εκτιµάται ότι δεν θα υπεισέρχονται σε λεπτοµέρειες, καθώς δεν έχουν ακόµη βρεθεί αξιόπιστα εξειδικευµένα µέτρα αυτού του ύψους. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνον από τους Οργανισµούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιµάται ότι µπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 9,6 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από τη µείωση της ιατροφαρµακευτικής δαπάνης, όπως και – σε µικρότερο βαθµό – από την περικοπή επιδοµάτων (π.χ. ΕΚΑΣ και ΟΑΕ∆), αλλά και την καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής των Ταµείων. Επίσης, στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για εξοικονόµηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ που µπορεί να προέλθει απ’ τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2,5 δισ. ευρώ από τις ∆ΕΚΟ, 1,5-2 δισ. ευρώ από τις προµήθειες αµυντικού εξοπλισµού, 2,5-3 δισ. ευρώ από τα νοσοκοµεία και 400-500 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας.
Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει εξάλλου ότι πρέπεινα µειωθεί ακόµη περισσότερο, στο 1 προς 7, ο λόγος προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο ∆ηµόσιο, από 1 προς 5 που είναι σήµερα. Ωστόσο µε την πρόταση αυτή διαφωνεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Η ΤΡΟΪΚΑ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας πάντως που επισκέφτηκαν την Αθήνα την περασµένη εβδοµάδα για να εξετάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, δεν έµειναν ικανοποιηµένοι από την επεξεργασία του προγράµµατος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι ίδιοι φέρονται να έχουν πει ότι αυτό που τους παρουσιάστηκε ήταν σε µεγάλο βαθµό «αριθµοί στον αέρα». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, προφανώς, διεκδικεί τώραπερισσότερο χρόνο, προκειµένου να µπορέσει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και εξειδικευµένο πρόγραµµα. Εν τω µεταξύ όµως πιέζει η ανάγκη για πρόσθεταµέτρα για το 2011, που εκτιµάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς διευρύνεται η µαύρη τρύπα των εσόδων.
Ο Πρωθυπουργός θα επικυρώσει τις εισηγήσεις καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από υπουργούς
ΔΝΤ: Πάτε καλά αλλά... προσπαθήστε κι άλλο
ΤΑ ΝΕΑ Οn-line