Προέλευση του Εθίμου Της Πρωταπριλιάς...
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο ...
Από τη Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο πιθανή, λέει ότι ξεκίνησε από την Γαλλία
Όταν αυξήθηκαν οι πλάκες και οι κοροϊδίας, η πιο δημοφιλή «παγίδα» ήταν η προσφορά ψεύτικων ψαριών. Έτσι, «γεννήθηκαν»: το φημισμένο «poisson d’avril» πρωταπριλιάτικο ψάρι, η μέρα των τρελών, και η μέρα των οποιών δεν παραδέχονται την αλήθεια η την βλέπουν αλλιώς..
Ένα «poisson d’avril» η πρωταπριλιάτικο ψάρι είναι μια φάρσα, ένα αστείο που κάνουμε στις 1η Απριλίου στους φίλους και γνωστούς μας. Η βασική ιδέα είναι να λέγονται ψέματα... λέγονται παντού... τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση όσο και στο ιντερνέτ.. Παντού και από όλους... Διάσημους και μη...
Τα παιδιά κολλάνε χάρτινα ψαράκια στις πλάτες των ανθρώπων. Φωνάζουν « Poisson d’avril ! » όταν ανακαλύπτουν το ψέμα η το αστείο τους η ακόμη για να ομολογήσουν στο θύμα τους ότι η ιστορία που του είπαν ήταν ψέμα. Επίσης παντού στην Γαλλία, εκείνη την ημέρα υπάρχουν διάφορα γλυκίσματα, σοκολάτες, διάφορα δώρα με σχήμα το ψάρι... έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι στην "επιτυχία" αυτής της γιορτής...
Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα! Διαφοροποιήθηκε λιγάκι αλλά η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης κάποιοι θεωρούν το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», λένε ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.
Κάποιες μεγάλες φάρσες
Τον προηγούμενο αιώνα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, πολλοί ξεγελούν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή.
Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή τύπου έγινε στο δίκτυο ΒΒC το 1957. Τότε προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που τα παράγουν.
Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.
Εσείς τι φάρσα θα κάνετε....;;; Προσοχή μην την "πατήσετε" εσείς πρώτα... !