Ο γύρος του κόσμου σε... 10 μέρες
Δρομείς από τέσσερις ηπείρους θα τρέχουν από 24 ώρες ώς και 10 ημέρες σερί στο Ελληνικό Δεκαεπτά υπεραθλητές ηλικίας από 37-62 ετών, θα λάβο...
https://to-synoro.blogspot.com/2011/04/10.html
Δεκαεπτά υπεραθλητές ηλικίας από 37-62 ετών, θα λάβουν μέρος αυτή την Κυριακή στο… ανελέητο, νυχθημερόν «γύρω-γύρω όλοι», στο ταρτάν των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο), στο Ελληνικό.
«Την τελευταία πενταετία συνηθίζω να τρέχω σε αγώνες υπεραποστάσεων, για 24, 48 ή και 72 ώρες σχεδόν ασταμάτητα, με μικρά διαλείμματα. Πέρυσι δοκίμασα τις αντοχές μου και σε διαδρομή επτά ημερών, ενώ τώρα, σε λίγες μέρες, βάζω τον πήχη ακόμα ψηλότερα : θα διανύσω τροχάδην χίλια χιλιόμετρα συνεχώς. Αν όλα πάνε καλά, αισιοδοξώ πως θα τερματίσω μετά από εννέα ημέρες και κάτι ώρες…».
Καρδιολόγος στο επάγγελμα, το λέει το συνεχές τρέξιμο η… καρδιά του, αλλά και τα πόδια του! Μόνον αυτός κι άλλοι τρεις-τέσσερις Ελληνες δρομείς τα καταφέρνουν σήμερα σε τέτοιο απαιτητικό επίπεδο, μπορούν και ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα «τρεχάλα» σε μια μέρα. Προσεχώς, μάλιστα, ο 44χρονος γιατρός Βαγγέλης Μπατζόγλου βάζει μπρος για ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις.
Είναι ένας από τους δεκαεπτά υπεραθλητές, ηλικίας από 37-62 χρόνων, που από αυτή την Κυριακή θα λάβουν μέρος στο …ανελέητο, νυχθημερόν «γύρω-γύρω όλοι», στο ταρτάν των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο), στο Ελληνικό. Θα συμμετάσχουν στο έκτο κατά σειρά «Διεθνές Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων», με διοργανωτή τον Σύλλογο Ελλήνων Ημεροδρόμων (ΣΕΗ, http://www.dayrunners.gr/). Τι θα κάνουν; με απλά λόγια, θα τρέξουν όσο η διαδρομή το …Αθήνα-Θεσσαλονίκη πήγαιν’ έλα! «Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διανύω το λιγότερο από εκατόν πέντε χιλιόμετρα την ημέρα, εφόσον βάζω ως στόχο μου τη γραμμή του τερματισμού.
Οι πιο γρήγοροι από τους σπουδαίους ξένους αθλητές που θα αγωνιστούν θα τρέξουν σε επτά ημέρες αυτό το ένα εκατομμύριο μέτρα. Προσωπικά, με βλέπω να χρειάζομαι δυόμισι μέρες παραπάνω, αλλά δεν πτοούμαι...», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ».
Και μόνο στο άκουσμά του το εγχείρημα προκαλεί έκπληξη ή και δέος, παραδέχεται. «Στα μάτια κάποιων ίσως και να είμαστε …παλαβοί! Ωστόσο, όλα είναι σχετικά, υπάρχουν κι άλλα extreme sports που είναι ακόμα πιο ζόρικα. Οπως και να’ χει, όλο αυτό το αδιάκοπο τρέξιμο είναι ένας από τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασής μου. Για μένα αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνησή μου είναι ένα είδος διαλογισμού, που δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτήν την ακινησία, πχ, της γιόγκα…», υποστηρίζει.
Ηδη ο κ. Μπατζόγλου καταστρώνει το πλάνο του πολυήμερου αγώνα του. Θέλει οπωσδήποτε να πιάσει τόπο η άριστη φυσική κατάστασή του, η συστηματική προπόνησή του, ειδικά τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως δε θα …προλάβει να βαρεθεί, όπως εξηγεί. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει μονοτονία στο ιδιαίτερο αυτό αγώνισμά μας, αφού από την αρχή ώς το τέλος το μυαλό σου είναι μονίμως απασχολημένο. Εχει, για παράδειγμα, να ‘σκανάρει’ το σώμα σου, για να δει πού ακριβώς πονάει από την υπερπροσπάθεια. Να σε προειδοποιήσει πού επίκειται ίσως τραυματισμός σου.
Ενώ τρέχεις, έχεις επίσης να σκεφτείς τι, πώς και πόσο θα φας -εγώ προτιμώ τις μικρές πίτσες και χαλβά. Οφείλεις επιτόπου και να εξετάσεις πώς και πότε θα σταματήσεις προσωρινά να ξεκουραστείς ή τι ώρα θα πιεις νερό. Σε προβληματίζει ιδιαίτερα και το αν και πότε θα κοιμηθείς σ’ ένα υπαίθριο αντίσκηνο παραδίπλα, σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη τακτική σου. Για την ώρα, σχεδιάζω να τρέχω συνεχώς τις πρώτες δώδεκα ώρες.
Κατόπιν να ξαποσταίνω για 20-30 λεπτά κάθε τρίωρο, μέχρι και την τέταρτη ημέρα. Από κει και πέρα, θα χρειαστώ μεγαλύτερες ανάσες, από 40-50 λεπτά ανά τρεις-τέσσερις ώρες…», περιγράφει.
Τρέχουν και για την Ιαπωνία
Ενενήντα αθλητές κι αθλήτριες, ηλικίας από 24-65 χρονών, από 24 χώρες τεσσάρων ηπείρων, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο επικείμενο, από 3-13 Απριλίου, Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων.
Ανάμεσά τους και 30 Ελληνες κι Ελληνίδες, που καλούνται να συναγωνιστούν ή έστω να …δουν την πλάτη κορυφαίων παγκοσμίως αθλητών, όπως ο Γερμανός πρωταθλητής Wolfgang Schwerk, αθλητριών σαν τις Γιαπωνέζες παγκόσμιες πρωταθλήτριες των 24 και 48 ωρών Sumi Inagaki και Mami Kudo, που στοχεύουν στο παγκόσμιο ρεκόρ.
«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η περίμετρος του πλανήτη μας είναι περίπου 40.000 χιλιόμετρα, όλοι μαζί οι συμμετέχοντες σ’ αυτούς τους δεκαήμερους αγώνες που διοργανώνουμε θα καλύψουν με τις επιδόσεις τους τον γύρο της γης τρέχοντας!», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ και Πρόεδρος του ΣΕΗ, γιατρός Κώστας Μπαξεβάνης. Ο ίδιος δίνει και συμβολικό τόνο στη φετινή διοργάνωση. «Ηδη η Ομοσπονδία Υπεραποστάσεων της Ταϊβάν μάς γνωστοποίησε την απόφασή της ότι για κάθε χιλιόμετρο που θα καλύπτει κάθε αθλητής της στους αγώνες μας, θα καταβάλλονται 5 ευρώ, που θα κατατεθούν στο ταμείο στήριξης των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό-τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Από την πλευρά μας έχουμε αφιερώσει συμβολικά τους αγώνες αυτούς στην έρευνα κατά του καρκίνου. Θέλουμε να στηρίξουμε στο ελάχιστο με τον τρόπο μας την πανανθρώπινη προσπάθεια που συντελείται από ερευνητικά κέντρα διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως στο Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου στο Νοσοκομείο ‘Αγιος Σάββας’…», σημειώνει.
Πηγή : TA NEA On-line