Τι σημαίνει να είσαι «Ζεν»;
Πόσο εύκολο είναι να προστατεύσετε την προσωπική σας ζωή; Πώς μπορείτε να θέσετε όρια προκειμένου να διασφαλίσετε την ηρεμία στη σχέση σ...
https://to-synoro.blogspot.com/2020/01/zen.html?m=0
Πόσο εύκολο είναι να προστατεύσετε την προσωπική σας ζωή; Πώς μπορείτε να θέσετε όρια προκειμένου να διασφαλίσετε την ηρεμία στη σχέση σας;
Η αλήθεια είναι πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως, μην ξεχνάτε ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ένα σημείο αναφοράς, μια συμμαχία σταθερή απ΄όπου θα αντλούν δύναμη και χαρά. Η προσωπική σας ζωή λοιπόν είναι στο χέρι σας αν θα αποτελεί μια όαση μέσα στην καθημερινότητα ή αν θα είναι ένα ακόμη πεδίο μάχης.
Πώς μπορείτε να τα καταφέρετε; Εφαρμόζοντας μερικές αρχές από τη θεωρία του Ζεν!
Πριν όμως αναφερθούμε στις αρχές αυτές να εξηγήσουμε κάτι, το Ζεν δεν είναι φιλοσοφία ή θρησκεία. Είναι προσωπικό βίωμα, καθαρή εμπειρία της ζωής και του εαυτού μας. Το Ζεν δεν είναι παράδοση και τυπικά. Δεν βρίσκεται μέσα σε βιβλία ή σε ιερά κείμενα. Ούτε βρίσκεται μόνο σε μοναστήρια και κέντρα εκπαίδευσης. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να έχει και να το δώσει στους άλλους. Το Ζεν στην ουσία του είναι αγνό, αυθεντικό, ελεύθερο από πεποιθήσεις και δόγματα. Μέσα από την εξάσκησή του βιώνει κανείς την ελευθερία και τη χαρά του να είναι απλά πλήρης, να είναι αληθινά ο εαυτός του. Ζεν είναι η αφύπνιση στον αληθινό μας εαυτό και η συμπόνια που γεννά η αφύπνιση αυτή.
Συνεπώς, είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τη ζωή σας και επιλέξετε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω αρχές:
Να θυμάστε να ζείτε: Μια από τις βασικές αρχές του βουδισμού που προσπαθεί να θυμίσει στον άνθρωπο ότι τίποτα δεν είναι εύκολο ή μόνιμο λέει το εξής «το να ζεις σημαίνει να υποφέρεις». Την αρχή αυτή θα ήταν καλό να την υιοθετήσετε στη ζωή σας. Όχι γιατί πρέπει να υποφέρετε αλλά γιατί πρέπει να μην φοβάστε να ζείτε. Και στο κομμάτι των προσωπικών σχέσεων επικεντρωθείτε στον έρωτα. Το πιο όμορφο και δυνατό συναίσθημα. Απολαύστε τον όσο διαρκεί και μην αγχώνεστε για τι θα γίνει όταν τελειώσει η τρέλα που νιώθετε.
Οι σχέσεις είναι ο απόλυτος εθισμός. Κυρίως, γιατί δεν εθίζεστε μόνο με τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας, αλλά και με την ίδια την ιδέα της σχέσης. Το θέμα όμως είναι να μην επενδύετε όλο σας το είναι στη σχέση αγνοώντας άλλα πρόσωπα ή πράγματα της ζωής σας που σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση.
Μην καταστρέφετε μόνες σας τη σχέση σας. Πώς; Με το να προσπαθείτε να αλλάξετε τον άλλον. Θυμηθείτε τους λόγους που τον ερωτευτήκατε. Γιατί δεν είναι ποτέ η αγάπη που πονάει, αλλά οι υψηλές, εσφαλμένες ή οποιαδήποτε τύπου απαιτήσεις που έχετε εσείς από αυτή.
Στην κουλτούρα του δυτικού κόσμου είναι η ταχύτητα, η δράση. Όλη την ώρα πρέπει να κάνεις κάτι. Στη φιλοσοφία όμως του ζεν τα πράγματα δεν ωριμάζουν στο χρόνο που θέλουμε εμείς αλλά στο χρόνο που θέλουν εκείνα. Δεν χρειάζεται να βιάζουμε τα πράγματα. Όπως λέει και ένα παλιό βουδιστικό ρητό “Αν κάτι έρθει, πάντα το καλωσορίζουμε. Αν φύγει, ποτέ δεν το καταδιώκουμε”. Γιατί αυτό που διδάσκει το ζεν είναι ότι για να αποκτήσετε τον πραγματικό έλεγχο της ύπαρξής σας, σημαίνει να σταματήσετε να σπαταλάτε ενέργεια προσπαθώντας να ελέγξετε τους άλλους, ώστε να σας ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας.
Για να βρείτε τις ισορροπίες σας στη σχέση σας, θα πρέπει να τις βρείτε πρώτα μέσα σας. Και αυτό θα το πετύχετε μόνο αν επιτρέψετε στον αναστοχαστικό σας εαυτό να εμφανιστεί. Πώς; Ο προσωπικός χρόνος με τον εαυτό σας θα σας βοηθήσει. Την ώρα που θα θέσετε τα υπαρξιακά σας ερωτήματα και μόνο με τον εαυτό σας θα μπορείτε να τα διαπραγματευτείτε. Να δείτε ποιοι είστε, τι θέλετε, που πάτε κτλ.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μάθετε να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Δεν χρειάζεται να αντιδράτε υπερβολικά ή απότομα εναντίον του συντρόφου σας. Εξάλλου δεν σας χωρίζουν πράγματα αντιθέτως σας ενώνουν.
Η βασική προϋπόθεση μια ζεν σχέσης είναι να δίνεις για να πάρεις. Και μάλιστα να δίνετε σιωπηλά, ουσιαστικά και χωρίς ελπίδα ανταπόδοσης (ναι, ούτε καν ένα απλό “ευχαριστώ”). Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο ή ακριβό. Φροντίστε απλώς κάθε μέρα να δίνετε κάτι στον άνθρωπό σας (ένα χαμόγελο, ένα μήνυμα, το αγαπημένο του φαγητό) που θα κάνει τη μέρα του καλύτερη. Και μετά φροντίστε να κάνετε το ίδιο με τον εαυτό σας και με τους υπόλοιπους ανθρώπους που αγαπάτε. Ακούγεται υπερβολικά φιλοσοφικό για να είναι εφαρμόσιμο, αλλά δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε. Έστω και για μία μέρα.
Στη ζωή και τις σχέσεις δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν απλώς μπερδεμένα μυαλά που δεν μπορούν να δουν καθαρά επειδή δεν έχουν πάρει απόσταση από τα προβλήματα. Η ζωή, ο έρωτας, η αγάπη είναι υπέροχα. Το θέμα είναι να το καταλάβετε και να ξεκινήσετε από τον εαυτό σας. Αν δεν ζείτε, δεν αγαπάτε και δεν είστε ερωτευμένες με τον εαυτό σας, δεν μπορείτε να το κάνετε για τους άλλους. Και δεν τίθεται λόγος για ναρκισσισμό εδώ ή για εγωισμό. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να μάθει τον εαυτό του και συνειδητοποιήσει ποιος πραγματικά είναι. Πρέπει όμως να επιμείνετε και στο τέλος σίγουρα θα αμειφθείτε γι΄αυτό.
Πηγή : jenny.gr