Νυν και φιλαράκι με πρώην δεν πάνε μαζί
https://to-synoro.blogspot.com/2019/11/blog-post_52.html
Όλοι έχουμε σίγουρα γνωρίσει ένα άτομο που μας έκανε το λεγόμενο «κλικ», το οποίο όμως μετά από καιρό καταλήγει παράγοντας της καθημερινότητάς μας. Μέσα σε μια σχέση όμως μοιράζεσαι πολλά, ένα εκ των οποίων και οι παρέες του δικού σου ανθρώπου, τις οποίες σίγουρα θα θέλει να γνωρίσεις. Κάποιους τους συμπαθείς λιγότερο, άλλους πολύ και μερικούς τους κάνεις και δικούς σου φίλους.
Μια μέρα όμως και ενώ βρίσκεσαι απογειωμένος στα ροζ συννεφάκια του έρωτα, κάνεις απότομη προσγείωση αφού η αλαβάστρινη εικόνα που είχες πλάσει με τα μάτια της καψούρας σου, γκρεμίζεται, παραδομένη στην οπτική της ρουτίνας.
Ενώ λοιπόν κάθεσαι στον καναπέ με άδεια κουτάκια μπίρας και τασάκια γεμάτα αποτσίγαρα, θρηνώντας το χωρισμό σου, σού έρχεται μήνυμα από εκείνον τον κοινό σας φίλο (αυτόν που θεωρούσες γαμάτο), που σε ρωτάει «Πώς είσαι;». Ε, πώς να είσαι; Ένα μάτσο χάλια εξαιτίας του άλλου. Εκεί λοιπόν, σ’ αυτή την κομβική φάση της ευαισθησίας σου, που είσαι τρωτός και πληγωμένος, έρχεται να σε παρηγορήσει και να σου πει ότι καταλαβαίνει απόλυτα πώς νιώθεις. Μόνο που πολλές φορές δεν περιορίζεται εκεί, αλλά το πάει ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πόσο λάθος έκανε ο άλλος που σε έχασε. Και τσουπ! Σου έρχεται ζεστή-ζεστή μια ερωτική εξομολόγηση, που σε ταράζει απόλυτα μιας κι ούτε εσύ είσαι απόλυτα σίγουρος για τα αισθήματά σου. Άλλωστε είναι ένα άτομο που με στηρίζει, σκέφτεσαι, δε θα με πλήγωνε για κανένα λόγο.
Ιδού λοιπόν το μεγάλο δίλημμα. Είναι σωστό/επιτρεπτό/ηθικό ή τέλος πάντων, όπως θες πες το, να αρχίσεις να βγαίνεις με τον φίλο του πρώην; Υπάρχει το άτυπο girlκαι boycode που πρέπει να ακολουθήσεις ή απλά εφαρμόζεις το «ακολούθα την καρδούλα σου» κι όλα καλά; Βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα η αλήθεια είναι, το οποίο είναι και εξαρτώμενο από μια σειρά παραγόντων και σίγουρα δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση. Υπάρχει όμως μια λιγότερο λανθασμένη που θα έχει τις λιγότερες συνέπειες.
Κάποιοι άνθρωποι, αν τους ρωτήσεις θα σε κοιτάξουν λες και έχεις διαπράξει το σοβαρότερο έγκλημα και επικριτικά θα σου τονίσουν, πως η υπακοή στους άγραφους κανόνες είναι απολύτως επιβεβλημένη και «κάτω τα χέρια» από φίλους πρώην! Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που θα σε σκουντήσουν και θα σου πουν «Έλα τώρα, σημασία έχει τι νιώθεις εσύ!» Προκειμένου όμως να βρεις τη χρυσή τομή ,είναι σημαντικό να θέσεις στον εαυτό σου κάποια βασικά ερωτήματα.
«Το ξέρει ο πρώην σύντροφός σου κι αν ναι, πώς νιώθει για αυτό;»
Λογικά κι απολύτως δικαιολογημένα πιστεύεις πως όταν βρίσκεσαι στο στάδιο της δημιουργίας μιας νέας κατάστασης, τα μοναδικά άτομα τα οποία οφείλεις να υπολογίζεις είναι ο εαυτός σου και το άλλο πρόσωπο. Οι πρώην δε θα έπρεπε καν να περνάνε από το νου σου. Όμως, λαμβάνοντας υπόψιν, ότι πρόκειται για άτομα τα οποία συμπαθείς και σέβεσαι (αφού ήσουν μαζί τους) ή έστω αυτά τα δύο σε χρόνο παρελθοντικό, δεν πιστεύεις ότι είναι μια παράμετρος και τα δικά τους αισθήματα; Όσο κι αν σε έχουν πληγώσει. Είναι σημαντικό να το συζητήσεις μαζί τους- σε καμία περίπτωση δε ζητάς άδεια- όμως σίγουρα θα περιορίσει τη συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί το χωρισμό σας.
«Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις παράπλευρες απώλειες και αλληλοσυγκρουόμενους κόσμους;»
Αν έχεις αποφασίσει να πας «κάτω από το χαλί» και ήδη βγαίνεις με το φίλο του πρώην, αλλά το κρατάτε μόνο για εσάς κι έχεις φάει το παραμύθι ότι «Μην ανησυχείς δεν πρόκειται να μάθει για εμάς» να είσαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αναλύσεις την κατάσταση και να την αντιμετωπίσεις. Γιατί το κρατάτε κρυφό; Επειδή το καινούριο αμόρε δεν είχε τα κότσια να ενημερώσει τον φίλο του, ή απλά είναι καλύτερα όταν δε μαθεύεται; Ό,τι από τα δύο και να ισχύει, λυπάμαι που θα στο χαλάσω, αλλά η φάση είναι από τις βόμβες που αργά ή γρήγορα θα σκάσουν και πρέπει να σκεφτείς αν είσαι έτοιμος για παράπλευρες απώλειες, ήτοι σοβαρούς καυγάδες με τον πρώην, άσχημες καταστάσεις μεταξύ του πρώην-νυν κλπ κλπ.
«Μήπως απλά βαριέσαι να βρεις κάτι καινούριο και τεμπελιάζεις με άτομα που ήδη γνωρίζεις;»
Κατανοητό ότι συμπαθείς τους φίλους τους πρώην και πως ενδέχεται και να σε ελκύουν, όμως, εκτός κι αν ζεις σε ένα μέρος με 150 κατοίκους, που κάνει την κατάσταση αποδεκτή, σε κάθε άλλη περίπτωση το να δεις ερωτικά φίλο πρώην είναι μια κατάσταση μπερδεμένη και μεταξύ μας, δείχνει και έλλειψη φαντασίας, ειδικά αν λάβεις υπόψιν ότι μετά το χωρισμό, καλό είναι να αλλάζουμε καταστάσεις.
Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη με ένα νέο πρόσωπο αλλά γενικότερα μόνο ωφέλιμη θα είναι η διεύρυνση του κύκλου γνωριμιών σου.
«Τι πραγματικά σου αρέσει στον άλλο και ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν να μπείτε σε αυτή τη νέα σχέση;»
Πέρα από το γεγονός ότι έχει υπέροχα μάτια και ήδη ξημεροβραδιάζεστε στο Instagram, αναλογίσου τι είναι αυτό που αληθινά σε τραβάει σε αυτό το άτομο. Και όχι, το ότι ήταν εκεί για σένα όταν χώρισες δεν αποτελεί καλό λόγο. Χωρίς να εξομοιώνουμε όλες τις καταστάσεις, γενικότερα οι φίλοι μοιράζονται συχνά, κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Οπότε, αν όντως θέλεις τον άλλο πολύ, προτού πέσεις με τα μούτρα, προσπάθησε να δουλέψεις τυχόν σημεία που δε λειτούργησαν με τον πρώην και να είσαι σίγουρος πως εκλείπουν στη νέα σχέση. Φυσικά μην ξεχνάς το λόγο που προχωράς με το φίλο του πρώην, ούτε γιατί εκείνος το επιλέγει. Δεν είναι λίγο περίεργο να μη τον νοιάζει να τσακωθεί με το φιλαράκι του; Όσον αφορά εσένα, αν ο λόγος που το επιλέγεις είναι για να μπεις στο μάτι του πρώην συντρόφου σου, να τον πικάρεις και ενδεχομένως για να παραμείνεις στην καθημερινότητα του προκειμένου να τον ξανακερδίσεις τότε, it’s a no go!
Αν απαντώντας σε όλες αυτές τις ερωτήσεις δεν έχεις αμφιβάλλει έστω και λίγο για την απόφασή σου, τότε go ahead, φλέρταρε και πέρνα καλά. Δική σου η ζωή και αντίστοιχα οι δράσεις και συνέπειές τους. Το πιο σημαντικό όμως πριν αποφασίσεις: Έχε ενσυναίσθηση και μπες στη θέση του άλλου.
Γράφει η Ελπίδα Λογγινίδου