Υψώνει το δάκτυλο η ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής της Τουρκιάς σε Ελληνικό έδαφος ..
Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Π...
https://to-synoro.blogspot.com/2019/10/epikairotita_6.html?m=0
Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται «το λίκνο της Δημοκρατίας», αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση που θα τηρήσει η χώρα του σε περίπτωση τουρκικής απόβασης σε ελληνικό έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις σημερινές του επαφές στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό.
Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν.
«Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ», ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι «μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες».
Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση.
Πηγή : cnn.gr