Νόμπελ Ειρήνης: Απονέμεται σε δύο σπουδαίους ακτιβιστές, αγωνιστές κατά της εκμετάλλευσης των γυναικών
Η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε φέτος να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράνττον για τον ακούρα...
https://to-synoro.blogspot.com/2018/10/politismos.html?m=0
Η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε φέτος να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράνττον για τον ακούραστο αγώνα τους να δώσουν τέλος στη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων.
Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος γνωστός για την προσφορά περίθαλψης σε θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο ίδιος δεν γνώριζε την είδηση και ανέφερε: «Χειρουργούσα εκείνη την ώρα όταν ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει. Μπορώ να δω στα πρόσωπα πολλών γυναικών πόσο ευτυχισμένες είναι που αναγνωρίστηκαν. Είναι πραγματικά συγκινητικό».
Το Σεπτέμβριο του 2012 σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντένις Μουκουέγκε κατήγγειλε την ατιμωρησία που υπάρχει στη χώρα του σχετικά με τους μαζικούς βιασμούς στη χώρα του. Στις 25 Οκτωβρίου του 2012 τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο σπίτι του ενώ αυτός έλειπε, έπιασαν ομήρους τις κόρες του και περίμεναν να γυρίσει για να τον δολοφονήσουν. Ο Ντένις Μακουέγκε τελικά γλύτωσε αλλά σκοτώθηκε ο φρουρός του.
Η Νάντια Μουράνττον ήταν θύμα σεξουαλικής δουλειάς του Ισλαμικού Κράτους και ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι. Το 2014 οι τζιχαντιστές δολοφόνησαν όλους τους άνδρες του χωριού της και υποδούλωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι γυναίκες απήχθησαν, πουλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου μαζί με την Χατζί Μπασάρ κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και να καταφύγουν σε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ και στη συνέχεια στη Γερμανία.
Η Μουράνττον μίλησε για την εμπειρία της για πρώτη φορά στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάκλαβ Χάβελ, ενώ τον Δεκέμβριο του ’16 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ.
Όπως ανέφερε η νορβηγική ακαδημία, «Ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του βοηθώντας τα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Δρ Μουκουέγκε και το προσωπικό του έχουν αντιμετωπίσει χιλιάδες ασθενείς που έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων. Από την άλλη, η Νάντια Μουράντ έχει δεχτεί και έχει γίνει μάρτυρας κακοποιήσεων, επιδεικνύοντας ένα ασυνήθιστο θάρρος στο να μιλήσει για τα δικά της δεινά αλλά και για εκείνα άλλων θυμάτων».
Πηγή : enallaktikidrasi.com