Die Welt: Πόσο πειστικό είναι τελικά το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο
Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt εκφράζοντας το ερώτημα πόσο πειστικά είναι...
https://to-synoro.blogspot.com/2018/05/anaptiksiako-sxedio.html?m=0
Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt εκφράζοντας το ερώτημα πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για τους δυνητικούς επενδυτές.
Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας με τον τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη» γίνεται αναφορά στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου, το οποίο- σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Welt- θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη στη Βουλή ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που προκάλεσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Οπως αναφέρει η DW σύμφωνα με το έγγραφο των 110 σελίδων που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα, ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο. Βασικές προτεραιότητες, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρση των capital control και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ειδικότερα και προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζών, φέρεται να εξετάζεται τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθά στην αξιολόγηση των κόκκινων δανείων.
Όπως σχολιάζει η Welt, το ερώτημα είναι πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για δυνητικούς επενδυτές. Εξίσου σημαντικό για τους επενδυτές είναι με ποιο τρόπο θα εγκαταλείψει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Πάντως, όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με το παρελθόν οι εμπλεκόμενοι δανειστές φαίνεται να αποτιμούν σήμερα πιο θετικά την κατάσταση στην Ελλάδα και να είναι ικανοποιημένοι από το βαθμό συνεργασίας την νυν κυβέρνησης.
Το δε ΔΝΤ φαίνεται να εξετάζει τώρα και κατά την εκπνοή του προγράμματος την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης της κυβέρνησης για μετά τα Μνημόνια
Σε ένα σχέδιο 110 σελίδων με τίτλο «Ελλάδα: Σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον» η κυβέρνηση παρουσιάζει την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στο σχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή αξίζει να σημειωθεί πως έχουν γίνει δύο φορές αλλαγές. Ενδεικτικό είναι πως υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα την πρώτη φορά το επέστρεψε με παρατηρήσεις 80 σελίδων στην Αθήνα.
Το σχέδιο πάντως έχει αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οι τομείς για τους οποίους δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο μέλλον είναι μικρής έκτασης, ενώ η ποσοτικοποίηση των στόχων είναι ελάχιστη.
Τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν στο σχέδιο μετά και τις τελευταίες αλλαγές
Το σχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα
Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας «αναμένεται να προωθήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα». Θα προσφέρει ρευστότητα και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, και για να στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες, θα εκδίδει τίτλους και θα συγκεντρώνει κεφάλαια. «Η αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις και θα επιδιώξει αρχικά την έμμεση χρηματοδότηση». Θα αποτελέσει εξέλιξη του ETEAN, το οποίο θα αναδιαρθρωθεί. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα και θα χρησιμοποιήσει επίσης υπάρχοντα κονδύλια από άλλους οργανισμούς (π.χ. TANEO). Δεν θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική, αλλά θα επιδιώξει να ενισχύει τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Φορολογικό σύστημα
«Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλός, αλλά όχι τόσο υψηλός σε ευρωπαϊκή κλίμακα».
Κανένας χρονικός στόχος για τα Capital controls
Στο σχέδιο δεν περιγράφεται κανένας συγκεκριμένος χρονικός στόχος, ούτε γίνεται αναφορά σε ποσά αναλήψεων. «Αρση των περιορισμών σχετικά με την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και την πρόωρη εξόφληση των δανείων. Αύξηση του ορίου αναλήψεων των μεταφορών σε διεθνείς λογαριασμούς και του ποσοστού απόσυρσης του κεφαλαίου που μεταφέρεται από το εξωτερικό και κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά το άνοιγμα επιχειρηματικών και ατομικών λογαριασμών», αναφέρει το σχέδιο ανάπτυξης.
Επένδυση στην κάνναβη
Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η άδεια για ιατρική κάνναβη αφορά την καλλιέργεια, επεξεργασία και παραγωγή ολοκληρωμένων προϊόντων ιατρικής κάνναβης. Στο τελευταίο σχέδιο, αφαιρέθηκε έπειτα από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναφορά ότι «σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εσωτερική παραγωγή και επεξεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια».
«Δεν αξίζουν το χαρτί που γράφηκαν»
Ας σημειωθεί ότι γερμανικό περιοδικό περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα το «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ» γράφει στο ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
Και συνεχίζει το κείμενο του γερμανικού περιοδικού: «Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Όπως προσθέτει το περιοδικό, πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν και η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις.
Πηγή : iefimerida.gr