synoronews

Ουζομεζέδες! [music video]

Γράφει: Αργυρώ Κουτσού Ν α πας στον ψαρά σου. Να του κάνεις νάζια και να του ζητήσεις γλυκά να σου διαλέξει ένα ωραίο χταπόδι και να...

Γράφει: Αργυρώ Κουτσού

Να πας στον ψαρά σου. Να του κάνεις νάζια και να του ζητήσεις γλυκά να σου διαλέξει ένα ωραίο χταπόδι και να σου καθαρίσει ένα κιλό γαύρο. Να φανείς αδύναμη μπροστά του και να τον παρακαλέσεις να σου φιλετάρει τα ψαράκια. Δεν είναι τίποτα γι’ αυτόν. Θα το κάνει. Μόλις του πεις ότι θες να μαρινάρεις το γαύρο για τα ούζα σου, θα τον κερδίσεις. Είμαι κόρη και αδερφή ψαράδων και ξέρω πως είναι μερακλήδες. Άλλοι άνθρωποι. Πιάνουν τη θάλασσα κάθε μέρα στα χέρια τους και κρατούν την ευαισθησία της καλά κρυμμένη στην καρδιά τους.

Θα πας το γαύρο σπίτι και θα τον ξεπλύνεις.
Θα τον στρώσεις σε ένα παραλληλόγραμμο δοχείο, θα βάλεις από πάνω χοντρό αλάτι, μετά άλλη μια στρώση γαύρο, μετά πάλι αλάτι, μετά ξανά τα υπόλοιπα ψαράκια, και θα τελειώσεις με αλάτι.
Θα τον έχεις στο ψυγείο για τρεις – τέσσερις ώρες και μετά θα τον βγάλεις.
Θα τον ξεπλύνεις από το αλάτι, και θα τον στρώσεις πάλι στο δοχείο σου.
Ανάμεσα στις στρώσεις του γαύρου τώρα, θα βάλεις φετούλες σκόρδου, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και κλαδάκια μαϊντανού.
Θα στύψεις μυρωδάτα λεμόνια, και θα πάρεις τόσο χυμό όσο χρειάζεσαι για να καλύψεις τα ψαράκια στο δοχείο.
Θα το κλείσεις με το καπάκι του και θα το αφήσεις μια ολόκληρη μέρα στο ψυγείο.

Θα κόψεις μελιτζάνες σε φέτες, και θα τις τηγανίσεις.
Αφού κάνεις αρκετές, θα τις βάλεις κι εκείνες σε ένα δοχείο, και θα βάλεις ανάμεσα τους επίσης σκόρδο και μαϊντανό.
Και ξύδι. Αρκετό.
Και εκείνες θα τις κρατήσεις στο ψυγείο έως και μια βδομάδα.

Θα ψιλοκόψεις κρεμμύδια.
Θα τα τσιγαρίσεις σε ελαιόλαδο και θα τα σβήσεις με μαυροδάφνη και λίγο λευκό ξύδι.
Θα προσθέσεις λίγο νερό, ένα δαφνόφυλλο, και θα χαμηλώσεις τη φωτιά ώστε τα κρεμμύδια να μελώσουν.
Στο τέλος θα βάλεις λίγη ζάχαρη και τρεις κουταλιές της σούπας κάπαρη.
Θα τα αφήσεις για δέκα λεπτά όλα μαζί να σμίξουν στην κατσαρόλα.
Θα αφήσεις τη σιφνέικη καπαροσαλάτα σου να κρυώσει και θα την φυλάξεις επίσης στο ψυγείο.

Θα πάρεις μια βαθειά κατσαρόλα και το χταπόδι.
Θα το βάλεις στην κατσαρόλα και θα προσθέσεις ένα ποτήρι του νερού λάδι, ένα ξύδι, και ένα κρασί. Θα κλείσεις το καπάκι και θα το αφήσεις να βράσει έτσι για περίπου μία ώρα, μέχρι τα υγρά στην κατσαρόλα να γίνουν μια πηχτή σάλτσα και το χταπόδι να κόβεται με το πιρούνι.
Θα το κατεβάσεις από τη φωτιά, και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, θα το κόψεις και θα το φυλάξεις με τη σάλτσα του μαζί στο ψυγείο.

Θα κόψεις πολλά τοματίνια στη μέση.
Θα τα ξαπλώσεις σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, με τη γυμνή σάρκα προς τα πάνω, και θα τα πασπαλίσεις με χοντρό αλάτι.
Θα στάξεις ελαιόλαδο πάνω τους και θα πετάξεις ακατάστατα στο ταψί ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο.
Θα τα βάλεις στον φούρνο στους 120 βαθμούς και θα τα αφήσεις για 3 ώρες μέχρι να σιγοψηθούν.

Θα χτυπήσεις φέτα με κατίκι δομοκού, πράσινες και κόκκινες πιπεριές καυτερές και μια στάλα ξύδι και θα κάνεις μια τυροκαυτερή τόσο πικάντικη όσο αρέσει σε σένα.

Θα βάλεις σε ένα ταψί του φούρνου πιπεριές κέρατα με χοντρό αλάτι μόνο, να ψηθούν στον αέρα για μια ώρα περίπου σε θερμοκρασία 180 βαθμών, και μετά θα τις βάλεις καυτές στο δοχείο σου και θα προσθέσεις λαδόξυδο.

Όλα αυτά, μπορείς να τα κάνεις σε ένα πρωινό και να τα κρατήσεις για μέρες στο ψυγείο. Το μόνο που θα φροντίζεις καθημερινά, θα είναι να έχεις πάντα σπίτι καλό χωριάτικο ψωμί, τομάτες κι ελιές για τη σαλάτα και μια πικάντικη φέτα για να τη βάλεις όταν χρειαστεί σε αλουμινόχαρτο με κόκκινα πιπέρια και φρέσκια ρίγανη να ψηθεί.

Θες να έχεις σπίτι σου μεζέδες. Για εκείνη τη στιγμή που θα πίνεις τον απογευματινό καφέ σου στο μπαλκόνι και θα το θελήσεις ξαφνικά να γεμίζει με γέλια φίλων και αγαπημένων. Και θα μπορείς να κάνεις εύκολα το τηλεφώνημα και να πεις… να σου πω, δεν περνάτε το βράδυ για ένα ουζάκι;

Κάθε εποχή του χρόνου ζητά παρέα και γέλια με ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Χρειάζεται γεύσεις απλές και αισθήσεις καθαρές και πλούσιες. Να τα μοιράζεσαι απλόχερα. Και να τα φτιάχνεις με αγάπη και μεράκι…

* Xristin-aki.-*


Πηγή : tetartopress.gr

Related

blog 2609850178544783290

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item