synoronews

Αγκινάρες α λα πολίτα: Ένα μυρωδάτο καλοκαιρινό πιάτο!

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συντα...

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συνταγή. Οι ρίζες της φαίνεται να είναι τούρκικες, ωστόσο μέχρι την εποχή του Τσελεμεντέ η συνταγή ήταν γνωστή ως «αγκινάρες με λάδι».

Η προσθήκη πατάτας και καρότου στη συνταγή φαίνεται να έγινε τη δεκαετία του 1960, όπου και αστικοποιήθηκε το εν λόγω φαγητό. Μάλιστα, ο Τσελεμεντές προσθέτει και αυγολέμονο –μία αγαπημένη σάλτσα της αστικής κουζίνας της δεκαετίας του 1960!– στη συγκεκριμένη συνταγή, για να της δώσει μια πιο «πλούσια» γεύση και να βελτιώσει την εμφάνιση του πιάτου.

Η παρακάτω συνταγή είναι απλή και εύκολη. Αν και δεν έχει αυγολέμονο, έχει όλα τα αρώματα του άνηθου και των λαχανικών και είμαστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε, ειδικά αυτή την εποχή, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου μπορείτε να γευτείτε τις αγκινάρες φρέσκιες!

Υλικά (για 4 άτομα)

– 8 αγκινάρες καθαρισμένες
– 4-6 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
– 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
– 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
– ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
– Χυμός από 3 μέτρια λεμόνια
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– Μία πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και νερό, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό μας.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: constantinoupoli.com

Related

blog 6506984777835883182

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -