synoronews

Αγκινάρες α λα πολίτα: Ένα μυρωδάτο καλοκαιρινό πιάτο!

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συντα...

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συνταγή. Οι ρίζες της φαίνεται να είναι τούρκικες, ωστόσο μέχρι την εποχή του Τσελεμεντέ η συνταγή ήταν γνωστή ως «αγκινάρες με λάδι».

Η προσθήκη πατάτας και καρότου στη συνταγή φαίνεται να έγινε τη δεκαετία του 1960, όπου και αστικοποιήθηκε το εν λόγω φαγητό. Μάλιστα, ο Τσελεμεντές προσθέτει και αυγολέμονο –μία αγαπημένη σάλτσα της αστικής κουζίνας της δεκαετίας του 1960!– στη συγκεκριμένη συνταγή, για να της δώσει μια πιο «πλούσια» γεύση και να βελτιώσει την εμφάνιση του πιάτου.

Η παρακάτω συνταγή είναι απλή και εύκολη. Αν και δεν έχει αυγολέμονο, έχει όλα τα αρώματα του άνηθου και των λαχανικών και είμαστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε, ειδικά αυτή την εποχή, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου μπορείτε να γευτείτε τις αγκινάρες φρέσκιες!

Υλικά (για 4 άτομα)

– 8 αγκινάρες καθαρισμένες
– 4-6 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
– 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
– 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
– ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
– Χυμός από 3 μέτρια λεμόνια
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– Μία πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και νερό, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό μας.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: constantinoupoli.com

Related

blog 6506984777835883182

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item