synoronews

Αγκινάρες α λα πολίτα: Ένα μυρωδάτο καλοκαιρινό πιάτο!

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συντα...

Ο Έλληνας αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές (που «χάρισε» το όνομά του στο βιβλίο συνταγών!) είναι ο πρώτος που αναφέρει αυτή τη συνταγή. Οι ρίζες της φαίνεται να είναι τούρκικες, ωστόσο μέχρι την εποχή του Τσελεμεντέ η συνταγή ήταν γνωστή ως «αγκινάρες με λάδι».

Η προσθήκη πατάτας και καρότου στη συνταγή φαίνεται να έγινε τη δεκαετία του 1960, όπου και αστικοποιήθηκε το εν λόγω φαγητό. Μάλιστα, ο Τσελεμεντές προσθέτει και αυγολέμονο –μία αγαπημένη σάλτσα της αστικής κουζίνας της δεκαετίας του 1960!– στη συγκεκριμένη συνταγή, για να της δώσει μια πιο «πλούσια» γεύση και να βελτιώσει την εμφάνιση του πιάτου.

Η παρακάτω συνταγή είναι απλή και εύκολη. Αν και δεν έχει αυγολέμονο, έχει όλα τα αρώματα του άνηθου και των λαχανικών και είμαστε σίγουροι ότι θα την απολαύσετε, ειδικά αυτή την εποχή, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου μπορείτε να γευτείτε τις αγκινάρες φρέσκιες!

Υλικά (για 4 άτομα)

– 8 αγκινάρες καθαρισμένες
– 4-6 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
– 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
– 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο)
– ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
– Χυμός από 3 μέτρια λεμόνια
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– Μία πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε μία πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τις αγκινάρες. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και νερό, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό μας.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: constantinoupoli.com

Related

blog 6506984777835883182

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item