synoronews

Πώς η 5ωρη εργασία βοήθησε αυτήν την εταιρεία να αναπτυχθεί

Φανταστείτε να εργαζόσασταν μόνο πέντε ώρες τη μέρα και πάλι να παίρνατε τον ίδιο μισθό με αυτόν του κλασσικού οχτάωρου. Αυτήν ακριβ...

Φανταστείτε να εργαζόσασταν μόνο πέντε ώρες τη μέρα και πάλι να παίρνατε τον ίδιο μισθό με αυτόν του κλασσικού οχτάωρου.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα προσφέρει ένας επιχειρηματίας στις ΗΠΑ στους εργαζόμενούς του και όπως δηλώνει στο CNBC, οι υπάλληλοί του είναι ευτυχισμένοι και η επιχείρησή του αναπτύσσεται.

"Τους παρέχω έναν τον τρόπο ζωής όπου η εργάσιμη εβδομάδα τους είναι καλύτερη από ότι μία εβδομάδα διακοπών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να βρεις πώς να είναι παραγωγικοί" λέει ο Stephan Aarstol ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tower Paddle Boards.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι ώρες είναι λιγότερες, ο φόρτος εργασίας παραμένει ο ίδιος.

Ο Stephan Aarstol καθιέρωσε την 5ωρη εργάσιμη ημέρα πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Οι υπάλληλοι του εργάζονται από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα, δουλεύοντας συνολικά 25 ώρες την εβδομάδα.

Ο μέσος Αμερικανός εργάζεται περίπου 44 ώρες σε μία συνηθισμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε η Gallup τον Αύγουστο. Όμως η μεγαλύτερη εργάσιμη ημέρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει περισσότερη δουλειά, διευκρινίζει ο S. Aarstol μιλώντας στο CNBC. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι κάνουν δουλειά δύο έως τριών ωρών σε μία εργάσιμη ημέρα που διαρκεί από 8 έως 10 ώρες.

"Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στους ανθρώπους επομένως έχουμε γίνει ένα τεμπέλικο εργατικό δυναμικό" υποστηρίζει. Καθώς οι υπάλληλοί του έχουν μεγαλύτερη χρονική πίεση για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο παραγωγικοί, υποστηρίζει.

Ποια είναι η Tower Paddle Boards

Ο Stephan Aarstol ίδρυσε το 2010 την Tower Paddle Boards η οποία πωλεί σανίδες για θαλάσσια σπορ, αλλά η εταιρεία του απογειώθηκε το 2012 όταν ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban επένδυσε 150.000 δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 30%. Εκείνη την εποχή η εταιρεία είχε πωλήσεις 100.000 δολ. από ιδρύσεώς της. Ωστόσο το στοίχημα του Cuban απέδωσε. Από την επένδυσή του και μετά η εταιρεία έχει καταγράψει περισσότερα από 20 εκατ. δολ. σε πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Aarstol ο Cuban είχε απόδοση περίπου 500% για την επένδυσή του.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Πριν δύο εβδομάδες διαδόθηκε μέσω Facebook ένα βίντεο της σελίδας Bright Side σύμφωνα με το οποίο η Σουηδία καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει επισήμως το 6ωρο με τον ίδιο μισθό, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους απανταχού εργαζόμενους που ανταποκρίθηκα θετικά στην είδηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι online δημοσκόπηση της Mirror στην οποία έχουν απαντήσει ήδη 500 αναγνώστες, δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα (το 95%) τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του 6ώρου στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής Metro, το βίντεο - που μέχρι στιγμής έχει πάνω από 40 εκατ. θεάσεις, σχεδόν 480 χιλιάδες κοινοποιήσεις και 34 χιλιάδες σχόλια - δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

"Δεν καθιερώνουμε την 6ωρη εργάσιμη ημέρα" δήλωσε κατηγορηματικά η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της υπουργού Εργασίας της Σουηδίας. Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα της Metro, η Σουηδία απλώς δοκίμασε την 6ωρη εργάσιμη ημέρα σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων και χώρων εργασίας και δεν βρίσκεται ούτε κατά προσέγγιση κοντά σε μία επίσημη μετάβαση στο μειωμένο ωράριο (με τον ίδιο μισθό).

Αμφισβητήσιμα τα θετικά αποτελέσματα του 6ώρου

Όπως ισχυρίζεται πρόσφατο δημοσίευμα του Business Insider αυτό το σουηδικό πείραμα μικρής κλίμακας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μία πλήρης αποτυχία ως προς τα θετικά αποτελέσματα που αναμενόταν ότι θα είχε στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και στην μείωση των απουσιών λόγω ασθενείας.

Για περίπου ένα χρόνο, οι νοσοκόμες σε ένα σουηδικό γηροκομείο εργάζονταν 6 ώρες τη μέρα με το μισθό που θα έπαιρναν για 8ωρη απασχόληση. Όπως προέκυψε από τη σύγκριση του προσωπικού στον οίκο ευγηρίας με μία ομάδα ελέγχου σε παρόμοιο χώρο εργασίας, οι 68 νοσοκόμες που δούλευαν 6ωρο απουσίασαν για λόγους ασθενείας τις μισές μέρες σε σύγκριση με τις νοσοκόμες στην ομάδα ελέγχου. Η έρευνα βρήκε ότι οι νοσοκόμες με το μειωμένο ωράριο ήταν 20% πιο ευτυχισμένες, βέβαια η μέτρηση της ευτυχίας είναι κάτι υποκειμενικό, σχολιάζει το Business Insider.

Ωστόσο στην περιοχή Κιρούνα της Σουηδίας, η δοκιμή του 6ωρου σε 250 υπαλλήλους που κράτησε για σειρά ετών, από το 1989 έως το 2005, σταμάτησε τελικά ελλείψει στοιχείων που να υποστηρίζουν τα πλεονεκτήματα μίας μετάβασης από το 8ωρο.

Πηγή : capital.gr

Related

blog 134039200005833553

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item