Λ. Ροδίτη-Κρεμαστινού: «Η κοινωνία έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση»
Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία της Ρόδου λόγω της οικονομικής κρίσης, περιγρ...
https://to-synoro.blogspot.com/2016/05/mairi-foti.html
Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη
Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία της Ρόδου λόγω της οικονομικής κρίσης, περιγράφει, σε συνέντευξή της προς την «δ», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Φλώρα Ροδίτη-Κρεμαστινού. Η πόλη, όπως λέει, δεν έχει πλέον την εικόνα της ευημερίας, ενώ άρδην αλλάζει και το σκηνικό στα χωριά όπου πλέον η αλληλεγγύη εξανεμίζεται και απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας επισκέπτονται καθημερινά το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας βοήθεια.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο οι ανάγκες στην τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί δραματικά και μπροστά βλέπει μόνο αδιέξοδο.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Φλώρας Ροδίτη-Κρεμαστινού:
• Κυρία Κρεμαστινού, προΐστασθε του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου, το οποίο υπηρετείτε επί πολλά χρόνια. Από την πρώτη ημέρα της θητείας σας ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας μέχρι σήμερα, θα ήθελα να μου πείτε πόσο έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία της Ρόδου.
Η Κοινωνική Πρόνοια του Δήμου της Ρόδου αποτελεί μια τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, με σκοπό την στήριξή τους και την παροχή βοήθειας μέσα από τις υπηρεσίες. Πράγματι, είναι ο 5ος χρόνος που είμαι υπεύθυνη στον τομέα αυτό και οι ανάγκες δυστυχώς έχουν αυξηθεί δραματικά. Οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας έχουν εξαθλιωθεί, δεν μπορούν να ζήσουν, δεν μπορούν να πληρώσουν το φως και το νερό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσκολεύονται να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις, να μένουν άνεργοι οι υπάλληλοι και γενικά η πόλη να μην έχει την εικόνα της ευημερίας. Ακόμα και στα χωριά που βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, τώρα πια δεν μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδα και δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα.
• Ποιοι άνθρωποι απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας; Μέχρι πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν κάποια κοινωνικά κριτήρια και κάποια δεδομένα για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας και χρειάζονταν βοήθεια. Σήμερα, ισχύει αυτό;
Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εμάς είναι πάρα πολλοί και διαφόρων κατηγοριών, ζητούν βιβλιάρια υγείας, έκτακτα βοηθήματα, προνοιακά επιδόματα κλπ. Τα κοινωνικά κριτήρια υπήρχαν, υπάρχουν και εφαρμόζονται βάσει της νομοθεσίας από το προσωπικό της υπηρεσίας μας, που δίνει και τη ψυχή του για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.
Μας επισκέπτονται καθημερινά δημότες και ζητούν δουλειά απελπισμένοι για κάποια προκήρυξη για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους. Εμείς ως υπηρεσία κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα μέσα που μας παρέχει το κράτος. Ζητάμε συνεχώς προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών, νηπιαγωγών, καθαριστριών, μαγείρων κλπ. Προσπαθούμε, η μια υπηρεσία, να συνεργάζεται και να βοηθάει την άλλη, είτε αυτό λέγεται συσσίτιο είτε βρεφονηπιακοί σταθμοί, βρίσκοντας λύσεις εκεί που η γραφειοκρατία μας δένει τα χέρια.
• Ποιες δομές λειτουργούν σήμερα υπό την σκέπη της Κοινωνικής Πρόνοιας και πώς μπορούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας να επωφεληθούν από αυτές;
Υπό την σκέπη της Κοινωνικής Πρόνοιας λειτουργούν οι εξής δομές:
1) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Παρέχονται 13 διαφορετικά επιδόματα τα οποία είναι:
1. Επίδομα Ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας >67%
2. Επίδομα Αιματολογικών Νοσημάτων
3. Επίδομα Εγκεφαλικής Παράλυσης
4. Επίδομα Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
5. Επίδομα Κίνησης σε παραπληγικούς/τετραπληγικούς/ακρωτηριασμένους
6. Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
7. Επίδομα Ανασφαλίστων Παραπληγικών, Τετραπληγικών
8. Επίδομα Παραπληγικών, Τετραπληγικών Δημοσίου
9. Επίδομα Τυφλότητας
10. Επίδομα σε Κωφάλαλα άτομα
11. Επίδομα Χανσενικών
12. Επίδομα Απροστάτευτων παιδιών
13. Επίδομα Ομογενών-προσφύγων
Το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου υποστηρίζει διοικητικά για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και τους Δήμους: Καρπάθου, Κάσου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Μεγίστης.
2) ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου υποστηρίζει διοικητικά για την υλοποίηση του προγράμματος των βιβλιαρίων και τους Δήμους: Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Μεγίστης.
3) ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
που αφορούν:
Ένταξη στο επίδομα απροστάτευτων παιδιών, ένταξη στο επίδομα στεγαστικής συνδρομής που αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες, εκθέσεις για χορήγηση βιβλιαρίων ανασφαλίστων, εκδόσεις πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας για το «Λιμεναρχείο», εκδόσεις πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας για τις παροχές του ΔΟΠ Ρόδου: συσσίτιο, απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών, τροφοκάρτα, οικονομική ενίσχυση καθώς και χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης(Ένδεια), εισαγγελικές παραγγελίες για επείγουσα διενέργεια κοινωνική έρευνας σε καταγγελίες.
4) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση πλημμυροπαθών από θεομηνίες σε οικοσκευές και νοικοκυριά
5) ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ (ΕΝΔΕΙΑ)
Χορήγηση Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης σε άπορους δημότες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένδειας λόγω κρίσης και διαφόρων έκτακτων προβλημάτων, υγείας κα.
6) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΤΕΒΑ)
Το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου συμμετέχει και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) που στοχεύει στην παροχή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής σε άπορους συμπολίτες μας.
7) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης από κοινωνικούς λειτουργούς σε άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.
• Η κοινωνία, οι τοπικοί φορείς, οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλετε;
Πολλοί από τους δοκιμαζόμενους επιχειρηματίες της πόλης μας μας βοηθούν δίνοντας μας τρόφιμα ειδικά τις ημέρες των εορτών και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου. Το ίδιο κάνουν αθλητικά σωματεία, σύλλογοι και γονείς των προσχολικών κέντρων δίνοντας σχεδόν όλο το χρόνο κάποια τρόφιμα γι΄ αυτόν τον ιερό σκοπό όπου επιτελείται.
• Παράλληλα, είστε υπεύθυνη και για την προσχολική αγωγή στο Δήμο Ρόδου, όπου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;
Μετά το 2011 και την ισχύ του Καλλικρατικού Δήμου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι 17 σε όλο το νησί και 2 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 6-12 στις ενότητες Καλυθιών και Αρχίπολης, όπου φιλοξενούνται 1.000 περίπου παιδιά.
Η προσπάθεια που έγινε και γίνεται για να λειτουργούν οι σταθμοί αυτοί είναι τεράστια γιατί από μια διεύθυνση με 7 υπαλλήλους και με διαγωνισμούς για τρόφιμα με προσλήψεις νέου προσωπικού, με επισκέψεις σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα στις δομές της εκτός Ρόδου, καταλαβαίνετε τις δυσκολίες της καλής τους λειτουργίας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την Περιφέρεια και με άλλους σταθμούς (όπως για την Έμπωνα και την Πυλώνα), προχωράμε στο άνοιγμα του Βρεφονηπιακού τον Σεπτέμβρη και έχουμε σχέδια μελλοντικά αλλά προγραμματισμένα, για Ιαλυσό και Κοσκινού.
Επίσης από τον Σεπτέμβρη προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου σεμινάρια για την επιμόρφωση των υπαλλήλων των βρεφονηπιακών σταθμών. Μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε η αγάπη και η εμπιστοσύνη του κόσμου στις δομές μας, η βοήθεια και συμπαράσταση του δημάρχου και η συνεργασία για όλα, των υπηρεσιών μας τεχνικών διοικητικού και προμηθειών.
Πηγή : dimokratiki.gr