"Επιμήκυνση, όχι... κούρεμα"
Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από τον ESM συνθέτουν το σκηνικό της… ligh...
https://to-synoro.blogspot.com/2016/04/epimikinsi.html
Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από τον ESM συνθέτουν το σκηνικό της… light αναδιάρθρωσης του χρέους που θα εφαρμοστεί εφόσον η Ελλάδα λάβει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με το «Der Spiegel».
Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από τον ESM συνθέτουν το σκηνικό της… light αναδιάρθρωσης του χρέους, που προτείνει το Βερολίνο
Το περιοδικό επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο αναφέρεται ότι το Eurogroup θα μπορούσε να βοηθήσει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, σταθεροποιώντας για δεκαετίες σε μη υψηλή κλίμακα τους τόκους των δανείων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαζόταν «κούρεμα», όπως ζητεί επίμονα το ΔΝΤ -εξέλιξη που θα επιβάρυνε τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους.
«Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε είναι η εξής: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη που προκύπτουν από αυτά, συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο συγκεκριμένος μηχανισμός απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλάει στην Αθήνα “φθηνό” χρήμα. Να επεκταθούν, λοιπόν, οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα τα χαμηλά επιτόκια. Για παράδειγμα, αν ο ESM επεκτείνει στα 30 έτη ένα 10ετές ομόλογο, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δις τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Η γερμανική πρόταση εμπλέκει στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης και την ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Der Spiegel», το μειονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα θετικά είναι περισσότερα, εκτιμά το Βερολίνο.
«Αυτό δεν μας κοστίζει τίποτε» υποστηρίζουν συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνουν ότι για ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της χώρας, διότι δεν θα αφορούσε το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά μια «απλή οικονομική διαχείριση του ESM». Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εν όψει των εκλογών του 2017, με το ελληνικό ζήτημα να έχει προκαλέσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια «πονοκέφαλο» στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνο διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο
«Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης είναι διατεθειμένες να παραιτηθούν από τα κέρδη (μέσω τόκων), τα οποία και θα δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούσαν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία.
Από τη μεριά των δανειστών υποστηρίζεται πλέον ότι η στάση τους θα μπορούσε να αλλάξει αν έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που σέβεται τα συμφωνηθέντα» προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.
Πιέσεις λόγω Brexit
Τονίζεται, πάντως, ότι ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνο διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο.
«Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μετά τις 24 Ιουνίου. Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την αποπληρωμή δανείων ύψους 2 δις στην ΕΚΤ» επισημαίνεται στο άρθρο.
Διαφωνίες στις τάξεις των δανειστών
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των πιστωτών υπάρχει αντιπαράθεση, καθώς, από τη μία μεριά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει ως βασική γραμμή ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, την ώρα που το ΔΝΤ παρουσίασε μια ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Η γερμανική πρόταση εμπλέκει στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης και την ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει τον πρώτο καιρό της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.
Ο Σόιμπλε διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στο ζήτημα του χρέους δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους πιστωτές
«Ο ESM, τότε, θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, π.χ. με 2 ή 3% -ποσά όμως που θα τα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας; Ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη - μέλη» προσθέτει το «Der Spiegel».
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απαντάει σε αυτήν την πρόταση ως εξής: «Καμία συζήτηση», αναφέρει το περιοδικό και υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με το ΔΝΤ.
«Ο θυμός τού Σόιμπλε στρέφεται για άλλη μια φορά κατά του Τσίπρα, διότι αυτές τις ημέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ τον θύμωσε περισσότερο, διότι το Βερολίνο ήταν αυτό που στήριξε την Αθήνα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και «έκλεισε» κάθε συζήτηση περί αποπομπής της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν. Και ως "ευχαριστώ", ο Τσίπρας πήγε στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης» σημειώνεται.
«Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (...) Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά εκνευρίστηκε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το Ταμείο, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού» προστίθεται στο δημοσίευμα του «Der Spiegel».
Πηγή : zougla.gr