synoronews

Σχεδία: Το περιοδικό της αλληλεγγύης! (music video)

Σ το τέλος της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα περιοδικά του δρόμου. Οι πωλητές προέρχονταν από ευπαθείς κοινωνικά ο...

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα περιοδικά του δρόμου. Οι πωλητές προέρχονταν από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ιδιαίτερα από ανέργους και αστέγους που δε μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Πλέον το international network of street papers μετρά 122 περιοδικά του δρόμου σε όλες τις ηπείρους.

Από χώρα σε χώρα τα ονόματα διαφέρουν. Σε πολλές από αυτές τις χώρες φέρει το όνομα the big issue. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές του 2013. Αν και δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια κυκλοφορίας ενός περιοδικού που θα στήριζε τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να έχει επιτυχία.Τη δράση αυτή έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση «Διογένης», η οποία ξεκίνησε το έργο της το 2010 με σκοπό την υποστήριξη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να καταφέρουν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι πωλητές, οι οποίοι ολοένα και πληθαίνουν, φορούν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο που αναγράφεται το όνομα του περιοδικού «Σχεδία».


Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι επαίτες. Εν αντιθέσει, εργάζονται για να βγάλουν τα προς το ζην, όντας αξιοπρεπείς. Ανεξάρτητα όμως με την κοινωνική δράση του περιοδικού, τα θέματα που περιλαμβάνει το περιοδικό είναι ποικίλης φύσεως και ανταποκρίνονται στην επικαιρότητα. Κυρίως κοινωνικά, σχετικά με την κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Προτάσεις αξιόλογων βιβλίων, παραστάσεων και ταινιών. Δεν υπηρετεί κανένα μεγάλο συμφέρον, δε λαμβάνει θέση αναλογικά με το κέρδος που θα μπορούσε να έχει. Πέρα από την δημοσιογραφική δεοντολογία που προσπαθεί (κατά την άποψη μου και επιτυχώς) να τηρεί, προωθεί τη δημοσιογραφική αλληλεγγύη.

Μία αλληλεγγύη αλλιώτικη, μα συνάμα σημαντική. Καθώς εκτός που η αγορά του βοηθά έναν οικονομικά πιο αδύναμο, του δίνει και την ευκαιρία να ζει αξιοπρεπώς και να μη νιώθει κοινωνικά περιθωριοποιημένος.

Κριτικάρει με χιούμορ μα ταυτόχρονα και με αντικειμενικότητα, κάτι το οποίο πολλές φορές εκλείπει στις μέρες μας. Μα εκτός από όλα όσα αναφέρθηκαν, καταδεικνύει την ανάγκη να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου ακόμη και εάν η κατάστασή του δεν πλήττει εσένα άμεσα. Δείχνει πως η φτώχεια, η ανεργία δε γνωρίζει σύνορα και κράτη, χρώμα και φυλές, αλλά είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δεις τον πωλητή με το κόκκινο χαρακτηριστικό σακάκι και το καρτελάκι που λέει «Σχεδία», αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, δώσε τρία ευρώ από το υστέρημά σου και βοήθησέ τον.

Το περιοδικό κυκλοφορεί κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα και είναι διαθέσιμο σε διακεκριμένα σημεία πώλησης, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 3023646139421106437

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item