synoronews

Η τραγική σύμπτωση με την αυτοκτονία του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mπενουά Βιολιέ!

Τ ο νέο της αυτοκτονίας του καλύτερου σεφ στον κόσμο Μπενουά Βιολιέ (Benoit Violier) προηγήθηκε μιας διάκρισης που του είχε απονεμηθεί ή...

Το νέο της αυτοκτονίας του καλύτερου σεφ στον κόσμο Μπενουά Βιολιέ (Benoit Violier) προηγήθηκε μιας διάκρισης που του είχε απονεμηθεί ήδη από τον Νοέμβριο -όταν ο Βιολιέ διατήρησε τα τρία αστέρια του για το Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier στην έκδοση για την περιοχή της Ελβετίας- και σήμερα θα τη χαιρετούσαν όλοι. O Βιολιέ θα έδινε το παρόν στην παρουσίαση της βίβλου της γαστρονομίας, τον οδηγό Michelin 2016 στο Παρίσι.

Τελικά η τελετή όπου και βραβεύθηκαν με τρία αστέρια δύο εστιατόρια του Παρισιού - το εστιατόριο του Alain Ducasse στο Plaza Athenee, αλλά και το εστιατόριο του Christian Le Squer για το εμβληματικό George V- συννεφιάστηκε από το πένθος στην πλατεία Βαντόμ του Παρισιού όπου τα συγχαρητήρια δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν το θρήνο. Η τελετή ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον άδικο επίλογο ενός άντρα που έφερε στην επιφάνεια τον αμφίσημο χαρακτήρα της διάκρισης.


Αφοσιωμένος στην τέχνη του μέχρι θανάτου
“Είναι η ζωή μου, κοιμάμαι σκεφτόμενος την τέχνη της μαγειρικής και ξυπνάω με αυτή” έλεγε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι της Ελβετίας TV RTS το Δεκέμβριο του 2015 ο Μπενουά Βιολιέ. Η είδηση της αυτοκτονίας του έπεσε σαν κεραυνός στο γαλήνιο τοπίο των κακομαθημένων ουρανίσκων. 

Ο άντρας που αναδείχθηκε κορυφαίος εκπρόσωπος της Γαλλικής κουζίνας μόλις πριν δύο μήνες κατακτώντας ανάμεσα σε άλλους χίλιους μάστορες της μαγειρικής την κορυφή στην έγκριτη λίστα La Liste έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο ήσυχο προάστιο της Ελβετίας όπου και διέμενε με τη σύζυγο και συνάδελφό του Μπριζίτ και το παιδί τους.

Ο θρήνος των μεγάλων
Το άδοξο τέλος του μάγου του ουρανίσκου σόκαρε τον κόσμο των σεφ παγκοσμίως με τους μεγαλύτερους από αυτούς να εκφράζουν τη θλίψη και την ανησυχία τους για την πίεση του να είσαι πάντα πρώτος στο Twitter.

O Marc Veyrat, βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin εξομολογήθηκε ότι νοιώθει καταστρεμμένος από το νέο του θανάτου του. “Ο πλανήτης είναι πλέον ορφανός” έγραψε σε ανάρτηση του.

Ο Pierre Gagnaire, βραβευμένος επίσης με τρία αστέρια Michelin και ο “μεγαλύτερος star σεφ στον κόσμο” σύμφωνα με τους συναδέλφους του καθώς διατηρεί εστιατόρια σε κάθε μητρόπολη του κόσμου (Παρίσι, Τόκιο, Ντουμπάι, Μόσχα, Βερολίνο αλλά και Λονδίνο αφού είναι ο άντρας πίσω από το Sketch) θρήνησε γράφοντας για “εξωφρενικά τραγικά νέα για έναν εξωφρενικά ταλαντούχο σεφ”.

O Paul Bocuse, ένας άντρας που έχει ανακηρυχθεί “σεφ του αιώνα” από τον οδηγό γεύσης με κύρος Gault et Millau αλλά και το Culinary Institute of America έκανε λόγο για “έναν μεγάλο σεφ, έναν μεγάλο άντρα, ένα γιγαντιαίο ταλέντο”.

O Fredy Girardet, φίλος του ίδιου αλλά και της συζύγου του Μπριζίτ, βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin ο ίδιος, ένας άντρας που έχει περάσει από την κουζίνα του εστιατορίου του Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier πριν τον Βιολιέ έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Tribune de Genève. “Δεν μπορώ να σκεφτώ το κίνητρο πίσω από αυτή την κίνηση του. Ήταν ένας ευφυέστατος νέος άντρας, με πηγαίο ταλέντο και μεγάλο μέλλον στον χώρο της γαστρονομίας. Έδινε την εντύπωση ότι είναι τέλειος”.

Mια απώλεια μεγάλη

Μόλις πριν δύο μήνες, τον Δεκέμβριο του 2015, το εστιατόριό του Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier βρέθηκε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 1000 gourmand ναούς της στον κόσμο στην ιεραρχία της La Liste. Σήμερα ο κόσμος της gourmet απόλαυσης αναρωτιέται τι μπορεί να έκανε τον Μπενουά Βιολιέ, κυριολεκτικά τον καλύτερο σεφ στον κόσμο, να αυτοκτονήσει.

Το πτώμα του βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι στο σπίτι του στην Ελβετία χωρίς κανείς να γνωρίζει το λόγο που ο άντρας που είχε ανακηρυχθεί ήδη από τον εμβληματικό οδηγό Gault & Millau το 2013 κορυφαίος μάστορας της κουζίνας έγραψε τον επίλογο στη ζωή του.

Ο 44χρονος Βιολιέ είχε γεννηθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας La Rochelle σε οικογένεια οινοποιών και από μικρός είχε δείξει την αδυναμία του στις γεύσεις που υπερέχουν. Από το 2012 ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο του Μπριζίτ είχε την επιμέλεια ενός μενού που τον ανέδειξε ανάμεσα σε ισχυρούς παράγοντες της γαστρονομίας στο Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin.Το 2015 έχασε δύο πατέρες

Το εστιατόριό του στην πόλη Crissier, κοντά στη Λωζάνη τον είχε κάνει υπερήφανο, ο ίδιος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο μετά τη βράβευση του ότι η διάκριση είναι ένα κίνητρο για τον ίδιο και την ομάδα του. Η διαδοχή του στη θέση του μέντορα του (και δεύτερος πατέρας του, όπως τον αποκαλούσε) Philippe Rochat ήταν νικηφόρα, ο Rochat όμως δεν πρόλαβε τον συγχαρεί τον Βιολιέ, πέθανε σε δυστύχημα με ποδήλατο το 2015. Αυτός ο θάνατος σε συνδυασμό με την απώλεια του βιολογικού πατέρα του σκοτείνιασαν τον Βιολιέ.

Ο Μπενουά Βιολιέ κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση μετά τη θητεία του σε εμβληματικούς ναούς της γεύσης όπως τα Lenôtre, Fauchon, Le Ritz, Robuchon και το Tour d'Argent.

H κατάρα των σεφ

Αυτός δεν είναι ο πρώτος σεφ της γαλλικής κουζίνας που αυτοκτονεί τα τελευταία χρόνια. Το 2003 ο Bernard Loiseau, αυτοκτόνησε όταν ο οδηγός γεύσης Gault & Millau είχε υποβαθμίσει το εστιατόριο του σε βαθμολογία οπότε και σημαντικότητα στην ατζέντα των εραστών της γεύσης. Πιο πρόσφατα, μόλις πριν 10 μήνες, ο 38χρονος Dali της κουζίνας, ο διάσημος για τη μοριακή γαστρονομία του και ιδιοκτήτης του διακεκριμένου ΜΟΤΟ του Σικάγο, Homaro Cantu βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο Crooked Fork. Ένα κτίριο όπου είχε την πρόθεση να ξεκινήσει τη δική του ζυθοποιία πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Για πολλούς επαγγελματίες της γεύσης οι διακρίσεις έχουν ένα σκοτεινό πρόσωπο. Ίσως είχε δίκιο ο Χούλιο Μπιόσκα όταν επέστρεψε το αστέρι Michelin του το 2013 για το εστιατόριο του Casa Julio γιατί δεν άντεχε την πίεση και τα όσα οι κομψευόμενοι ουρανίσκοι περίμεναν από αυτόν. Το ίδιο και ο συνάδελφος του από το Βέλγιο Φρεντερίκ Ντούζ ενώ η σεφ από την Αυστραλία Σκάι Τζίνγκελ, πιο δραματική, έχει χαρακτηρίσει το αστέρι Michelin "ευλογία και κατάρα".

Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται όσο η οικογένεια του πενθεί ζητώντας διακριτικότητα για το τραγικό συμβάν ενός μεγάλου άντρα της γαστρονομίας που υπενθύμισε σε όλους ότι η επιτυχία μπορεί και είναι το ίδιο καταπιεστική με την αποτυχία.

Πηγή  

Related

blog 6275860755963264016

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item