synoronews

Καφέ για τον ψυχικό πόνο! (music video)

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη. Είναι πραγματι...

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόση διαφορά μπορεί να κάνει η παρουσία, η αποδοχή, η επικοινωνία και η ανθρώπινη επαφή, σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό ισχύει για όλους, αλλά ακόμα περισσότερο για ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άρχισαν να λειτουργούν καφέ που παραμένουν ανοιχτά τη νύχτα έως αργά, και στα οποία μπορούν να απευθύνονται άνθρωποι που νιώθουν ότι π.χ. μια κρίση πανικού πλησιάζει ή αισθάνονται έντονα τα συμπτώματα της κατάθλιψή τους, ωστόσο δεν μπορούν να βρουν το γιατρό τους ή είναι πολύ αργά για να τον καλέσουν.

Η πραγματική συνεισφορά του καφέ μετρήθηκε και σε νούμερα. Από την έναρξη λειτουργίας του Safe Haven (Ασφαλές Καταφύγιο), ο αριθμός των ατόμων που απευθύνθηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχιατρικών θεμάτων έπεσαν περισσότερο από 30% τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας της υπηρεσίας, αν και βέβαια η επίσκεψή τους στο καφέ δεν υποκαθιστά τη θεραπεία τους, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη. 

Ωστόσο, στο χώρο μπορούν να συναντήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να μιλήσουν ή να μη μιλήσουν για όσα αισθάνονται, να νιώσουν την ασφάλεια ότι δεν είναι μόνοι και κανείς δεν τους κρίνει για την κατάστασή τους, να παίξουν και να συναναστραφούν κόσμο, σε ώρες που κανονικά θα ήταν μόνοι με τις σκέψεις τους και θα αισθάνονταν αβοήθητοι. Και μάλιστα σε ένα χώρο ευχάριστο, που δε θυμίζει νοσοκομείο, γιατρούς και νοσηλεία.

Το καφέ που λειτουργεί τις καθημερινές από τις 18.00-23.00 αναμένεται να έχει σύντομα και άλλα 5 «αδελφάκια» σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οπότε και είναι γνωστό ότι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα παρουσιάζουν όξυνση, λόγω της ανασφάλειας ή της μοναξιάς που προκαλεί η «αναστάτωση της καθημερινής ρουτίνας», αλλά και άλλων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, η καφετέρια παραμένει ανοιχτή σχεδόν όλη μέρα, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η λειτουργία αυτού του είδους της υπηρεσίας κρίνεται πολύ οικονομική για το δημόσιο σύστημα υγείας και ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (2014) εξυπηρέτησε περίπου 3.000 ανθρώπους. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 300 άνθρωποι επισκέπτονται το καφέ ανά μήνα, πολλοί από αυτούς μάλιστα σε καθημερινή βάση. 

Εμάς μας ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα για την Ελλάδα της κρίσης και της μοναξιάς και ελπίζουμε να δούμε σύντομα μια τέτοια κίνηση, που θα εντάσσεται φυσικά σε ένα κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας.

* Xριστιν-άκι.-*

Πηγή   

Related

blog 6007489554892275299

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item