synoronews

Καφέ για τον ψυχικό πόνο! (music video)

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη. Είναι πραγματι...

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

Ένα καφέ παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά για όσους έχουν ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόση διαφορά μπορεί να κάνει η παρουσία, η αποδοχή, η επικοινωνία και η ανθρώπινη επαφή, σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό ισχύει για όλους, αλλά ακόμα περισσότερο για ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άρχισαν να λειτουργούν καφέ που παραμένουν ανοιχτά τη νύχτα έως αργά, και στα οποία μπορούν να απευθύνονται άνθρωποι που νιώθουν ότι π.χ. μια κρίση πανικού πλησιάζει ή αισθάνονται έντονα τα συμπτώματα της κατάθλιψή τους, ωστόσο δεν μπορούν να βρουν το γιατρό τους ή είναι πολύ αργά για να τον καλέσουν.

Η πραγματική συνεισφορά του καφέ μετρήθηκε και σε νούμερα. Από την έναρξη λειτουργίας του Safe Haven (Ασφαλές Καταφύγιο), ο αριθμός των ατόμων που απευθύνθηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχιατρικών θεμάτων έπεσαν περισσότερο από 30% τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας της υπηρεσίας, αν και βέβαια η επίσκεψή τους στο καφέ δεν υποκαθιστά τη θεραπεία τους, εφόσον αυτή κρίνεται απαραίτητη. 

Ωστόσο, στο χώρο μπορούν να συναντήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να μιλήσουν ή να μη μιλήσουν για όσα αισθάνονται, να νιώσουν την ασφάλεια ότι δεν είναι μόνοι και κανείς δεν τους κρίνει για την κατάστασή τους, να παίξουν και να συναναστραφούν κόσμο, σε ώρες που κανονικά θα ήταν μόνοι με τις σκέψεις τους και θα αισθάνονταν αβοήθητοι. Και μάλιστα σε ένα χώρο ευχάριστο, που δε θυμίζει νοσοκομείο, γιατρούς και νοσηλεία.

Το καφέ που λειτουργεί τις καθημερινές από τις 18.00-23.00 αναμένεται να έχει σύντομα και άλλα 5 «αδελφάκια» σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οπότε και είναι γνωστό ότι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα παρουσιάζουν όξυνση, λόγω της ανασφάλειας ή της μοναξιάς που προκαλεί η «αναστάτωση της καθημερινής ρουτίνας», αλλά και άλλων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, η καφετέρια παραμένει ανοιχτή σχεδόν όλη μέρα, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η λειτουργία αυτού του είδους της υπηρεσίας κρίνεται πολύ οικονομική για το δημόσιο σύστημα υγείας και ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της (2014) εξυπηρέτησε περίπου 3.000 ανθρώπους. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 300 άνθρωποι επισκέπτονται το καφέ ανά μήνα, πολλοί από αυτούς μάλιστα σε καθημερινή βάση. 

Εμάς μας ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα για την Ελλάδα της κρίσης και της μοναξιάς και ελπίζουμε να δούμε σύντομα μια τέτοια κίνηση, που θα εντάσσεται φυσικά σε ένα κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας.

* Xριστιν-άκι.-*

Πηγή   

Related

blog 6007489554892275299

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item