synoronews

Σταματήστε να δίνετε διαταγές στην μαμά! (music video)

Μ ια μητέρα συχνά ακούει ότι δεν είναι καλή μαμά, σχεδόν αμέσως μόλις γεννήσει το μωρό. Ο πατέρας του μωρού ίσως ενοχλείται που το μωρό ...

Μια μητέρα συχνά ακούει ότι δεν είναι καλή μαμά, σχεδόν αμέσως μόλις γεννήσει το μωρό. Ο πατέρας του μωρού ίσως ενοχλείται που το μωρό κλαίει και δεν κοιμάται. Η μαμά δεν το κρατάει αρκετά, το βάζει στο κρεβάτι τους, κοιμάται με το μωρό στο άλλο δωμάτιο, τρελαίνεται μόλις φτερνιστεί και δεν καθαρίζει το σπίτι. Περνά όλον τον χρόνο της στο σπίτι, και τι κάνει; Τόσο δύσκολο να καθαρίσει το σπίτι; Μετά ο παππούς και η γιαγιά σιγοντάρουν τον πατέρα.

Λένε ότι η μαμά δεν ταΐζει το μωρό σωστά, δεν έχει πρόγραμμα, δεν μιλάει στο μωρό αρκετά, δεν αγαπά το μωρό αρκετά, δεν τιμωρεί το μωρό αρκετά… Όλα είναι λάθος.

Μετά είναι οι άλλοι νέοι γονείς, γείτονες, δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο…Υπάρχουν και οι γιατροί που είναι μια ειδική περίπτωση: Μα τι σκεφτόσουν; Θέλεις να σκοτώσεις το παιδί σου; Ναι, φυσικά, από την στιγμή που το γέννησα.

Από τη στιγμή που θα πάει στο σχολείο, η μαμά του ή η μαμά της φοβάται για κάθε λέξη που της/του λένε. Μαζεύεται και περιμένει μια λεκτική γροθιά. Είναι έτοιμη να σπρώξει το παιδί της από πίσω της, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και να δείξει τα δόντια της σαν μια λύκαινα που υπερασπίζεται το μικρό της. Και όταν τελικά αυτή απομακρύνει τον εχθρό με τα γαυγίσματα, δείχνοντας τα δόντια και ανασηκώνοντας το τρίχωμά της, το παιδί της αισθάνεται ντροπή για αυτήν μπροστά στους ξένους. Πόσες φορές θα πρέπει να κοκκινίσει για αυτό;

Στο σχολείο, φυσικά, η μαμά δεν πρόκειται να ακούσει κάτι καλό. Επιπλέον θα της πουν ότι πρέπει να περνά χρόνο με το παιδί, να το βοηθά στα μαθήματα, να του εξηγεί πως πρέπει να φέρεται και να ελέγχει την συμπεριφορά του μέσα στην τάξη λες και έχει τηλεκοντρόλ από το σπίτι. Μετά το σχολείο η μαμά ίσως αισθάνεται ότι το παιδί της είναι ένα τίποτα,ότι δεν θα περάσει τις εξετάσεις ή δεν θα βρει καλή δουλειά. Ίσως νιώσει πως απέτυχε σαν γονιός. Στο σπίτι ο πατέρας πιστεύει ότι φταίει η μαμά πράγματι γιατί το κακομαθαίνει και δεν του πάει κόντρα. Οι παππούδες λένε ότι ούτε το ταΐζει σωστά.

Είτε είναι σε διακοπές, σε μέσα μεταφοράς,  στο αυτοκίνητο ή στο δρόμο, τα μάτια όλων είναι στις μαμάδες. Οι ξένοι είναι έτοιμοι να πουν την γνώμη τους για την ‘απόδοσή’ τους, ακόμη και όταν δεν τους την ζήτησε κανείς.

Όμως, άλλες ηλικιωμένες γυναίκες προσφέρουν βοήθεια στην μαμά κρατώντας για λίγο το παιδί ή το πάνε μια βόλτα στην γειτονιά, ενώ η μαμά θέλει να κάνει κάτι.

Συχνά όλο και κάποια δασκάλα μιλά με τις ώρες και επαινεί τα παιδιά της τάξης της και τους γονείς τους σε κάποια συγκέντρωση γονέων. Και οι γονείς μένουν έκπληκτοι γιατί δεν το περίμεναν και γυρίζουν σπίτι με γλυκά για να το γιορτάσουν.

Μια φορά μια γυναίκα στο αεροπλάνο πήρε ένα 4χρονο από την μαμά του που φώναζε και έκλαιγε και πέρασε όλον τον χρόνο της πτήσης μαζί του ζωγραφίζοντας και διαβάζοντάς του ένα βιβλίο. Η πράξη της γυναίκας βοήθησε την μαμά να βρει χρόνο να κοιμηθεί λίγο και τους άλλους επιβάτες να ταξιδέψουν με ησυχία. Αλλά ήταν και μια άλλη κυρία στην μπροστινή θέση που το παιδί χτυπούσε με τα πόδια την θέση της. Αντί να πει στην μαμά να ηρεμήσει το παιδί της, απευθύνθηκε στο παιδί : ‘Σε παρακαλώ σταμάτα να χτυπάς. Δεν είναι ωραίο πράγμα.’

Μια φορά στο λεωφορείο, κάποια είχε ένα αρκουδάκι στην τσάντα της. Απέναντι καθόταν ένα κοριτσάκι 5 χρονών και έδειχνε να βαριέται. Στριφογύριζε στην θέση κούναγε τα πόδια και ενοχλούσε την μαμά με ερωτήσεις και έσπρωχνε του άλλους δίπλα. Όταν το αρκουδάκι μου την χαιρέτισε, πετάχτηκε πάνω και καταλήξαμε να παίζουμε σε όλη την διαδρομή. Η μητέρα κοίταγε με τέτοιο φόβο!Ήταν έτοιμη να αρπάξει το παιδί, να σχίσει το παιχνίδι και να πει κάτι κακό στο παιδί για να το κάνει να καθίσει κάτω ακίνητο. Ήταν έτοιμη να δαγκώσει όποιον της έλεγε κάτι. Αυτή είναι η αντίδραση πολλών μαμάδων σήμερα – περιμένουν το χειρότερο από τους ανθρώπους.

Κάποτε ο παππούς ή η γιαγιά έπαιρναν το παιδί από τα χέρια της μαμάς και της έλεγαν να ξεκουραστεί λιγάκι. Ο μπαμπάς βοηθούσε το παιδί στα μαθηματικά και τα μαθήματα τελείωναν γρήγορα και ωραία. Οι συγγενείς και οι φίλοι βοηθούσαν και στήριζαν όλες τις καταστάσεις.

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για κάθε μαμά. Δεν ξέρει τα πάντα, δεν ξέρει πως να κάνει τα πάντα. Δεν έχει ακόμη την ωριμότητα, την σοφία, την ευγένεια και την αυτοεκτίμηση για να σταθεί δυνατή σε δύσκολες καταστάσεις και να πάρει λογικές αποφάσεις.

Οι μαμάδες κάνουν λάθη όταν προσπαθούν να αναθρέψουν το πιο πολύτιμο πρόσωπο στην ζωή τους. Ήδη σκέφτονται πως κάτι κάνουν λάθος μόλις τις βλέπετε. Όμως πάντα ελπίζουν πως θα γίνουν τέλειες. Αλλά δεν μπορεί να τα κάνουν όλα τέλεια ακόμη και αυτό είναι που τις κάνει να φοβούνται την κριτική. Μην το κάνετε χειρότερα.

Μερικές φορές είναι αρκετό να υποστηρίξετε μια μαμά με λίγα ωραία λόγια ή να τονίσετε την πρόοδο του παιδιού της, να επιδοκιμάσετε την καλή προσπάθειά της ή ακόμη και να την ρωτήσετε αν θέλει βοήθεια. Μην βιαστείτε να κρίνετε, να της δώσετε μαθήματα ή να είστε κακοί μαζί της. Ακούστε την όταν παραπονιέται. Αν κλαίει, αγκαλιάστε την και δείξτε ότι την καταλαβαίνετε.

Γιατί είναι μητέρα. Εξ’ ορισμού κάνει την δυσκολότερη, αλλά την πιο χρήσιμη και άξια επαίνου δουλειά στον κόσμο. Είναι μια δουλειά που δεν πληρώνεται, δεν την επαινούν, δεν παίρνει προαγωγή, ούτε μπόνους. Είναι μια δουλειά με πολλές αποτυχίες και δυσκολίες και παίρνει πολύ καιρό μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.

Δεν χρειάζεται να πείτε σε κανέναν καλά λόγια. Δεν χρειάζεται να βοηθήσετε, να διασκεδάσετε ή να παίξετε ή να πείτε καλά πράγματα…

Απλά μην τις διατάζετε. Θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 2650299996593593788

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item