synoronews

Δωρεάν Εργασία – Έχεις ταλέντο σε κάτι; Ξεκίνα το!

Τα πτυχία στις μέρες μας είναι πολλά… οι πτυχιούχοι ακόμα περισσότεροι. Πάρα πολλοί νέοι πτυχιούχοι αναζητούν εργασία κάθε χρόνο και δυ...


Τα πτυχία στις μέρες μας είναι πολλά… οι πτυχιούχοι ακόμα περισσότεροι. Πάρα πολλοί νέοι πτυχιούχοι αναζητούν εργασία κάθε χρόνο και δυστυχώς τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως παλια. Πώς άραγε μπορεί κάποιος να μπεί σχετικά γρήγορα στην αγορά εργασίας και να αποκτίσει εργασιακή εμπειρία;

Το μοντέλο: Τελειώνω τις σπουδές μου και μετά με περιμένει μια ζωή όπου μεγάλες εταιρίες θα μου κάνουν προτάσεις για να με πάρουν, δυστυχώς δεν ισχύει πια στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη απογοήτευση στους νέους.

Τα πράγματα λοιπόν έχουν αλλάξει, διότι σήμερα η αγορά δεν σε πληρώνει για τα πτυχία που έχεις (αντιθέτως θα έλεγα), σε πληρώνει για τις ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ που έχεις.

Τι σημαίνει αυτό; Τελειώνοντας κάποιος ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει διδαχτεί περίπου 50 διαφορετικά μαθήματα. Αυτό σημαίνει οτι έχει εκτεθεί στη γνώση, όχι φυσικά οτι έχει γίνει ειδικός σε κάτι απο αυτά.

Όταν λοιπόν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός γράφει στο βιογραφικό του:

Μαθήματα που διδάχτηκα: Ηλεκτροτεχνία, το ηλεκτρολογικό σχέδιο ή τους αυτοματισμούς… αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε έναν πιθανό εργοδότη.

Αυτό που θα σήμαινε όμως κάτι είναι κάτι τέτοιο: Στα πλαίσια του μαθήματος αυτοματισμών, έχω ασχοληθεί με το PLC S5 της SIEMENS και έχω κατασκευάσει ένα σύστημα ελέγχου για τον έλεγχο της κοπτικής μηχανής του εργοστασίου της βιομηχανίας “Ανωνυμη ΑΕ”, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή απο το 2010 χωρίς να έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Καταλαβαίνεις τη διαφορά στο παραπάνω;

Στη μία περίπτωση αναφέρω στο βιογραφικό μου οτι διδάχτηκα κάτι… δηλαδή πρακτικά δεν ξέρω και πολλά πράγματα, αλλά είμαι ίσως έτοιμος να μου μάθει ο πρώτος εργοδότης μου, ενώ στην άλλη περίπτωση ο πτυχιούχος φοιτητής, έχει ξεπεράσει τα όρια της τυπικής εκπαίδευσης και έχει περάσει το αντικείμενο των αυτοματισμών σε άλλο επίπεδο… ξέρει να προγραμματίζει PLC και μάλλιστα τόσο καλά που ήδη υπάρχει δουλειά του σε εργοστάσιο στην παραγωγή!

Πληρώθηκε ώς φοιτητής ο φίλος μας για να κάνει αυτή τη δουλειά; Μάλλον όχι… ή αν ήταν τυχερός πήρε κάποιο συμβολικό ποσό ή ακόμα καλύτερα έχει αναλάβει τη συντήρηση του εξοπλισμού που εγκατέστησε, ή αν ήταν ακόμα πιο τυχερός θα έχει πάρει συστάσεις για άλλες δουλειές.

Μια σύντομη ιστορία για το πώς ξεκίνησα να έχω μια θέση στην αγορά εργασίας…

Το πρώτο μου πτυχίο ήταν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ (παρεπιπτόντως το μόνο που μου άρεσε στο αντικείμενο αυτό ήταν οι αυτοματισμοί και ΤΙΠΟΤΕ άλλο, αλλά έπρεπε να τελειώσω κάποια στιγμή μια σχολή για να “μπώ στην αγορά εργασίας”).

Όταν τελείωσα τη σχολή έπρεπε να παραδώσω μια πτυχιακή εργασία και πήρα μεγάλο ρίσκο καθώς η πτυχιακή μου εργασία που ζήτησα ήταν σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Όμως κάλυπτε κάποιες ανάγκες της σχολής μου… έτσι έφτιαξα ένα μίνι πληροφοριακό σύστημα και έγραψα κάποιες σημειώσεις για το FrontPage (πρόγραμμα επεξεργασίας ιστοσελίδων). Έτσι ασχολήθηκα με τις ιστοσελίδες και μετά δούλεψα δωρεάν στη σχολή μου συντηρώτας την ιστοσελίδα της.

Παρόλο που δεν έπαιρνα για περίπου 12 μήνες χρήματα για τη δουλειά που έκανα, αναβάθμισα αισθητικά και λειτουργικά την ιστοσελίδα της σχολής σε τέτοιο βαθμό που (για εκείνη την εποχή) χαρακτηρίστηκα επαγγελματίας. Αφού δεν πληρωνόμουνα είχα άπλετο χρόνο για έρευνα σε κάτι που μου άρεσε, ένα γραφείο και ένα περιβάλλον που μπορούσα να ρωτήσω απο συναδέλφους και να μάθω.

Τελειώνοντας την σχέση μου με τη σχολή προσφέρθηκα να φτιάξω δωρεάν την ιστοσελίδα 2 ραδιοφωνικών σταθμών, το οποίο το έκανα.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια έβλεπα την δουλειά μου άκρως επαγγελματικά, είχα ιδιαίτερη υπομονή με τις απαιτήσεις των “πελατών μου” και η συμπεριφορά μου ήταν λές και πληρωνόμουν με ένα πάρα πολύ καλό μισθό.

Για να μην τα πολυλογώ, μετά απο 2 χρόνια είχα ένα portfolio απο 4 πολύ ωραίες ιστοσελίδες που μπορούσα να δείχνω σε υποψήφιους πελάτες μου αλλά και 4 νέους πελάτες οι οποίοι προσφέρθηκαν να με πληρώσουν για τις υπηρεσίες μου. Έφτιαξα λοιπόν μια ιστοσελίδα (την www.aktoweb.com) και παρείχα επαγγελματικές υπηρεσίες ιστοσελίδων και κατα παραγγελία προγράμματα.

Συμπέρασμα για την δωρεάν εργασία

Όταν ξεκινάμε κάτι νέο, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας, προτίνω να ξεκινάμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν! Αφού λοιπόν κάνουμε 3 δωρεάν δουλειές και δούμε οτι αυτό που κάναμε μπορεί να πληρωθεί απο κάποιον, μπορούμε να δημοσιεύσουμε το portfolio μας σε μια ιστοσελίδα και να πούμε οτι πλέον το κάνουμε επαγγελματικά.

Με την δωρεάν εργασία, αποκτάς πραγματικές δεξιότητες της αγοράς και θα πρέπει πάντα να παραδίδεις κάτι παραπάνω απο αυτό που υποσχέθηκες στον “πελάτη σου” ώστε να πεί μερικά καλά λόγια για εσένα.

Underpromiss and Overdeliver είναι το σλόγκαν στην δωρεάν εργασία!

Ειναι μια συνταγή που την εφάρμοσα και αργότερα στην πορεία μου και πιάνει πολύ καλά ακόμα και όταν θέλεις να αλλάξεις εργασιακό αντικείμενο. Δες και αυτό το βίντεο.

Ποιές είναι οι προτάσεις σας;

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και πιστεύετε οτι μπορεί να βοηθήσει κάποιον φίλο ή γνωστό σας, κάντε like, αν διαφωνείτε αφήστε σχόλιο. Επίσης θα βοηθούσε πολύ αν αναφέρατε σε σχόλιο τι δωρεάν εργασία έχετε κάνει και σε ποια φάση της ζωής σας. Θα βοηθήσει τους επόμενους αναγνώστες του άρθρου.

Πηγή : mikemingos.gr

Related

blog 245718979921632241

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item