synoronews

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τους μεγάλους έρωτες! (music video)

Ό λοι οι μεγάλοι έρωτες έχουν στοιχεία εξάρτησης. Το μυαλό μας δεν "κολλάει" χωρίς λόγο.  Υ πάρχει κάποια ικανοποίηση κάθε ...

Όλοι οι μεγάλοι έρωτες έχουν στοιχεία εξάρτησης. Το μυαλό μας δεν "κολλάει" χωρίς λόγο. 

Υπάρχει κάποια ικανοποίηση κάθε φορά που ο νους ανατρέχει στο άλλο πρόσωπο και γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι αποτελείται αυτή η εξάρτηση.
Στον έρωτα, η βάση της εξάρτησης είναι οι δικές μας προβολές πάνω στον άλλον, μέχρι που τελικά δεν ερωτευόμαστε τον άλλον, αλλά μια φανταστική εικόνα που δημιουργούμε στο μυαλό μας.

Τι περιμένουμε να μας δώσει ο άλλος;
Σημασία, αξία, φροντίδα, προσοχή, ασφάλεια;

Όταν προβάλλουμε όλα αυτά τα στοιχεία σε κάποιον, είναι αναμενόμενο ότι ένας χωρισμός θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος. Όχι γιατί θα είμαστε πλέον μόνοι μας, αλλά επειδή καταρρέουν και διαψεύδονται όλες αυτές οι προβολές και οι προσδοκίες - και οι ανικανοποίητες προσδοκίες αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν θυμό.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να μας ολοκληρώσει και να μας κάνει ευτυχισμένους. Αν εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση για την ευτυχία μας την αποδοχή από τον άλλον, την προσοχή που θα μας δώσει, την φροντίδα του, κ.τ.λ, τότε η σχέση μας είναι καταδικασμένη. Ακόμα και αν ο άλλος είναι διατεθειμένος να μας δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί, σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τέτοιες μαγικές ικανότητες. Αργά ή γρήγορα οι απαιτήσεις μας θα τον κάνουν να νιώσει ασφυκτικά και παρ' όλες τις καλές προθέσεις του, θα αναγκαστεί να διακόψει τη σχέση.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εξιδανίκευση. Οι μεγάλοι έρωτες δεν θα ήταν "μεγάλοι", αν τα άτομα που συμμετείχαν δεν διέθεταν κάποια δόση μεγαλοσύνης. Εξιδανίκευση σημαίνει ότι η εικόνα που δημιουργώ στο μυαλό μου για τον άλλον αποτελείται από υπερβολές και παρερμηνείες. Νομίζουμε ότι ο άλλος είναι "κάπως", ενώ εκείνος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φανταζόμαστε. Η εξιδανίκευση του άλλου λειτουργεί και αγχολυτικά, γιατί μας προσφέρει -σε επίπεδο φαντασίας- αυτό που θα θέλαμε να συναντήσουμε για να καλύψουμε κάποια ψυχοσυναισθηματικά κενά μέσα μας, που πιθανότατα σχετίζονται με παιδικά τραύματα και ελλειπή αγάπη.

Αν αποσυνθέσουμε την εξάρτηση, θα δούμε ότι αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα και καθ' όλα διαχειρίσιμα στοιχεία. Αναμνήσεις με τη μορφή εικόνων, επιθυμίες, προσδοκίες, ελπίδες, σκέψεις για την εικόνα μας ή για το πώς μας αξιολογούσαν οι άλλοι όσο ήμασταν με τον/την πρώην, κ.ά. Και ακολουθούν τα συναισθήματα που αποτελούν απλώς την αντίδραση του οργανισμού σ' αυτές τις σκέψεις και τις ερμηνείες. Τα συναισθήματα με τη σειρά τους δημιουργούν περαιτέρω σκέψεις και πριν το καταλάβουμε εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, το περιεχόμενο του οποίου μοιάζει πολύ πραγματικό, γιατί μας απορροφά σε νοητικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Κάτι που κάνουν πολύ συχνά οι "αθεράπευτα" ερωτευμένοι, είναι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με μεγάλα λόγια, όπως "ο άλλος ήταν η ζωή μου", "χωρίς τον άλλον δεν αξίζω τίποτα", ή "η ζωή μου δεν έχει νόημα τώρα που είμαι μόνος/μόνη". Όλα αυτά επιδεινώνουν την κατάστασή μας και ενδυναμώνουν την εξάρτηση, η οποία θρέφεται ακριβώς από τέτοιες σκέψεις.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας, και συγκεκριμένα όλα τα εμπορικά τραγούδια, καθώς και πολλές ταινίες και μυθιστορήματα, παρουσιάζουν την εξάρτηση και την προσκόλληση ως φυσιολογικές καταστάσεις. Οι στίχοι των τραγουδιών αναφέρονται συνεχώς στα συμπτώματα της εξάρτησης, κάτι που κάνουν επίσης πολλές ταινίες και πολλά μυθιστορήματα. Το αποτέλεσμα είναι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι να μην γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ερωτική σχέση πιο συνειδητά, χωρίς να μπερδεύουν τα συναισθήματα και την εξάρτηση με το πραγματικό ενδιαφέρον για τον άλλον.

Πρακτικά, το να διατηρούμε μια πιο αντικειμενική στάση απέναντι στα συναισθήματα και τις σκέψεις, σημαίνει ότι όταν νιώθουμε π.χ. θλίψη, λέμε "τώρα γνωρίζω ότι νιώθω θλίψη" και όχι "δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τον άλλον". Δηλαδή, αποκτάμε επίγνωση του συναισθήματος της θλίψης και δεν τροφοδοτούμε τη θλίψη με περαιτέρω σκέψεις και ερμηνείες. Αν πιστεύουμε ότι αδικηθήκαμε, αρκεί να αναγνωρίσουμε αυτή τη σκέψη ως μία ερμηνεία του νου.

Είναι γνωστό ότι δύο άνθρωποι που έχουν λάβει διαφορετική ανατροφή και είχαν διαφορετικά βιώματα στη ζωή τους, θα αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο απέναντι στην ίδια κατάσταση - και αυτό, επειδή θα την ερμηνεύσουν διαφορετικά. Επομένως, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τυχόν τέτοια συμπεράσματα που μας τοποθετούν π.χ. στη θέση του θύματος, έχοντας υπόψη μας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά απλά προέρχονται από τον προγραμματισμό που έχει λάβει ο νους μας κατά το παρελθόν.

Έχοντας κάποιος υπόψη του τα παραπάνω, μπορεί να εξέλθει πιο εύκολα από την εικονική πραγματικότητα που θρέφει με τις σκέψεις του και που ονομάζει έρωτα. Ο έρωτας δεν πρέπει να συγχέεται με την αγάπη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει στοιχεία εξάρτησης, προσκόλλησης και επομένως φόβου (μήπως χαθεί το αντικείμενο της εξάρτησής μας και διαλυθεί η προσκόλληση).

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο έρωτας είναι μια ασυνείδητη απόπειρα αναπλήρωσης κάποιων ψυχοσυναισθηματικών κενών, ενώ η αγάπη είναι η συνειδητή προσφορά και ανιδιοτελής αποδοχή του άλλου, η οποία προέρχεται από μια βαθύτερη αίσθηση πληρότητας.

* X.- *

Πηγή : aytepignosi

Related

blog 3083251410798739583

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item