synoronews

Πως να κερδίσεις τις εντυπώσεις στην συνέντευξη για μια ενδιαφέρουσα εργασία!

Α νεξάρτητα με το πόσες συνεντεύξεις έχετε κάνει για να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας και πόση εμπειρία έχετε σε αυτό, δεν παύει η διαδ...

Ανεξάρτητα με το πόσες συνεντεύξεις έχετε κάνει για να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας και πόση εμπειρία έχετε σε αυτό, δεν παύει η διαδικασία της συνέντευξης να είναι στρεσογόνα και να ανησυχεί τους περισσότερους υποψηφίους. Όσο πιο σημαντική, θεωρούμε ότι είναι η θέση εργασίας, τόσο μεγαλύτερη ένταση μπορεί να νοιώθουμε πριν πάμε εκεί. Μπορείτε όμως να αποφύγετε την έκκριση μεγάλης ποσότητας κορτιζόλης ( ορμόνης του στρες) αν είστε καλά προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία είναι το παν.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση υποψηφίων, η Atlas Consulting συνοψίζει σε 10 στρατηγικά βήματα-τεχνικές, την προετοιμασία σας για την συνέντευξη ώστε μετά από αυτήν, να έχετε διεκδικήσει επάξια μια αξιόλογη θέση εργασίας.

  • Μελετήστε την επιχείρηση, την θέση εργασίας που προσφέρει καθώς και τον κλάδο στον οποίο κινείται.
Είναι καλό πριν πάτε στην συνέντευξη να προβείτε σε μια ενδελεχή συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εταιρία που προσλαμβάνει, την εταιρική της εικόνα/ταυτότητα, τις απαιτήσεις της θέσης, τον αριθμό των υπαλλήλων που έχει κτλ. Πρέπει να κατανοήσετε πλήρως τι προϋποθέτει η συγκεκριμένη θέση και να είναι ξεκάθαρο σε εσάς με ποιον τρόπο οι γνώσεις, η εμπειρία σας και τα προσόντα σας ταιριάζουν με την θέση που προσφέρεται, με την κουλτούρα της εταιρίας και τον ρόλο που καλείστε να έχετε.

  • Δημιουργήστε ένα αξιοπρεπές, σοβαρό και επαγγελματικό προφίλ στα social media
Κακά τα ψέματα, τα social media έχουν κατακλείσει την ζωή μας. Ετοιμάστε ένα πολύ καλό και ενημερωμένο επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin. Οι περισσότεροι κυνηγοί ταλέντων το πρώτο πράγμα που βλέπουν είναι η παρουσία υποψηφίων στο ιντερνέτ μέσα από τα κοινωνική δίκτυα- επαγγελματικά και μη. Μην ξεχάσετε να έχετε μια καλή επαγγελματική φωτογραφία που να συνοδεύει το προφίλ σαςJ Το θετικό με το Linkedin είναι ότι μπορείτε να παίρνετε UPDATE για εργασίες που πιθανόν σας ενδιαφέρουν χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε. Επίσης, είστε «εκτεθειμένοι» στα μάτια πολλών κυνηγών ταλέντων που μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα, εκεί που δεν το περιμένετε.

  • Εμφανιστείτε καλά οργανωμένοι, στην ώρα σας στην συνέντευξη με καλή επαγγελματική εμφάνιση
Φτάστε στην ώρα σας. Το να δείχνετε σεβασμό στον χρόνο των άλλων είναι μεγάλο προσόν. Ντυθείτε επαγγελματικά- όχι υπερβολικά και να έχετε μαζί σας ότι χαρτιά ενδεχομένως σας ζητηθούν. Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο. Μιλήστε ευγενικά, καθαρά, αργά, ήρεμα, με αυτοπεποίθηση. Κάντε μια θερμή χειραψία (όχι φοβισμένη). Κοιτάξτε αυτόν που κάνει την συνέντευξη απευθείας στα ματιά. Αναπνεύστε αργά. Καθίστε βολικά στην θέση. Η γλώσσα του σώματος μιλάει πολύ πιο ηχηρά από τα λόγια σας.

  • Διαχειριστείτε αποδοτικά το άγχος της στιγμής
Μπορεί να είστε ανήσυχοι σχετικά με την έκβαση της συνέντευξης. Το πολύ στρες όμως δεν βοηθά να σκεφτείτε καθαρά και σωστά. Η αλήθεια είναι ότι μικρές δόσεις ανησυχίας, το λεγόμενο «ευ-στρες» είναι καλό να υπάρχει γιατί σας βοηθά να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Όταν έχετε προετοιμαστεί επαρκώς, τότε το άγχος τείνει να μικραίνει. Από την στιγμή που κάθεστε στην καρέκλα του συνεντευξιαζόμενου τότε αυτήν είναι η ευκαιρία σας για να διεκδικήσετε αυτό που θέλετε. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε σε μειονεκτική θέση. Μείνετε εστιασμένοι στην στιγμή, ακούτε καθαρά τις ερωτήσεις που σας κάνουν, δείξτε την αυτοπεποίθηση σας. Μην φοβάστε 

  • Προετοιμάστε μια καλή ιστορία για εσάς που να δημιουργεί ένα καλό Image για εσάς
Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είχαν να πουν μια μικρή ιστορία για την ζωή τους, την καριέρα τους όταν ρωτήθηκαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν (αν φυσικά έχουν και τα κατάλληλα προσόντα). Προετοιμάστε μια καλή μικρή ιστορία για εσάς. Είναι πολύτιμες οι γνώσεις, τα προσόντα, οι εμπειρίες σας. Ασφαλώς και δεν είστε ο τέλειος εργαζόμενος, ασφαλώς και έχετε και δυνατά και αδύναμα στοιχεία, ασφαλώς και είχατε αποτυχίες αλλά σημασία έχει ότι είστε ένα ξεχωριστό άτομα με ξεχωριστά ταλέντα και ξεχωριστό δυναμικό. Μην το κρύβετε. Φροντίστε να μιλήσετε για τα δυνατά σημεία, για τις επιτυχίες που είχατε στην επαγγελματική σας ζωή και δείξτε ότι πραγματικά είστε το άτομο που αναζητούν.

  • Μιλήστε και διαδράστε με εντιμότητα
Η εντιμότητα είναι ένα ποιοτικό προσόν που πάντα αξιολογείται θετικά. Μιλήστε με ειλικρίνεια για τα προσόντα και τις γνώσεις σας. Μην παρουσιάζετε κάτι που δεν είστε, ή ταλέντα που δεν έχετε. Αν το κάνετε, σίγουρα σύντομα θα έρθετε αντιμέτωποι με τις αναλήθειες που παρουσιάσετε. Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι εταιρίες έχουν προσλάβει ανθρώπους για τα θετικά του χαρακτήρα τους ακόμα και αν δεν είχαν τις τέλειες γνώσεις.

  • Προβάλλετε καλά τον εαυτό σας
Κάντε μια λίστα με τα Unique Selling Propositions (τα δυνατά σας χαρακτηριστικά) που έχετε, που συνδυάζονται με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της θέσης. Κρατείστε ενεργητική στάση στην συνέντευξη, πουλώντας τα χαρακτηριστικά εκείνα είναι χρήσιμα για την θέση που θέτετε υποψηφιότητα.

  • Ρωτήστε τις κατάλληλες ερωτήσεις
Αυτοί που κάνουν τις συνεντεύξεις, συνήθως δίνουν την ευκαιρία στους υποψηφίους να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν. Να κάνουν δηλαδή μια μίνι συνέντευξη την εταιρία που επιθυμούν να εργαστούν. Ρωτήστε πράγματα σχετικά με την θέση και όχι για πληροφορίες που θα μπορούσατε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Οι πληροφορίες που θέλετε να είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ξεκάθαρη θέση για την φύση της εργασίας ώστε να επαναξιολογήσετε την καταλληλότητα σας για αυτήν.

  • Θυμηθείτε ότι το να πάρετε μια θέση εργασίας είναι μια win win υπόθεση
Θυμηθείτε ότι τα πάντα στην ζωή είναι δούναι και λαβείν. Ότι δίνεις, παίρνεις. Έτσι και η πρόσληψη σε μια εταιρία είναι μια συμφωνία για να παραδίδονται τα ζητούμενα που έχει η περιγραφή της θέσης εργασίας. Η ανεργία έχει δημιουργήσει εξαιρετικές πιέσεις στους ανθρώπους που ψάχνουν εργασία με αποτέλεσμα να ξεχνούν συχνά ότι η εργασιακή σχέση, αν και υπάρχει ιεραρχεία, είναι μια win win κατάσταση και διαδικασία. Αν δείτε έτσι τα πράγματα, μπορεί μεγάλη ποσότητα του άγχους σας να εξαφανιστεί.

  • Στείλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα
Αφού ολοκληρώσετε την συνέντευξη, μην ξεχάσετε να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή (μέσω email) για να ευχαριστείτε αυτούς που σας πήραν συνέντευξη για τον χρόνο τους ανεξάρτητα αν η συνέντευξη πήγε καλά ή όχι. Η καλή και ευγενική αυτή χειρονομία προσμετράτε πολύ καλά.

ΥΣ. Το άρθρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μπούσουλας για τον τρόπο προσέγγισης πελάτη και σωστής προετοιμασίας πώλησης από την πλευρά της επιχείρησης :)


Σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλή επιτυχία

Ενημερωθείτε για τα προγράμματα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης Καριέρας και Επιχειρηματικής Καθοδήγησης (Career Development & Business Coaching ) της Atlas Consulting (info@atlasconsulting.gr, 2310318919).

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (Bsc AFM, MSc AFM, Dip.AIA)

Strategic Business & HR Coach

Certified Tax Accountant

Πηγή : atlasconsulting.gr

Related

Εργασία 438236247810818508

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item