Ο Εγκέφαλος των Εφήβων: Μια Ferrari χωρίς φρένα!
18 χρονών ο Μπενουά δανείζεται το αυτοκίνητο του πατέρα του να πάει διακοπές με τους φίλους του. Ε ίναι 2 η ώρα τη νύχτα, τρέχει με...
https://to-synoro.blogspot.com/2015/04/ferrari-xwris-frena.html
18 χρονών ο Μπενουά δανείζεται το αυτοκίνητο του πατέρα του να πάει διακοπές με τους φίλους του.
Είναι 2 η ώρα τη νύχτα, τρέχει με 180χλ/ώρα σ᾽έναν επαρχιακό δρόμο, η μουσική ανεβάζει τους σφυγμούς του, η άσπρη γραμμή του οδοστρώματος μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι. Στο πίσω κάθισμα τα κορίτσια αποκοιμήθηκαν ακουμπώντας στον ώμο του φίλου τους. Η ταχύτητα, η μουσική, οι φίλοι, τα κορίτσια…
Ο Μπενουά έχει την αίσθηση πλήρους ελέγχου μιας τέλειας στιγμής. Μετά, μια κλειστή στροφή, που δεν την είδε εγκαίρως. Το αυτοκίνητο φεύγει τελείως δεξιά, πάνω από ενα χαντάκι και σκάει πάνω σ᾽ένα δέντρο. Σαν από θαύμα, δεν τραυματίζεται κανείς. “Πως μπόρεσε ο Μπενουά να ρισκάρει έτσι”; αναρωτιέται τρομαγμένος ο πατέρας του.
Η Φλοράνς αγορεύει για ένατη φορά στην 15χρονη κόρη της: “Τι κάνεις πιά στο τηλέφωνο; Είχαμε συμφωνήσει ότι θα τηλεφωνιέσαι με τις φίλες σου αφού τελειώσεις το διάβασμά σου! ” Η Νάντια ανασηκώνει τους ώμους και μουρμουρίζει παίζοντας με το δαχτυλίδι που έχει περάσει στον αφαλό της. Βγαίνοντας από το δωμάτιο της κόρης της η Φλοράνς αισθάνεται αδύναμη ακόμα μια φορά και να μην ξέρει τι να κάνει. Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει ποιό είναι πιο σημαντικό γι᾽αυτήν;
Γεύση του κινδύνου, αναζήτηση έντονων αισθήσεων, ανικανότητα αξιολόγησης crise-adolescenceαυτού που είναι σημαντικό, υποταγή χωρίς σκέψη στην παρέα φίλων, θυμός…Τελικά τι συμβαίνει στο μυαλό των εφήβων; Μια νέα γενιά ερευνητών στις νευροεπιστήμες ερωτά: ο εγκεφαλός τους είναι ίδιος με αυτόν των ενηλίκων; Και η απάντηση εκπλήσσει: καθόλου ίδιος!
Από την εποχή του ελβετού ψυχολόγου Jean Piaget (1896-1980) πιστεύαμε ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι λειτουργίες του ολοκληρωνόντουσαν περίπου στην ηλικία των 12 χρονών. Πράγματι περίπου στα 12 ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει το τελικό μέγεθός του. Αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας, με την λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), απέδειξε ότι η ωρίμανση του εγκεφάλου είναι ατελής μέχρι την ηλικία 20-25 ετών!
Μέχρι τότε έχει αναπτυχθεί μόνο το 80%. Που βρίσκεται το υπόλοιπο 20%; Στον προμετωπιαίο λοβό, έδρα των γνωστικών λειτουργιών, εν ολίγοις εκεί όπου γεννιέται η λογική, ο σχεδιασμός, η κρίση, ο αυτοέλεγχος. Το υποθέσατε, λοιπόν: “ Είναι αυτό το 20% που λείπει και που εξηγεί γιατί οι έφηβοι έχουν τόσο ανεξήγητες αντιδράσεις”, λέει ο γιατρός Jay Giedd του αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας στην Washington.
Σύμφωνα με τον Dr Giedd*, η “καλωδίωση” (μυελίνωση) των νευρώνων στον προμετωπιαίο λοβό, δηλαδή η ανάπτυξη της λευκής ουσίας (“θήκη“ των νευρώνων) που εξασφαλίζει την μεταβίβαση και αξιοπιστία των νευρικών σημάτων, δεν ολοκληρώνεται παρά μετά την ηλικία των 20 ετών κατά μέσο όρο.
Στο εξαιρετικά καλογραμμένο και για τον μη ειδικό, βιβλίο “Ο εφηβικός εγκέφαλος του Frances E. Jensen, διευθυντή του τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylnanie, ο εφηβικός εγκέφαλος παρομοιάζεται με μια εκθαμβωτική Ferrari χωρίς φρένα. “Της λείπουν τα καλώδια. Ο εγκέφαλός έχει τεράστιο δυναμικό σε αυτή την ηλικία αλλά επειδή δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί η “καλωδίωση“ στον προμετωπιαίο λοβό, έχουν την τάση να ρισκάρουν, τους λείπει η κριτική δυνατότητα επειδή απλά τους λείπουν οι κατάλληλες συνδέσεις για να το κάνουν”.
Πηγές:
– (J.N.Giedd et coll., “Brain Development During Childhood and Adolescence : a Longitudinal MRI Study””, in “Nature Neuroscience”, 1999).
–http://www.psychologies.com/Famille/Ados/Le-monde-des-ados/Articles-et-Dossiers/Ados-un-cerveau-immature-!