synoronews

Μήπως έχετε “καεί” από τη δουλειά σας;

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της υπερκόπωσης έχει παραμεριστεί ελαφρά, ενώ ο αγγλικός όρος burnout απαντάται όλο και περισσότερο τακτι...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της υπερκόπωσης έχει παραμεριστεί ελαφρά, ενώ ο αγγλικός όρος burnout απαντάται όλο και περισσότερο τακτικά σε έντυπα που πραγματεύονται – τί άλλο; Την εξάντληση. Η ολοκληρωτική εξάντληση, σωματική και ψυχική, «καίει» τους εργαζόμενους, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, στελεχών ή υπαλλήλων.

Φανταστείτε ένα νέο άτομο που προσλαμβάνεται σε μια επιχείρηση και θέλει να εντυπωσιάσει, κάνοντας κάτι που ήθελε καιρό. Το άτομο παθιάζεται με τη δουλειά του και αφιερώνει πολλές ώρες την ημέρα σε αυτή. Μετά από λίγο καιρό, όμως, το ενδιαφέρον του χάνεται και απογοητεύεται βαθιά, ενώ παράλληλα συσσωρεύονται μέσα του αρνητικά συναισθήματα. Η δουλειά δεν είναι αυτή που περίμενε και οι ανταμοιβές είναι πλέον ελάχιστες.

Εάν κι εσείς έχετε διαπιστώσει πως τον τελευταίο καιρό νιώθετε απογοήτευση από τη δουλειά σας, από το αντικείμενό της, αλλά και από την παραγωγικότητά σας, εάν είστε αδικαιολόγητα εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, εάν υποφέρετε από έλλειψη ύπνου ή δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί, εάν ακόμη νιώθετε μοναξιά και θυμό προς τους γύρω σας, εάν, τέλος, αισθάνεστε πως δεν έχετε πλέον χρόνο για προσωπική ζωή και για πράγματα που έχετε σχεδιάσει, ίσως έχετε μπει και εσείς σε μια τροχιά ολοκληρωτικής εξάντλησης.

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα όταν κανείς καταλαβαίνει πως έχει πρόβλημα, εντοπίζει το πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά δεν κάνει κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Φυσική άσκηση, ξεκούραση, θετικά συναισθήματα, επικοινωνία με κοντινά και προσφιλή άτομα είναι τα βασικά, πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της εξάντλησης. 

Όσο και αν μας φαίνεται βουνό η αλλαγή τρόπου ζωής, είναι μια σωτήρια και αναγκαία λύση – η εξάντληση και ο τρόπος ζωής που αυτή συνήθως συνεπάγεται (άγχος, πολλές ώρες εργασίας, απουσία ευχάριστων στιγμών και προσωπικής ζωής, κακή διατροφή) έχουν άμεσες και ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας, τη σωματική και ψυχική. Θυμηθείτε ότι το στρες σε ακραίες περιπτώσεις επιφέρει ακόμη και το θάνατο.


Μήπως έχετε «καεί» από τη δουλειά σας;
Άτομα που υπέφεραν από το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης αγωνίστηκαν σκληρά για να το ξεπεράσουν και για να ακολουθήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η παγίδα του «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω» είναι ακριβώς αυτό: μια παγίδα

Το άτομο που ζει στα όρια της εξάντλησης δεν είναι πλέον παραγωγικό, κάνει λάθη στην εργασία του, καταστρέφει με το θυμό αλλά και με την καθημερινή παραμέληση τις προσωπικές του σχέσεις και αποξενώνεται από τον περίγυρό του, ενώ το μόνο που κερδίζει είναι άγχος, μοναξιά και συναισθήματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης.

Το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης προκύπτει είτε από τη μακρόχρονη παραμονή σε συναισθηματικά απαιτητικές καταστάσεις (κατά τους Ayala Pines και Elliot Aronson), ή από την αφοσίωση προς μια αιτία, μία σχέση ή έναν τρόπο ζωής που απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας. 

Αν είμαστε ενήμεροι και αν δούμε τους εαυτούς μας μέσα στη δίνη του συνδρόμου θα πρέπει να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό, που θα μας κατευθύνει προς τη λύση του προβλήματος. Είναι στο χέρι μας να ζήσουμε μια ισορροπημένη, ποιοτική και υγιή ζωή, πραγματοποιώντας τα όνειρά μας, εάν παλέψουμε για αυτά με το σωστό τρόπο!

Πηγή : flowmagazine.gr

Related

Υγεία 141641045386065672

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item