synoronews

Μήπως έχετε “καεί” από τη δουλειά σας;

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της υπερκόπωσης έχει παραμεριστεί ελαφρά, ενώ ο αγγλικός όρος burnout απαντάται όλο και περισσότερο τακτι...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της υπερκόπωσης έχει παραμεριστεί ελαφρά, ενώ ο αγγλικός όρος burnout απαντάται όλο και περισσότερο τακτικά σε έντυπα που πραγματεύονται – τί άλλο; Την εξάντληση. Η ολοκληρωτική εξάντληση, σωματική και ψυχική, «καίει» τους εργαζόμενους, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, στελεχών ή υπαλλήλων.

Φανταστείτε ένα νέο άτομο που προσλαμβάνεται σε μια επιχείρηση και θέλει να εντυπωσιάσει, κάνοντας κάτι που ήθελε καιρό. Το άτομο παθιάζεται με τη δουλειά του και αφιερώνει πολλές ώρες την ημέρα σε αυτή. Μετά από λίγο καιρό, όμως, το ενδιαφέρον του χάνεται και απογοητεύεται βαθιά, ενώ παράλληλα συσσωρεύονται μέσα του αρνητικά συναισθήματα. Η δουλειά δεν είναι αυτή που περίμενε και οι ανταμοιβές είναι πλέον ελάχιστες.

Εάν κι εσείς έχετε διαπιστώσει πως τον τελευταίο καιρό νιώθετε απογοήτευση από τη δουλειά σας, από το αντικείμενό της, αλλά και από την παραγωγικότητά σας, εάν είστε αδικαιολόγητα εκνευρισμένοι, αγχωμένοι, εάν υποφέρετε από έλλειψη ύπνου ή δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί, εάν ακόμη νιώθετε μοναξιά και θυμό προς τους γύρω σας, εάν, τέλος, αισθάνεστε πως δεν έχετε πλέον χρόνο για προσωπική ζωή και για πράγματα που έχετε σχεδιάσει, ίσως έχετε μπει και εσείς σε μια τροχιά ολοκληρωτικής εξάντλησης.

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα όταν κανείς καταλαβαίνει πως έχει πρόβλημα, εντοπίζει το πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά δεν κάνει κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Φυσική άσκηση, ξεκούραση, θετικά συναισθήματα, επικοινωνία με κοντινά και προσφιλή άτομα είναι τα βασικά, πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της εξάντλησης. 

Όσο και αν μας φαίνεται βουνό η αλλαγή τρόπου ζωής, είναι μια σωτήρια και αναγκαία λύση – η εξάντληση και ο τρόπος ζωής που αυτή συνήθως συνεπάγεται (άγχος, πολλές ώρες εργασίας, απουσία ευχάριστων στιγμών και προσωπικής ζωής, κακή διατροφή) έχουν άμεσες και ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας, τη σωματική και ψυχική. Θυμηθείτε ότι το στρες σε ακραίες περιπτώσεις επιφέρει ακόμη και το θάνατο.


Μήπως έχετε «καεί» από τη δουλειά σας;
Άτομα που υπέφεραν από το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης αγωνίστηκαν σκληρά για να το ξεπεράσουν και για να ακολουθήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η παγίδα του «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω» είναι ακριβώς αυτό: μια παγίδα

Το άτομο που ζει στα όρια της εξάντλησης δεν είναι πλέον παραγωγικό, κάνει λάθη στην εργασία του, καταστρέφει με το θυμό αλλά και με την καθημερινή παραμέληση τις προσωπικές του σχέσεις και αποξενώνεται από τον περίγυρό του, ενώ το μόνο που κερδίζει είναι άγχος, μοναξιά και συναισθήματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης.

Το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης προκύπτει είτε από τη μακρόχρονη παραμονή σε συναισθηματικά απαιτητικές καταστάσεις (κατά τους Ayala Pines και Elliot Aronson), ή από την αφοσίωση προς μια αιτία, μία σχέση ή έναν τρόπο ζωής που απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας. 

Αν είμαστε ενήμεροι και αν δούμε τους εαυτούς μας μέσα στη δίνη του συνδρόμου θα πρέπει να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό, που θα μας κατευθύνει προς τη λύση του προβλήματος. Είναι στο χέρι μας να ζήσουμε μια ισορροπημένη, ποιοτική και υγιή ζωή, πραγματοποιώντας τα όνειρά μας, εάν παλέψουμε για αυτά με το σωστό τρόπο!

Πηγή : flowmagazine.gr

Related

Υγεία 141641045386065672

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -