synoronews

Φράουλες, σοκολάτα και κρασί προστατεύουν από τον διαβήτη

Μοιάζουν με τα συστατικά μίας θαυμάσιας τούρτας. Όμως η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και πάνω απ’ όλα οι φράουλες μπορεί να προστατε...

Μοιάζουν με τα συστατικά μίας θαυμάσιας τούρτας. Όμως η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και πάνω απ’ όλα οι φράουλες μπορεί να προστατεύουν από την εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τα άφθονα φλαβονοειδή μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτών και υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, το τσάι, το κόκκινο κρασί και την σοκολάτα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με προστασία από άλλα νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου και η άνοια.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι την μεγαλύτερη προστασία από τον διαβήτη παρέχουν οι ανθοκυανίνες και οι φλαβόνες υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα στις φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα και τα μούρα.

Άλλες καλές πηγές τους είναι τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα, καθώς και η μαύρη σοκολάτα.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και το King’s College του Λονδίνου (KCL).

Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 2.000 υγιείς γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς αιματολογικές εξετάσεις.

Όσες κατανάλωναν άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έτσι λέγεται επιστημονικά η ρύθμιση του σακχάρου).

Επιπλέον, όσες έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα φλεγμονής η οποία, όταν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εντίν Κάσιντυ, καθηγήτρια Διατροφής στο UEA, η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που διερευνούν πως μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες στο καθημερινό διαιτολόγιο σχετίζονται με χαμηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη», είπε.

«Αυτό είναι σημαντικό διότι η αυξημένη αντοχή σχετίζεται με τον τύπου 2 διαβήτη και συνεπώς όσοι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα δύο συστατικά έχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

»Η μελέτη μας έδειξε ακόμα ότι οι άφθονες ανθοκυανίνες προστατεύουν και από την χρόνια φλεγμονή, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

»Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ποιες ακριβώς ποσότητες αυτών των ουσιών είναι καθημερινά απαραίτητες για να μειωθεί ο κίνδυνος τύπου 2 διαβήτη», πρόσθεσε.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν ανθοκυανίνες και φλαβόνες, ιδίως σοκολάτας και κόκκινου κρασιού, διότι περιέχουν τόσο πολλές θερμίδες ώστε εύκολα μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Πηγή : tromekala.wordpress.com

Related

Υγεία 213558595368680002

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -