Μάρμαρα: Απόρρητο νομικό σημείωμα για τη διεκδίκηση !!
Τα φλας άστραψαν και η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα έκανε το γύρο του κόσμου- χάρη και στον πρόσφατο γάμο της με τον Τζορτζ Κλού...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/10/marmara.html
Τα φλας άστραψαν και η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα έκανε το γύρο του κόσμου- χάρη και στον πρόσφατο γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ- αλλά το θέμα του ταξιδιού ήταν η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και στις συναντήσεις που είχε η νομική ομάδα επί ελληνικού εδάφους, συζητήθηκε ένα δεκασέλιδο απόρρητο νομικό σημείωμα.
Πρόκειται για το σημείωμα με τίτλο «Η επιστροφή των Μαρμάρων, σημειώσεις για μία νομική λύση», το οποίο είχε ετοιμάσει η νομική ομάδα το 2011, αλλά τότε μπήκε στο συρτάρι και τώρα τρεις από τους συντάκτες του, η Αμάλ Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, κλήθηκαν στην Ελλάδα.
Οταν γράφτηκε, το 2011, μια δεύτερη ομάδα νομικών –από γνωστό αμερικανικό δικηγορικό γραφείο– είχε ετοιμάσει μια δεύτερη έκθεση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει σε περιφερειακό δικαστήριο της Αμερικής, ώστε να εκδικαστεί εκεί η νομιμότητα της κατοχής των Μαρμάρων από τους Αγγλους, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Αν και η ενδεχόμενη νίκη εκεί δεν θα είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για την επιστροφή των Γλυπτών, το θέμα θα έπαιρνε παγκόσμια δημοσιότητα, ενώ επιπλέον το δικαστήριο θα μπορούσε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας στις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.
Το αμέσως επόμενο βήμα θα ήταν μία από τις προτάσεις των δικηγόρων του αγγλικού γραφείου όπως διατυπώνεται στο απόρρητο σημείωμα: η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απορρίπτοντας την πιθανότητα προσφυγής σε κάποιο βρετανικό δικαστήριο, οι δικηγόροι εστίαζαν στη λύση αυτή, καθώς πρόκειται για ένα δικαστήριο του οποίου οι αποφάσεις ναι μεν δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Βρετανία, αλλά οι ίδιοι προσφεύγουν εκεί συχνά για υποθέσεις μεγάλης σημασίας για εκείνους.
Μία καταδίκη λοιπόν εκεί θα ασκούσε ηθική αλλά και νομική πίεση, να μπουν σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Επίσης, η έρευνα των δικηγόρων καταρρίπτει με νομικά επιχειρήματα τις πάγιες θέσεις της βρετανικής πλευράς και μάλιστα εξηγεί πώς κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν προς όφελος της Ελλάδας.
Για τους επόμενους μήνες, εν αναμονή της απάντησης της βρετανικής πλευράς στο αίτημα της UNESCO να ξεκινήσει διαμεσολάβηση, οι δικηγόροι θα ετοιμάζονται για όλα τα νομικά σενάρια. Ήδη, στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δικηγόρους ώστε να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες της συνεργασίας, όπως το οικονομικό σκέλος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», καλύπτει μόνο τα έξοδα και όχι αμοιβές των διακεκριμένων δικηγόρων.
Πάντως, στη συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, οι δικηγόροι τον ενημέρωσαν πως εάν τελικά η υπόθεση προχωρούσε δικαστικά και είχε μια διάρκεια πέντε ετών, το κόστος για τη νομική εκπροσώπηση θα ήταν περί το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Πηγή : elnewsgr.blogspot.gr