Αντιμετωπίζοντας τη δερματίτιδα
Η δερματίτιδα είναι η ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται με ερεθισμό και φλεγμονή. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/07/adimetopizodas-th-dermatitida.html
Η δερματίτιδα είναι η ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται με ερεθισμό και φλεγμονή.
Μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως εξωτερικούς ερεθισμούς ή ανωμαλία των εσωτερικών εκκρίσεων. Δερματίτιδα προκαλούν επίσης τα ηλιακά ή ακτινικά εγκαύματα, ασθένειες που δημιουργούν απολέπιση, παράσιτα, φυτά ή έντομα δηλητηριώδη, εκζέματα, φάρμακα κ.α.
Τα είδη δερματίτιδας είναι η δερματίτιδα εξ επαφής, η σμηγματορροϊκή, η νευροδερματίτιδα, η περιστοματική δερματίτιδα και το έκζεμα (άτοπη δερματίτιδα).
Η δερματίτιδα εξ επαφής μεταδίδεται συνήθως από κοσμήματα ή καινούργια ρούχα πριν το πλύσιμο. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα, είναι κοινή στο τριχωτό της κεφαλής και του προσώπου και επιδεινώνεται από το άγχος.
Η νευροδερματίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση του δέρματος με κνησμό σε ορισμένες περιοχές του δέρματος. Περιστοματική δερματίτιδα όπως φανερώνει και η ετυμολογία της λέξης είναι ένα ανόμοιο εξάνθημα γύρω από την περιοχή του στόματος.
Το έκζεμα προκαλείται από ερεθισμό στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος. Παρόλο που προκαλείται συνήθως από εξωτερικές αιτίες (καθαριστικά υγρά ή μάλλινα υφάσματα), μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες ή διατροφικές συνήθειες. Συνήθως εμφανίζεται με κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα που πληγώνει το δέρμα.
Η αντιμετώπιση της δερματίτιδας εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Μπορούμε κα μόνοι μας να λάβουμε κάποια μέτρα για την διαχείρισή της, όπως κρύες κομπρέσες, δροσερά ντους, χρήση λείας υφής βαμβακερών ρούχων και πιο επιμελές πλύσιμό τους. Επίσης η αλλαγή διατροφικών συνηθειών μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.
Περιορισμός γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών ή εσπεριδοειδών και αντικατάστασή τους με προϊόντα από σίκαλη ή σόγια και φυσικούς χυμούς λαχανικών ενδέχεται να βοηθήσουν. Σημαντικά είναι και τα φυσικά συμπληρώματα όπως βιταμίνη C και ψευδάργυρος. Σε κάθε περίπτωση, όταν δεν βλέπετε κάποια βελτίωση με όλες τις παραπάνω μεθόδους, μια επίσκεψη σε δερματολόγο θα ήταν απαραίτητη.
Πηγή : nafpaktianews.gr/