Τι συμφωνήθηκε μεταξύ των υποψηφίων της Κομισιόν
Θετικός είναι ο απολογισμός των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/06/ti-sumfonithike.html
Θετικός είναι ο απολογισμός των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφστατ και Σκα Κέλερ.
Κοινή στάση τους είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να είναι ένας από τους πέντε υποψήφιους, καθώς αυτό απαιτεί η ανάγκη στήριξης του θεσμού του ευρωκοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν είναι κοινή η άποψη ότι πρώτος πρέπει να λάβει την εντολή ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (το ΕΛΚ έχει κερδίσει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο) και να προσπαθήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει ο Γιούνκερ, η εντολή θα πρέπει να περάσει στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών (δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο) Μάρτιν Σουλτς και εάν χρειαστεί στη συνέχεια θα δοθεί στον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υποψήφιος που θα απορριφθεί, εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα εμπλοκή και ανάδειξη των θέσεων ευρωσκεπτικιστών/ ακροδεξιών δυνάμεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιδίωξη του Γκι Φέρχοφστατ είναι να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα, χωρίς να αναφερθεί ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκε ότι το κρίσιμο είναι να βρεθεί ένα modus vivendi ανάμεσα στους Σουλτς και Γιούκνερ, ώστε να αναδειχθεί το πολιτικό πρόγραμμα της Κομισιόν που θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις σε βασικά θέματα όπως η λιτότητα και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ.
Ο Γκι Φέρχοφστατ χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι οι πέντε υποψήφιοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στην δημοκρατική αρχή.
Η Σκα Κέλερ συμφώνησε με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στις δύο ευρωομάδες διαρκής προγραμματικός διάλογος και κοινές προτάσεις για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας της Κομισιόν σε προοδευτική κατεύθυνση.
Μετά τις συναντήσεις με τους άλλους τρεις υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), καθώς και με την ηγεσία του Podemos, του κόμματος που σχηματίστηκε από τους Αγανακτισμένους της Ισπανίας, το οποίο εξέλεξε 5 ευρωβουλευτές.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα κινήματα σε όλη τη Ευρώπη για να σταματήσουμε τη λιτότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τη συμπόρευση του ισπανικού κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή : briefingnews.gr