synoronews

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Ήλιου!

Η ηλιακή ακτινοβολία (όταν δεν αλλοιώνεται από τα γυαλιά ηλίου) διεγείρει το οπτικό νεύρο, αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί την υπόφυσ...


Η ηλιακή ακτινοβολία (όταν δεν αλλοιώνεται από τα γυαλιά ηλίου) διεγείρει το οπτικό νεύρο, αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί την υπόφυση που παράγει ορμόνες και αυτές διεγείρουν τα μελανοκύτταρα που μας προστατεύουν απ’ τα ηλιακά εγκαύματα. Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον Ήλιο, τα μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη χρωστική ουσία. 

Έτσι, το δέρμα φυσιολογικά σκουραίνει. Όταν όμως φοράμε γυαλιά ηλίου, η διαδικασία αυτή διαταράσσεται. Η υπόφυση στον εγκέφαλό μας ξεγελιέται απ’ το σκοτείνιασμα των γυαλιών ηλίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή των ορμονών που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Ως συνέπεια, η μικρή παραγωγή μελανίνης δεν προστατεύει επαρκώς το δέρμα απ΄ τον Ήλιο.

Η υπόφυση κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευεργετική σχέση μας με τον Ήλιο. Πρόκειται για έναν αδένα σε μέγεθος μπιζελιού που εντοπίζεται κεντρικά του εγκεφάλου, κοντά στη βάση του, στο ύψος των ματιών μας. Η υπόφυση διεγείρεται από την ηλιακή ακτινοβολία και τις υπεριώδεις ακτίνες.

Ας δούμε μερικές λειτουργίες που ρυθμίζει η υπόφυση:

1. Η ACTH ή φλοιοεπινεφριδική ορμόνη. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της, εμφανίζεται ανεπάρκεια στη λειτουργία των επινεφριδίων. Η ορμόνη αυτή διεγείρει τον φλοιό των επινεφριδίων να εκκρίνει κορτιζόλη και άλλες στεροειδείς ορμόνες. Η κορντιζόλη είναι ορμόνη απαραίτητη για τη ζωή και αυτό φαίνεται σε καταστάσεις έλλειψής της (φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια), όπου μπορεί να επέλθει ακόμη και ο θάνατος. Λόγω τής επίδρασής της στο μεταβολισμό της γλυκόζης, χαρακτηρίζεται ως γλυκοκορτικοειδές.

2. Η FSH ή ορμόνη διέγερσης των θυλακίων. Η έλλειψή της δημιουργεί πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα και ανωμαλία στη σύλληψη.

3. Μια από τις σημαντικότερες ορμόνες είναι η GH, ή αυξητική ορμόνη, που προάγει την ανάπτυξη όλων των ιστών. Η μειωμένη παραγωγή τής αυξητικής ορμόνης συμβαίνει συχνά, όταν υπάρχει απουσία τής θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Αν είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη η έκκριση της αυξητικής ορμόνης εμφανίζονται νανισμός, μυϊκή αδυναμία, σακχαρώδης διαβήτης, ακρομεγαλία, γιγαντισμός.

4. Η ICSI ή ορμόνη διέγερσης των κυττάρων μεσοδιαστήματος.

5. Η LTH ή γαλακτογόνος ορμόνη. Η έλλειψή της δημιουργεί υποφυσιακή ανεπάρκεια.

6. Η MSH ή ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων. Η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό, στις καύσεις και στην ισορροπία του λίπους με αποτέλεσμα την παχυσαρκία και παθήσεις του θυρεοειδούς.

7. Η TSH ή θυρεοειδοτρόπος ορμόνη. Η ορμόνη αυτή διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει την ορμόνη του. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της, εμφανίζεται υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, παθήσεις του θυρεοειδούς και υποφυσιακή ανεπάρκεια.

8. Η γοναδοτρόπος ορμόνη είναι μία άλλη σημαντική ορμόνη που παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Αν είναι ανεπαρκής η έκκρισή της εμφανίζεται καθυστέρηση της εφηβείας και της ανάπτυξης. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει τις ωοθήκες της γυναίκας και τους όρχεις του άντρα. Η πραγματική της επίδραση παρατηρείται προτού φτάσει το παιδί στην προεφηβική περίοδο της ζωής του.

Σκεφτείτε τώρα ότι η υπόφυση ενεργοποιείται και παράγει όλες αυτές τις ορμόνες στον οργανισμό μέσω του ηλιακού φωτός. Χωρίς το ηλιακό φως και τις υπεριώδεις ακτίνες του, οι ορμόνες που αναφέρονται παραπάνω δεν εκκρίνονται φυσιολογικά. 

Αποτέλεσμα: εξασθένιση του οργανισμού λόγω υπολειτουργίας του και εμφάνιση ασθενειών. Έτσι, όσο κι αν φανεί παράξενο ή υπερβολικό σε πολλούς, τα γυαλιά ηλίου είναι το κύριο αίτιο των παθολογικών καταστάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, λόγω της υπολειτουργίας της υπόφυσης και της μειωμένης έκκρισης ορμονών.

Η σεροτονίνη είναι μία ακόμα ορμόνη-νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζεται ακολουθώντας την κίνηση του Ήλιου, όταν εκείνος μεσουρανεί κατά το μεσημέρι και όταν οι ακτίνες του εισέρχονται στον οργανισμό μας. Η σεροτονίνη ρυθμίζει το θυμό, τη θλίψη, τη νευρικότητα, την ψυχική διάθεση, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, τη λίμπιντο, την όρεξη, την πέψη, το μεταβολισμό και πολλές ακόμα λειτουργίες (χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης). Παίζει ρόλο στην ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων και δρα ως μιτογόνο (διεγείρει τη μίτωση - γέννηση των νέων κυττάρων) σε όλο το σώμα. 

Η αποτυχημένη (δηλαδή ανεξέλεγκτη) κυτταρική διαίρεση αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου. Ο Ήλιος και οι υπεριώδεις ακτίνες του είναι ο βασικός ρυθμιστής της ορμόνης αυτής. Σκεφτείτε λοιπόν, τι συμβαίνει μέσα μας όταν μπλοκάρονται οι λειτουργίες όλων αυτών των ορμονών, λόγω της έλλειψης ηλιακής ακτινοβολίας και πόσο σημαντική τελικά είναι η έκθεση του σώματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι πληθυσμοί των βόρειων χωρών του πλανήτη μας που ζουν με έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας, έχουν υψηλότερα ποσοστά κόπωσης, νόσησης, αϋπνίας, κατάθλιψης, και αυτοκτονιών, σε σχέση με τους πληθυσμούς των χωρών του νότου. Επίσης, οι βόρειοι ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερα χρόνια απ’ ό,τι ζουν οι νότιοι πληθυσμοί. Τα κρούσματα μελανώματος στις Βρετανικές νήσους και στις Σκανδιναβικές χώρες είναι δέκα φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά των νοτίων χωρών της Μεσογείου, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Οι υπεριώδεις ακτίνες ενεργοποιούν άλλη μία σημαντική ορμόνη του δέρματος, την σολιτρόλη, η οποία επηρεάζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά ρυθμιστικά κέντρα τού ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται τις υπεριώδεις ακτίνες προκειμένου να δεσμευτεί το οξυγόνο, που είναι άκρως απαραίτητο για την αναπνοή και τη ζωή των κυττάρων.

«Οι άνθρωποι, που βγαίνουν τακτικά για βόλτα τα Σαββατοκύριακα απολαμβάνοντας τον ήλιο, βοηθάνε το δέρμα τους να προστατευτεί από τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ του πανεπιστημίου του Leeds, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου “European Journal of Cancer”, σύμφωνα με τη βρετανική “Telegraph”, μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στον Ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του επικίνδυνου μελανώματος στο δέρμα. 

Ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε στον ήλιο 4 έως 5 ώρες κάθε μέρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκους. Η ανακάλυψη φαίνεται να ανατρέπει, ως ένα βαθμό, την πεποίθηση των ειδικών, ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία οπωσδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο τού δέρματος» (6/12/2010, Νέα-tv).

Το κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του Βασίλη Μαυρομάτη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα freeinquiry.gr με τίτλο "Η συνωμοσία του Ήλιου".

Πηγή : aytepignosi.com

Related

Υγεία 5501688705465301909

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -