synoronews

Σημαντική διάκριση νέας Ελληνίδας επιστήμονα σε συνέδριο για την Κυστική Ίνωση

Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση ήταν για τη χώρα μας η βράβευση της εργασίας μιας νέας επιστήμονα, της Μαρίας Νόνη.  Ο θεσ...

Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση ήταν για τη χώρα μας η βράβευση της εργασίας μιας νέας επιστήμονα, της Μαρίας Νόνη. 

Ο θεσμός της βράβευσης νέων ερευνητών ηλικίας κάτω των 35 ετών έχει θεσπιστεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρία για την Κυστική Ίνωση και στόχο έχει την ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων να ασχοληθούν με το αντικείμενο της Κυστικής Ίνωσης, αλλά και την επιβράβευσή τους για αξιόλογες εργασίες και μελέτες για το νόσημα είτε σε ερευνητικό, είτε σε κλινικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου. 

Τα αποτελέσματα και οι ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την οριστική θεραπεία της νόσου.

Η ειδικευόμενη ιατρός στην Παιδιατρική κυρία Νόνη, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και είχε ασχοληθεί και στην μεταπτυχιακή της εργασία με το αντικείμενο των μυκήτων στην Κυστική Ίνωση, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του τμήματος Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Σταύρου Ντουντουνάκη. 

Μαζί με άλλους συναδέλφους της από την ίδια ομάδα, αλλά και άλλους αξιόλογους ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη σε 121 ασθενείς του τμήματος στην οποία αποδείχτηκε ότι η μακροχρόνια χρήση εισπνεόμενων αντιβιοτικών συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα χρόνιου αποικισμού του αναπνευστικού συστήματος από το μύκητα Candida albicans.

Φαίνεται ότι ο αποικισμός του αναπνευστικού των ασθενών με Κυστική Ίνωση από μύκητες δεν είναι τόσο αθώος όπως μέχρι πρόσφατα θεωρείτο. Για το λόγο αυτό η παιδίατρος Άννα Κατελάρη η οποία εργάστηκε επί μακρόν στο Τμήμα Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων: «Η Αγία Σοφία», ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα των μυκήτων και ιδιαίτερα του Ασπέργιλλου στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη βράβευση έγινε και στο παρελθόν σε Διεθνές Συνέδριο στο Κεμπέκ του Καναδά στη Βιοπαθολόγο κυρία Μαριάννα Τζαννουδάκη για την εργασία Εφαρμογή της Δοκιμασίας Διέγερσης των Βασεοφίλων στη Διάγνωση και Παρακολούθηση της Αλλεργικής Βρογχοπνευμονικής Ασπεργίλλωσης, η οποία είναι μια επιπλοκή της Κυστικής Ίνωσης.

Η εργασία αυτή εκπονήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Ινοκυστικής με το Τμήμα Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία. Οπως δήλωσε η κ. Νόνη στο protothema.gr: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη διάκριση αυτή. 

Η βράβευση αποκτά μεγαλύτερη αξία αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι έγινε σε ένα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πολλές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο με πλήθος εργασιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκτός από το Διευθυντή του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Σταύρο Ντουντουνάκη για την αμέριστη εμπιστοσύνη και βοήθεια που μου έχει προσφέρει έως τώρα και την παιδίατρο κυρία Άννα Κατελάρη για την ουσιαστική καθοδήγησή και υποστήριξη κατά τη διεξαγωγή της μελέτης».


«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται και να βραβεύεται η προσπάθεια των νέων ερευνητών και εύχομαι τα κίνητρα για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών να αυξάνονται συνεχώς» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ινωση Αγγελική Πρεφτίτση που συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου.


Πηγή : briefingnews.gr

Related

Επιστήμη 4816086305144272482

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -